USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У центрі Луцька 5-поверхівка пішла тріщинами

16 Листопада 2016 21:00
Щілини між фундаментом і асфальтом, величезні калюжі, які довго не сходять, і великі тріщини на стінах - мешканці будинку №14 на вулиці Степана Бандери у Луцьку неабияк занепокоєні його станом.

Кілька років тому на стінах п’ятиповерхівки з’явилися тріщини і люди бояться, що якогось дня вона може завалитися. Чотири роки тому таке трапилося на вулиці Рівненській. Тоді загинуло 2 людей. Боячись повторення трагедії, мешканці будинку на вулиці Степана Бандери неодноразово повідомляли про його незадовільний стан чиновникам і працівникам житлово-комунальної служби міста. Після чого на стінахз’явилися маячки – невеликі цементні латки з обох боків тріщин, - інформує сайт «0332».
Однак тривале спостереження за маячками показало, що деформація будівлі триває.

«Перед тим, як купувати квартиру у цій багатоповерхівці, я все прискіпливо перевірив, - каже мешканець будинку Ігор Александрук. - 2012 року тут не було ані тріщин на стінах, ані просідання будинку. Інакше я не придбав би цю квартиру. 2013 року маячки поставили вже. Якщо на них з’являються тріщини – значить, будинок руйнується».
Останній маячок, який показав тріщину, встановили 28 грудня 2015 року.
Та вже влітку цьогорічмайстер технічної дільниці Оксана Козюта зафіксувала зміни.

«Аби подивитися, що далі буде, ми одразу поставили додаткові контрольні маячки, - пояснює пані Оксана. – І по них ідуть тріщини».

Мешканці будинку припускають, що всі їхні проблеми спричиняє вода. Вона застоюється й поволі просочується в приміщення, де до середини 80-х діяла котельня, а останніми роками – підсобні кімнати ЖЕКу. Працівники звідси виїхали, а проблеми лишилися.

Причини деформації будівлі з’ясовувала спеціально створена комісія.

«Одним із факторів, що впливає на погіршення стану будинку, є перепад висоти, - вважає Микола Левицький, інженер КП «Волиньпроект». - Згідно з теоретичними розрахунками, якщо тут була котельня, то висота, мабуть, 3 метри. Якщо є підвали, там може бути й 2-2,5 метра. Тому вода тече під фундамент».

Отже, треба ще й водовідведення. Перше, що зробили – заварили технічну яму, куди стікала вода. Плюс встановили нові маячки і вказали дату. Спостерігатимуть далі.
«Окрім того, що тут є різниця між висотами в підвальному приміщенні, може бути ще одна причина деформації будівлі, - говорить Віктор Фіщук, начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Луцького департаменту ЖКГ. - Тріщини можуть з’являтися від просідання ґрунтів».

Зі слів мешканців будинку, майже 10 років тому біля п’ятиповерхівки відремонтували дорогу, але до тротуару руки не дійшли. Транспортні потоки збільшилися в рази, авто паркують під стінами попри два встановлені знаки. І це ще одна ймовірна причина руйнації 5-поверхівки.
Зі слів Миколи Левицького, для запобігання подальшої деформації будівлі треба прокласти під нею бруківку. Тоді вода не тектиме під фундамент. Так зробити дешевше, ніж затрачати кошти на укріплення будинку.

Начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Луцького департаменту ЖКГ Віктор Фіщук обіцяє, що дворову територію під будинком на вулиці Степана Бандери, 14 протягом 2016-2017 років таки доведуть до пуття. Принаймні, тротуар зроблять точно.

Будинок по нинішній вулиці Степана Бандери, 14 звели 1962 року. На ті часи він був не з найгірших.

Наразі більшість із його мешканців – пенсіонери. Зробити ремонт прибудинкової території власним коштом їм не під силу. Тому чекають допомоги міста, щоби згодом створити ОСББ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Вітя Показати IP 16 Листопада 2016 21:16
Якщо я буду чекати від сільради коли мені виділять гроші на отмостку,а їх мені ніхто не виділить,то моя хата теж завалилася б.я за свої гроші все роблю і не нию,складіться баблом і зробіть,задовбали нитіки,все їм держава повинна зробити,а що ви зробили для держави?
Володимир до Вітя Показати IP 17 Листопада 2016 15:20
Це ж не просто тільки будинок сідає, там пройти важко, бо нема тротуару.Я щось не пригадую, де ще таке в нас є. Чиновники міста, не ганьбіть себе, замостіть якнайскоріше цей невеликий відрізок тротуару.Це мізер проти того, що вже зроблено.
123 Показати IP 16 Листопада 2016 21:47
Будинок - це спільна власність мешканців. Чому ж тоді їхня внутрішня проблема має вирішуватись за кошти з бюджету міста??? Дивні люди тут проживають. Дивні або дуже хитрі. Очевидно що (дивлячись на сучасні вікна, балкони, супутникову систему) крім пенсіонерів в тому будинку проживають і забезпечені мешканці, які мають змогу виділити не такі вже непідємні кошти на вирішення нагальної проблеми.
а Показати IP 16 Листопада 2016 21:59
ви в тому будинку всі квартири купували чи на халяву
? Показати IP 16 Листопада 2016 22:00
Ти НЕ платишь шалені гроші "за утримання "будинку,тому сам все робишь
Не так до ? Показати IP 16 Листопада 2016 22:41
За утримання багатоквартирного будинку гроші платяться в ЖКП (а не в бюджет)- ось від нього і вимагайте. Власник хати платить за оренду землі чималі гроші в бюджет, натомість чомусь його майно міськрада не ремонтує .
Анонім до ? Показати IP 17 Листопада 2016 02:06
Не такі вже й "шалені"
Екстрасенс Показати IP 16 Листопада 2016 22:07
Це дух Бандери руйнує будинок, він злиться через те що йому перестали приносити в жертву москалів!
Грошик Показати IP 16 Листопада 2016 22:18
Совок прогресує. Люди в очікуванні комунізму.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus