USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В центрі Луцька розвалюється архітектурна пам'ятка

13 Січня 2014 14:14
Пам’ятка архітектури - Будинок офіцерів - занепадає в самісінькому центрі Луцька. Вона хоч і має балансоутримувача - Луцький національний технічний університет, однак з кожним днем руйнується все більше.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини вже повідомляло, що голова облдержадміністрації Борис Клімчук дав доручення інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Волинській області проінспектувати стан Будинку офіцерів у Луцьку сьогодні. Було це ще 30 грудня. Зокрема, губернатор хотів побачити звіт щодо стану приміщення, його теперішнього використання, ситуації з майном.

Сьогодні ж Будинок офіцерів, що в самому центрі Луцька, жахає, - інформує ТРК Аверс. За кованим парканом та замком - обмальовані та напівзруйновані стіни, дірявий дах, побиті вікна - і це далеко не все, що можна побачити в пам’ятці архітектури, побудованій ще поляками. У 1930-ому році тут знаходився земельний банк. Пізніше - після приходу радянської влади будівлю використовували як будинок офіцерів. Після Великої Вітчизняної Війни і аж до 90-х тут знаходилися різного роду організації і установи.

Краєзнавець Ігор Левчук розповів: «Пам’ятку приватизували за допомогою місцевих чиновників…Її потім повернули назад згідно до судових рішень до власності держави, до Міністерства оборони. По тому розпорядженням Кабінету Міністрів України передали назад на власність Міністерства освіти». Вже не перший рік пам’ятка архітектури знаходиться на балансі Луцького національного технічного університету.

«Пам’ятка, яка, по суті, має балансоутримувача, знаходиться в дуже жахливому стані. В ній понищені вікна, двері. Зняті ті атрибути, які тут лишалися ше з 30 років… Пам’ятка фактично знищується: провалилася стеля, вже впав дах, затікає вода. В охоронній зоні побудована ще одна будівля без жодних відповідних археологічних досліджень», - зауважив Ігор Левчук. Краєзнавець також розповів, що два роки тому він звертався в обласне управління охорони культурної спадщини щодо незаконних робіт, які розпочав виконувати Луцький технічний університет. В будинку зняли батареї 30-х років та взялися встановлювати пластикові вікна, що, як з’ясувалося, робити заборонено: «Припис про заборону робіт був внесений. Після того пам’ятка просто знаходиться в тому стані, який ми бачимо. Ніхто більше нічого не робить». Ректор ЛНТУ Віктор Божидарник розповів: вони, мовляв, хотіли відремонтувати будівлю, аби розмістити там відділ кадрів навчального закладу, або ж приймальну комісію. Керівник вишу погоджується, що приміщення Будинку Офіцерів в жахливому стані і потребує капітального ремонту, проте, з його слів, університет вирішити цю проблему не може. «Я зараз неспроможний там нічого зробити через те, що коштів немає…Якщо Міністерство дасть кошти, то будемо щось робити», - відзначив Божидарник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ххх Показати IP 13 Січня 2014 14:30
найшли балансоутримувача, він ті приміщення які має утримати не може,дахи валяться.
Іван Показати IP 13 Січня 2014 15:39
Ще йому не хватає будинка офіцерів. Відремонтуйте, за наш кошт- це буде десятий будинок для нього. У нього цілий арсенал будинків,Скільки потрібно людину. Господи, коли вони наситяться.
Увага! Показати IP 13 Січня 2014 17:03
Зняли батареї опалення 30-х років.Ці батареї - б р о н з о в і.Висота ребра метр це точно,а може і більше.Скільки тих батарей було знає тільки той,хто на них "нагрів" руки.А "нагрів"добряче,мерзнути довго не будуть!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus