USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

У Луцьку житловий будинок «іде під землю». Фото

27 Травня 2010 10:45
В одному з житлових будинків Луцька поступово відвалюється і хилиться у бік внутрішнього двору стіна, й окрім того, осідає фундамент, а допомоги від влади сподіватися годі.

Про це пише «Волинська правда».

Будинок розташований на території історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», за адресою вулиця Драгоманова,29.

«Ми поставили нові пластикові вікна два роки тому, а вже стіна так тріскає і дах хилиться, що скоро, певно, взагалі відкрити буде не можливо», – розповідає мешканка квартири №12 Леся, яка проживає у ветхому будинку зі своїм чоловіком та трирічним сином.

Жителька продемонструвала стіни, які тріскають, та вхідні двері до однієї із кімнат, які, на її думку, з часом буде важко відкривати з огляду на «пливучість» стелі, яка збита з дерева.

«Ми зробили ремонт, поставили навісну стелю, повністю змінили підлогу, але чи варте воно все буде з часом?», – іронічно запитує лучанка та показує чеки за квартплату з утримання житлового фонду.

Екскурсію будинком, в якому живе не одна сім’я з малечею, продовжує проводити інша мешканка «горе-будівлі» Інна. Вона розповідає, що свого часу за кошти її сім’ї було частково відремонтовано стіну будинку – не багато-не мало – 3 тисячі гривень. Окрім того, за власні кошти ремонтували і коридор під’їзду будинку – підлогу, стіни, покрівлю входу з двору.

Допомоги від ЖЕКу, на балансі якого числяться будівля, яка розвалюється на очах, лучани не отримували за останні роки взагалі. Припускають, що занедбаність об’єкту вимірюється десятками років.

Разом із тим стало відомо, що хоча на Драгоманова, 29 і числиться десять квартир, «бити на сполох» доводиться більш енергійній частині його мешканців. Зверху живуть пенсіонери, знизу – не дуже благополучна сім’я. Ще одна сусідка, зі слів Лесі, яка наразі не проживає у будинку, раніше проводила ремонт стіни (що так і залишилась оббитою), проте також не отримала жодної допомоги від ЖЕКу. До речі, розташування її квартири, з огляду на «дрейфування» будинку, перетворюється на підвальне приміщення.
«Ми витратили три тисячі гривень, нам у ЖЕКу відшкодували лише 100 гривень, квитанції не повернули», – продовжує Інна, яка мешкає у 3-ій квартирі. Вона розповіла, що з наболілим – провести капітальний ремонт будинку, – вона зверталась і до відділу звернень громадян. Там їм порекомендували звернутися до того ж ЖЕКу № 3, звідки лучани і чекають відповіді. «До нас майстер днями приходила, подивилася, поспівчувала і на цьому все», – розповідає Інна, яка живе, як «на пороховій бочці» з сім’єю, де троє дітей.

Жінка розповіла і те, що будинок був споруджений у 1935 році, тому навіть вважався часом пам’яткою архітектури. «Потім табличку зняли», – каже Інна.

У департаменті житлово-комунального господарства Луцької міської ради начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Надія Коленда повідомила «Волинській правді», що мешканцям будинку потрібно було оповіщати ЖЕК про початок ремонтних робіт одразу. «Раніше з цього питання звернень до мене не було, я про це не знаю», – розповіла посадовець.

Разом із тим Коленда зауважила, що коштів на капремонт ветхого будинку не буде, у всякому разі з міського бюджету. А на державну допомогу, певно, і годі сподіватися – раніше Мінрегіонбудом була розроблена програма з реконструкції застарілих житлових кварталів, куди потрапило і місто Луцьк. Однак вона так практично і не реалізувалася.

Надія Коленда розповіла, що цьогоріч із міського бюджету на проведення капітальних ремонтних робіт житлового фонду передбачено 2,2 мільйони гривень. Однак, як стало відомо, ці кошти «підуть» на ремонт ліфтів. «Є загроза зупинки ліфтів», – апелює до першочерговості у вирішенні проблем житлового фонду Луцька чиновник.

На запитання: «Хто ж нестиме відповідальність у разі виникнення надзвичайної події?»чиновник відповіла: «Є 178 будинків аварійного і ветхого фонду, які перебувають на балансі ЖКП».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
рахітектор Показати IP 28 Травня 2010 08:57
Це все винні пластикові вікна. Власників треба покарати за це. Вони порушили архітектурне обличчя і будинок зі встиду хоче провалитись під землю. Закономірною
WS Показати IP 28 Травня 2010 11:06
:) Вікна пластикові, а тріщини заробити нема як. Це як нафарбовані очі при брудних щоках.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus