USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Для волинських спудеїв збудують студмістечко за 50 мільйонів доларів?

27 Березня 2009 17:37
Будівництво студмістечка для волинських студентів стало основною темою розмови представників семи вузів з Луцьким міським головою Богданом Шибою. Про це 27 березня інформує  репортер «Волинських Новин».
Насамперед озвучив свою пропозицію будівництва студмістечка директор департаменту містобудування Луцької міської ради Георгій Шевчук. За його словами, наразі в Луцьку є два вузи державної форми власності та низка приватних вишів. Усі вони – «розкидані по місту» і їх структурні підрозділи також.
Серед можливих територій будівництва – військові містечка на Привокзальній та Володимирській. На вулиці Володимирській на вісьмох гектарах землі може розміститися хіба-що один підрозділ вузу. Наприклад, умови могли б бути створені для юридичного інституту Волинського нацуніверситету імені Лесі Українки, - висловився архітектор.
Проте, за словами пана Шевчука, для повноцінного студмістечка потрібно 50 гектарів землі. Тому розглядається долучення земель на території Вишкова (території Жидичинської сільради), де є 40 гектарів і може розміститися до десяти тисяч студентів. Також є й найбільш віддалена перспектива – створення територіального вузу в районі сіл Рокині, Копачівка, Рожище «під егідою ВНУ». Там екологічно чиста територія і є транспортне сполучення, - сказав пан Шевчук.
Під час обговорення представники вузів висловили низку пропозицій. Наприклад, першого проректора Луцького технічного нацуніверситету Зоряну Герасимчук дещо обурила позиція, коли більше територій віддавалося б ВНУ. За її словами, така перспектива – некоректна. Проте міський голова наголосив, що сьогодні все починають з нуля, а Георгій Шевчук запропонував лише ідею.
Також невдоволення викликали й озвучені роздуми пана Шевчука щодо будівництва багатьох корпусів для професорсько-викладацького складу. Таку позицію не підтримала проректор з навчально-виховної роботи Волинського інституту економіки і менеджменту Оксана Степанюк. Хоча й позиція пані Степанюк щодо необхідності окремого проживання викладачів і студентів мала противників серед представників вузів, які вважали, що життя студентів і викладачів поруч принесе позитив.
Проте найбільшою проблемою, на думку ректора Луцького гуманітарного університету Андрія Журавльова, є різна форма власності університетів. Саме це не дозволить об’єднати державні та недержавні вузи. Також пан Журавльов наполягав на потребі існування одного власника і строгому розмежуванні житла для різних студентів у різних вузах. Щодо будівництва самого житла, то тут для недержавних вузів треба залучати хоча б маловідсоткові кредити під певні гарантії, - йшлося під час наради.
На думку Богдана Шиби, замовником будівництва студмістечка має бути не хто інший, як управління освіти. За його словами, відсутній на нараді начальник управління, - «за» таку ідею.
За приблизними даними Георгія Шевчука, наразі будівництво студмістечка коштує 50 мільйонів доларів. За словами Багдана Шиби, в Луцьку приблизно третина студентства забезпечена житлом. Залишається ще 20 тисяч студентів, з яких половина, висловив припущення міський голова, може наймати квартиру. Отже, за його підрахунками, житло потрібно будувати для десяти тисяч студентів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 27 Березня 2009 17:43
Нью-Васюки.
дідо Показати IP 28 Березня 2009 09:45
ці ВИШІ клепають потенційне безробіття, у кращому випадку торгівця на базарі... ТО ДЛЯ КОГО ПОТРІБНО ЦІ ГУРТОЖИТКИ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus