USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Це – тероризм», – Ігор Палиця про дії директора ковельського ветсанзаводу

12 Квітня 2017 12:57
Депутати Волинської облради прийняли звернення до НАЗК, МВС, Генпрокуратури, Мінекології щодо екологічного лиха, яке спричинило смерті людей від онкозахворювань. Саме дії директора Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» Вадима Сухоноса, який приїхав працювати на Волинь з непідконтрольних територій Луганщини, нанесли шкоду довкіллю, людям та бюджету.

Про це йшлося під час чергової 13-ї сесії Волинської обласної ради.

Так, депутат В’ячеслав Рубльов зачитав звернення до контролюючих органів про те, що через екологічну катастрофу, спричинену керівництвом ковельського ветсанзаводу, забруднюється навколишнє середовище, річка Турія. Таку ситуацію спричинило те, що завод приймає набагато більше залишків тварин, ніж може переробляти. А через це страждають місцеві жителі. Тож центральну владу закликають нарешті звернути увагу на катастрофу, яка трапилась на Волині. Адже підприємство – державне, і місцева влада не має достатньо повноважень для регуляції ситуації на місцях.

Депутат Олександр Омельчук, який у складі комісії був на заводі, каже, що більшість очисних споруд розікрали, а «бомбу сповільненої дії» заклали ще 10 років тому. Через це страждають місцеві люди, які змушені терпіти сморід. Окрім того, нещодавно в районі трапився спалах онкозахворювань. Відтак, запропонував вивчити досвід закордонних колег, аби знайти оптимальних вихід з ситуації поки та не погіршилась.

Голова Волиньради Ігор Палиця закликав очільника Волинської ОДА Володимира Гунчика звернутися до правоохоронців, аби ті не займались політичним переслідуванням депутатів місцевих рад та не «кошмарили» бізнес, а зайнялися питаннями екології. Мовляв, час переслідувати депутатів у них є, а перевірити ветсанзавод – ні.

«Немає в прокуратури часу перевірити дії Василенка (очільника Держгеокадастру у Волинській області, - ВН), який 300 гектарів землі в Маневицькому районі спочатку розпаював, а потім, після аналізу земель за кошти області, продав проти рішення сільради. А переслідувати депутатів час є!», - заявив Ігор Палиця та порадив силовикам не забувати, що було з антинародною міліцією в часи Революції гідності, адже ті часи, з його слів, можуть повторитись.

Також Ігор Палиця зазначив, що звернення «на Київ» результатів не дасть, як це показала практика. Проте зауважив, що підтримує дії людей, які зараз блокують завод.

Перед депутатами виступили місцеві жителі, які, з їх слів, дійшли до відчаю. Люди, які живуть за декількасот метрів від заводу, помирають через спалахи окнозахворювань, спричинені екологічною катастрофою на тваринному могильнику. З їхніх слів, очільник Волинської ОДА Володимир Гунчикне виявив жодної ініціативи щодо вирішення проблемного питання, в той час, як люди вже місяць стоять на блокпосту біля ветсанзаводу, аби не пустити туди нові туші. «Я живу за 430 метрів від заводу. Куди нам втікати з цього заводу смерті? В нас папка свідоцтв про смерть: Дитина, якій 10 років, померла від раку мозку. Ми ляжемо кістьми, але не дамо його знову відкрити», - заявила на емоціях місцева мешканка та зазначила, що 19 квітня люди перекриють Варшавську трасу, аби на їх проблему нарешті звернула увагу держава.

Також додали, що нардеп Сергій Мартиняк, який теж звозив туди відходи, самоусунувся від вирішення питання.

Міський голова Ковеля Олег Кіндер заявив, що людей загнала в смертельну небезпеку держава, в той час, як органи місцевого самоврядування не мали великої можливості впливати на ситуацію, адже завод перебуває в державній власності.

Новопризначений директор, який приїхав на Волинь з непідконтрольних територій Луганської області, дозволяв вночі тисячі тонн тушок звозити, що в десятки рази перевищувало виробничі потужності. Такі дії, на думку Ігоря Палиці, цілком підпадають під статтю кримінального кодексу «Тероризм».

Володимир Гунчик запевняє, що звертався 2014 року щодо закриття заводу, проте, цього так і не сталося. З його слів, проти директора відкрили кримінальне провадження, проте нині потрібно утилізовувати нешкідливі рештки. Також додав, що всі ветсанзаводи України – забиті й перевантажені, тому можливості спрямувати рештки туди немає.

Депутат Василь Столяр запропонував тимчасово вивезти тушки на вільні території, зокрема, на Повурський військовий полігон. Мовляв, Володимир Гунчик міг би посприяти вирішенню цього питання. Проте, зі слів посадовця, для цього треба час та аналізи землі.

Насамкінець Ігор Палиця звернувся до очільника ОДА, аби той спрямував силовиків на завод, щоб вони, а не люди, повністю заблокували його.

«Хай ті хабарники, а не люди, днюють і ночують там, але не допускають туди нових решток. Якщо сьогодні це питання не буде вирішене, то піднімаємо питання про невідповідність займаним посадам очільника поліції Волині Петра Шпиги та обласного прокурора Максима Киричука», - заявив він.


Наразі вирішують питання щодо виділення коштів на мішки для утилізації, аби спільно з ДСНСниками та військовими упакувати рештки, щоб їх не розносив вітер і не створював більшого лиха. Також Ігор Петрович пропонує долучити до вирішення проблеми представників бізнес-структур, які звозили туди рештки.

Зрештою, після тривалого обговорення депутати проголосували за звернення до НАЗК, МВС, Генпрокуратури, Мінекології.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у Ковелі через ветсанзавод склалася ситуація SOS: останнім часом завод не працює, а мертвеччину везуть і вдень, і вночі. Її не переробляють, а скидають або на території заводу, або в яму, або просто у величезні купи. А все це потрапляє у ґрунтові води, які йдуть по всьому місту. Люди б'ють на сполох.

Мешканці мікрорайону Ковель-2, громадські активісти та інші небайдужі ковельчани навіть блокували дорогу, яка веде до сумнозвісного ветсанзаводу, і не пропускали на підприємство жодної машини з відходами тваринного походження. Вони стверджують, що втомилися дихати смородом, яким постійно тхне з підприємства, пити брудну воду і вирощувати городину в забрудненому ґрунті, в той час, як керівництво підприємства нічого не робить для вирішення ситуації.

Нещодавно повідомлялося, що мешканці сіл Нові і Старі Кошари Люблинецької ОТГ продовжують перекривати дорогу на знак протесту проти спроб обласної виконавчої влади захоронити на землях громади відходи ковельського ветсанзаводу.

По фактах виявлених забруднень нараховані збитки та шкода на загальну суму 1 862 256 грн., в т.ч. за зняття поверхневого (родючого) шару ґрунту без спеціального дозволу – 1 439 грн.; за засмічення – 42 508 грн.; за нецільове використання земельної ділянки – 1 158 грн.; за забруднення – 1 817 150 грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Поворськ Показати IP 12 Квітня 2017 15:48
Ще раз кажу - Столяру під ворота. В Повурську теж діти живуть, люди з грибів і ягід живуть, а тому ніхто вас з вашими відходами туди не допустить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus