USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Києві поліція забрала у військкомат 32 відвідувачів нічного клубу

28 Жовтня 2017 22:20
Правоохоронці влаштували рейд до київського нічного клубу Jugendhub у Шевченківському районі у ніч на 28 жовтня. Поліція заявляє про затримання 17 людей з наркотиками. 32 відвідувачів доставлено до військкомату, оскільки, за повідомленням поліції, вони ухилялися від призову на строкову службу, передає Громадське.

Своєю чергою, очевидці повідомляють, що правоохоронці під час рейду застосовували силу. Правозахисники повідомляють про можливі протиправні дії силовиків.

Як повідомляє прес-служба поліції Києва, також правоохоронці виявили у закладі 11 дітей, яких передали батькам.

У повідомленні також вказується, що у клубі санкціонований обшук проводили поліція, прокуратура та представники військового комісаріату.

«На момент обшуку в клубі перебувало 200 осіб. Затримані доставлені до Шевченківського управління поліції для проведення процесуальних дій. Окрім цього, у 20-річної бармена закладу було виявлено та вилучено розфасовані прозорі пазові пакети з речовиною, схожою на наркотичну. У іншого затриманого 30-річного чоловіка поліція вилучила речовини, ззовні схожі на наркотики, галюциногенні гриби, електронні ваги, 40 тисяч гривень, 8 банківських карток», — йдеться у повідомленні поліції.
Журналістка Громадського Люда Корнієвич була на місці подій. За її словами, люди в балаклавах, деякі з них були зі зброєю, увірвалися в клуб з обох виходів – центрального і заднього. З нецензурною лексикою, штовханиною, вони кидали відвідувачів клубу на підлогу. Шукали наркотики – сказали, мають ордер на обшук.

«Декого поклали на бетон, мені вдалося просто сісти. Поки ми сиділи, всім в очі світили ліхтарем, з лайкою і копняками накидалися на тих, хто тримав у руках телефон, або опускав руки. У мого знайомого телефон відібрали, назвавши «кучерявим» і вдаривши рукою по маківці. Потім телефон повернули», — розповідає журналістка.

Пізніше на підлогу поклали усіх.

«Місця було мало, довелося ледве не лягати одне на одного і якось терпіти холодний бетон. Дівчат через кілька хвилин поставили до стінки. Хлопці й далі лежали. Як тільки хтось піднімав голову, до нього підходив «ввічливий» поліцейський у балаклаві і штурхав дубинкою. Під час перевірки, їх просили знімати взуття та шкарпетки. Підлога бетонна, холодна, вони стояли на ній босі», — додала Корнієвич.

Дівчат, які поводили себе спокійно, обшукували та відпускали. «Особисто зі мною грубо не поводилися», — сказала журналістка.

Громадському вдалося поспілкуватися з одним із хлопців, якого доставили до військового комісаріату. З міркувань безпеки ми не називаємо його ім’я.

У коментарі Громадському очевидець повідомив, що їх запакували в автобус о другій годині ночі та відвезли у військкомат 32 людей. Усі вони станом на 16:00 28 жовтня і досі там перебувають.

Через те, що хлопці відмовляються називати свої дані, працівники пункту призову продовжують їх утримувати.

Співрозмовник додав, що відпустили лише частину студентів та мешканців Донецька.

Його матері вручили повістку про призов сина. Це зробили після того, як хлопця затримали та відвезли до військкомату. За законом, повістку має право підписати або той, кого призивають, або родич з першого коліна. Мати відмовилася підписувати листок.

Сам клуб Jugendhub повідомив, що до відвідувачів застосовувалася надмірна фізична сила — «є плями крові на підлозі!».

Також клуб заявив, що під час рейду було «вкрадено особисті речі, бар, техніка, навіть одяг - все з клубу виносили мішками!».

За повідомленням правозахисниці, співзасновниці «Восток SOS» Олександри Дворецької, серед незаконно утримуваних є кримчани, які постійно проживають на тимчасово анексованій території.

«Вони (ред.), зрозуміло,не отримували повістки. Не стала на заваді для військкомату і відсутність документів і підтвердження особи того, яких уже готують до відправки на «Десну» (навчальний військовий центр - ред)», — написала вона у Facebook.

За словами Дворецької, на практиці має місце «звичайне беззаконня, де всіх відвідувачів поліцейські, принижували і ображали».

«Уже в 11 ранку частина хлопців доставлені в Пункт збору на Зрощувальній, 17а в Києві. Тобто має місце ще й підробка документів, зокрема результатів медкомісії. Так як до Пункту збору у призовників повинні бути оформлені документи у військкоматі», — наголосила правозахисниця.

У повідомленні юридичної компанії "Міллер", адвокат якої представлятиме інтереси затриманих осіб. йдеться про те, що своїми діями під час облави, обшуків та затримань у "Jugendhub" правоохоронці порушили низку статей кримінально-процесуального, кримінального кодексу та Конституції.

Юристи підкреслюють, що правоохоронцями, які увірвалися у приміщення, не було пред’явлено ухвалу слідчого судді щодо проведення слідчих дій, чим було порушено ч. 3 ст. 236 КПК.

"Під час проведення слідчих дій було застосовано фізичну силу до відвідувачів закладу, чим було вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ст. 365 КК. Перед проведенням слідчої дії представники правоохоронних органів не роз’яснили особам, до яких були застосовані такі дії, їх права і обов’язки, передбачені КПК, а також відповідальність, встановлена законом, чим порушили ч.3 ст.223 КПК", - зазначають юристи.

Окрім того було вилучено майно без дотримання норм ст. 236 КПК, проведені обшуки в інших приміщеннях, не вказаних в ухвалі, чим було порушено ст. 30 Конституції України, а також ч.5 ст.236 КПК.

Були обшукані майже усі відвідувачі, чим порушено норми ч.3 ст. 208, ст. ст. 223, 236 КПК. Окрім вищевказаних порушень відвідувачів закладу без оформлення документів, як передачає норма ст. 104 КПК, було частково направлено в райвіділ поліції на вул. Герцена,9.

"Досі залишається незрозумілим питання, на підставі якого нормативного документу понад 2 десятки людей було направлено у Деснянський військовий комісаріат. Такі дії не передбачені жодним нормативним документом", - підкреслюють юристи.

За їх словами, згідно з чинними нормами Кримінально-процесуального Кодексу України представники Нацполіції мали право виключно на проведення обшуку виключно в місці зазначеному в ухвалі, вилучати тільки ті речі, які зазначені в ухвалі та проводити обшук, відповідно до ухвали, в обсязі, необхідному тільки для досягнення мети обшуку.

Як зазначив у свою чергу адвокат компанії "Мілер" Роман Стоічев, у випадку із затриманням людей у "Jugendhub", які "ухиляються від призову на строкову службу", процедура їх призову порушена.

"Фактично це незаконне затримання/утримання осіб (позбавлення волі)", - заявив Стоічев.

"Призовники зобов'язані за викликом прибути до військкомату, по прибуттю вони проходять медкомісію, яка визначає їх придатність до військової служби, роду військ. Далі їх, у разі придатності до військової служби, направляють до місця служби. В даному випадку громадяни були затримані під час обшуку, їм не був представлений захисник з моменту їх затримання, у подальшому без їх волі і згоди їх передали до військкомату, де їх утримують без їх волі і згоди, і можливості вільно пересуватися, утримують безгрунтовно, нібито для перевірки інформації про можливе ухилення від військової служби, при цьому намагаються провести їм медичну комісію, направити до місця служби, можливо виконати будь-які ще дії", - зазначив адвокат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Мирон Показати IP 28 Жовтня 2017 22:35
Все правильно там.
класно Показати IP 28 Жовтня 2017 23:18
Повага поліції і військовим!!!! Луцьк і Ковель на черзі?
Воєнком Показати IP 29 Жовтня 2017 00:00
Луцька "Опера", ми йдемо до Вас!!!
A.C._ B. Показати IP 29 Жовтня 2017 00:41
Коли правоохоронні органи породжують беззаконня тоді навіщо дотримуватись закону.
Анонім Показати IP 29 Жовтня 2017 02:42
І що порушили? Затримали стадо наркомів, торгашів наркотою і дуріків. Нормальних відпустили ж
Всезнайко Показати IP 29 Жовтня 2017 06:53
МОЛОДЦІ!!!
Я Показати IP 29 Жовтня 2017 07:32
Таким чином всю шушвару відловити і на Схід.
Інквизиція Показати IP 29 Жовтня 2017 08:16
Чому " вони" так не діяли під час мобілізації?
Активіст Показати IP 29 Жовтня 2017 08:25
Просто власник нічного клубу не платив поліцаям чи прокуратурі. От провчили і відігнали клієнтів.
Андрій Показати IP 29 Жовтня 2017 08:29
"серед незаконно утримуваних є кримчани, які постійно проживають на тимчасово анексованій території." Красава. Сидять бідові з Криму по київських кабаках і борються проти анексії Криму. І так вже четвертий рік. А скільки збіглось "защитників" обіжених. Мало дали.
Турист до Андрій Показати IP 29 Жовтня 2017 09:25
"Співрозмовник додав, що відпустили лише частину студентів та мешканців Донецька." - а чому це їх відпустили??? В армію і нехай захищають свою територію!!! Чим вони особливі?
Ііі до Турист Показати IP 29 Жовтня 2017 12:18
Ані кармільци абіжєниє хунтай, тіпо по кабаках отьєдаются.
Торі до Ііі Показати IP 30 Жовтня 2017 13:25
а нормально написати не можна?
F1xer Показати IP 30 Жовтня 2017 07:20
Жесть. Ганебні мусора знову чинять безпорядки...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus