USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

У Ковелі знову цирк – і знову на цвинтарі

23 Серпня 2016 18:46
У Ковелі на початку цього тижня розмістили пересувний цирк на місці розстрілу євреїв, - повідомили депутати міської ради від УКРОПу. Відповідний дозвіл на це дала міська рада, а розпорядження №183-р підписане міським головою Олегом Кіндером ще 30 червня 2016 року.

Нагадаємо, що видача дозволу на розташування цирку-шапіто на місці єврейського кладовища, де розстріляли кілька тисяч людей, викликало міжнародний резонанс.

Про це повідомляє прес-служба Волинського УКРОПу.

Проте, схоже, обурення щодо вчинення такого вандалізму, міську владу Ковеля не зупиняє. Більше того, в інтерв’ю інтернет-виданню «Волинська правда» (розміщене 20 серпня 2016 року) Олег Кіндер взагалі поставив під сумнів, чи справді на ділянці, де розташовуються цирки, були розстріли. «Сьогодні починають відверто спекулювати: мовляв, цирк виступатиме на місці загибелі людей...Мені теж цікаво дізнатися, чи справді там були розстріли».
Зокрема, в інтерв’ю виданню «Волинська правда» міський голова розповів, що на цій теми нині спекулюють.

– Олеже Олексійовичу, нещодавно в низці публікацій на волинських медійних ресурсах Вас звинуватили в тому, що дозволили проводити гастролі цирку на місці, де нібито в роки Другої світової війни відбулися масові розстріли євреїв. Що скажете на це?

– Цирк та зоопарк гастролюють у Ковелі не вперше. Так вже склалося, що їм постійно пропонують одне і те ж саме місце для виступів – на вулиці Володимирській біля Палацу культури заводу «Ковельсільмаш». До слова, так було ще за керівництва попередніх міських голів.

Сам Палац культури побудований у сімдесятих роках минулого століття на території єврейського кладовища. Але раніше якось ніхто не звертав уваги на те, що тут проводять масові заходи. Сьогодні починають відверто спекулювати: мовляв, цирк виступатиме на місці загибелі людей...

Мені теж цікаво дізнатися, чи справді там були розстріли. Але ще трохи передісторії. В 2011 році іудейська громада Волині офіційно звернулася до міської ради з пропозицією спорудити пам’ятник чи навіть меморіал на місці колишнього єврейського кладовища. Депутати розглянули це клопотання на засіданнях постійних комісій, долучилися до обговорення і члени громадської ради при міському голові. Всі погодилися, що оскільки кладовище було, то бажання іудейської громади вшанувати пам’ять своїх предків - законне. Єдине, що ми хотіли знати, – яким іудейська громада бачить цей знак вшанування. Тобто це має бути просто обеліск чи цілий меморіал. Для цього мали побачити хоча б ескіз, бо навіть не знали, яку земельну ділянку під цю споруду треба виділити. Адже навколо самої будівлі відпочинкового закладу багато землі.

Внесли свою ідею. Поміж технікумом та приміщенням Палацу культури є березовий гай. До цих пір там ще зберігаються надмогильні плити від єврейських поховань. Ми пропонували встановити пам’ятник саме там. Але ніякої реакції від представників іудейської громади так і не було.

Через два роки вони повторно звернулися і знову попросили визначитися з земельною ділянкою, бо цього вимагали проектанти. У цьому клопотанні також йшлося про те, що громада хотіла, аби пам’ятник був споруджений з тих надмогильних плит, які свого часу вивозилися на територію військової частини з місця будівництва Палацу культури.

Питання про знесення самої його будівлі не обговорюємо. Найперше тому, що це навіть не власність ковельської громади, а заводу «Ковельсільмаш». Тому, надсилаючи відповідь іудейській громаді, ми долучили нормативні документи, які вона повинна зібрати для того, щоб почати спорудження пам’ятника, і повторно попросили надати пропозиції щодо ескізу. Адже нам треба знати, про яку площу йтиме мова і де саме. Питання знову зависло до сьогоднішнього моменту, тобто сумнозвісних публікацій у ЗМІ.

– А іудейська громада просила знести Палац відпочинку, що розміщений на кладовищі?

– Ні, так радикально питання ніхто не ставив.

– Березовий гай, про який ви кажете, – це місце, де відбувалися розстріли євреїв?

– Зрозумійте, в роки Другої світової війни на території Ковеля було багато розстрілів. Тут були концтабори та гетто. В останніх публікаціях взагалі не відомо, про що конкретно йдеться: про кладовище чи місце розстрілу. От хто встановив, де саме відбувалися розстріли? Їх було багато. І розстрілювали людей як німецькі окупанти, так й енкаведисти. Мені як міському голові і просто ковельчанину самому цікаво знати правду. Адже кладовище було дуже велике, бо до війни в місті проживало дуже багато євреїв. Ніхто ж не знає, чи дійсно на цьому кладовищі німці розстрілювали людей. Ми зараз працюємо з архівами, щоб з’ясувати для себе цю інформацію.

Схоже, Олег Олексійович, зовсім забув, що писав чудову передмову до книги «Минуле та сучасне Волині та Полісся: Ковель та Ковельщина в історії України та Волині». Вона була видана у 2013 році. Саме у цьому науковому збірнику є низка статей, де на основі документальних джерел розповідається про долю ковельської єврейської громади.
У цій справі ще рано ставити крапку. Ми впевнені, що іудейська громада не дозволить нівечити святі місця своїх предків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Оля Показати IP 23 Серпня 2016 18:57
Для "тутейших" немає нічого святого, на жаль.
Луцьк Показати IP 23 Серпня 2016 19:55
Якшо так взяти тобагато міст побудовано на цвинтарях і Луцьк не виняток. То давайте знесем будинки де були поховання?
ac Показати IP 23 Серпня 2016 21:04
А не краще в кіндера на подвір"ї цирк розмістити?
трак Показати IP 23 Серпня 2016 21:08
Кіндера виключити з бют і включити в ряди панцер гренадирен вафен СС ВІКІНГ
НЕ ковель Показати IP 24 Серпня 2016 08:48
найбільший клоун в нащому цирку -це кіндер
Ковель Показати IP 24 Серпня 2016 08:54
У Ковелі є багато хороших ділянок, де можна розмістити цирк. Одначе Кіндер ніколи не прислухався до думки громади, бо навіть резонансного міжнародного скандалу не зробив висновків і знову ж таки розмістив цирк на єврейському цвинтарі, а повинен був коректно повідомити адміністрацію цирку і запропонувати їм інше місце, хоча достойні місця для відпочинку ковельчан уже продані. Євреї які знаходяться при високих посадах у Києві, беспосередньо в "Батьківщині" повинні дати оцінку своєму однопартійцю
Село Показати IP 24 Серпня 2016 12:47
Ковель-це 99% селяни.для яких основне .щоб батьки з села передавали сало з картоплею.самогонки якось самі зроблять-А МОРАЛЬ в них відсутня.так як і духовність та елементарна культура і історичні цінності та пам"ять
І Показати IP 27 Серпня 2016 12:40
Кіндеру ганьбв!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus