USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Чи справді у луцьких садочках - епідемія ротавірусної інфекції?

5 Квітня 2016 12:31
У Луцьку п’ятеро дітей потрапили до інфекційної лікарні через ротавірусну інфекцію.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомила одна із матерів, донька якої відвідує ДНЗ №10. Так, зі слів жінки, дитина якої постраждала від інфекційного захворювання, яка, проте, не захотіла вказувати власне ім’я, вихованці вищезгаданого дитячого садочка почали масово потрапляти до медичних закладів.

«З ДНЗ №10 до Волинської обласної інфекційної лікарні з ротавірусною інфекцією поступають діти. Наскільки мені відомо, масштаби захворювання дуже великі. Зі мною в палаті лежали четверо діток з садочка, при чому двоє – з нашої групи. Згодом медсестра проговорилася, що з таким діагнозом до лікувальних установ потрапило семеро дітей з шостого садочка, і ніби з одинадцятого. Подейкують, що завідуюча відділення кишкових інфекцій телефонувала до садочка, через що за дошкільний навчальний заклад взялася санепідемслужба. І ніхто не знає, чим це все закінчиться. Кажуть, що причиною дитячих недуг є ротавірусна інфекція, яка може бути наслідком немитих рук та овочів у садочку. До інфекційної лікарні донька поступила ще минулого тижня. Дитина почала блювати, не їла три дні вдома, піднявся ацетон. Ми змушені були звернутися за допомогою до медиків. Однак ніхто точно не може сказати, що стало причиною розповсюдження інфекції», - розповідає лучанка.

Про те, чи справді варто «бити тривогу» й чи є резон говорити про нову епідемію у дошкільних навчальних закладах, Інформаційне агентство Волинські Новини запитало у начальника управління освіти Луцької міської ради Олега Гребенюка.

На це головний освітянин обласного центру відповів, що й справді п’ятеро дітей із різних груп ДНЗ № 10 потрапило до лікарні із діагнозом «ротавірусна інфекція», утім, стверджувати про виникнення епідемії у жодному разі не можна:

«Це не є отруєнням, спричиненим недотриманням санітарних норм, бо не поставлено діагнозу «ГЕК, отруєння» (гастроентерокроліт). Тим більше випадки захворювання трапились у різні проміжки часу, в різних групах. Повідомлення про хворобу надходили ще тиждень тому. А от про ротавірусну інфекцію у ДНЗ № 6 інформації немає. Скажу лише одне: їжа причиною виникнення такого роду інфекції бути не може, бо тоді медики б діагностували «отруєння», а не ротавірусну інфекцію. Тому про епідемію говорити ще рано», - прокоментував ситуацію Олег Гребенюк.

Довідково:

Ротавірусна інфекція - гостре вірусне захворювання, яке характеризується проносами, блюванням, слабкістю, підвищенням температури тіла. Джерелом ротавірусів є людина. Передача відбувається фекально-оральним шляхом під час прямого контакту, вживання в їжу інфікованих рота вірусом страв і води та при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями (іграшки, підлоги, меблі, одяг тощо). Ротавірус дуже легко передається від людини до людини. Велика кількість вірусів міститься у фекаліях інфікованих осіб у період з двох днів до початку діареї до десяти днів після зникнення симптомів захворювання. Тривалість виділення ротавірусу з фекаліями в осіб із ослабленою імунною системою може бути протягом більш ніж 30 днів після інфікування. Ротавірусне захворювання може мати легку форму перебігу – водяниста діарея при цьому триває декілька днів, при тяжкій формі захворювання спостерігається блювання, жар. Інкубаційного періоду триває 1-3 дні. Для ротавірусної інфекції характерний гострий початок — різке підвищення температури (близько третини пацієнтів мають підвищену температуру тіла до 39oС), нудота, іноді біль в животі, часте блювання, сильний пронос, випорожнення — яскраво-жовті, водянисто-пінисті. Крім того, у більшості хворих з’являється нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. Багаторічні спостереження виявили, що найбільші спалахи захворювання виникають під час або після епідемії грипу, за що ротавірусне захворювання отримала в народі неофіційну назву «кишковий грип». Симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, як правило, зникають через 3-7 днів. Для підтвердження діагнозу необхідно провести лабораторні дослідження, найбільш доступним з яких є виявлення антигену ротавірусу у зразках калу методом імуноферментного аналізу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Мама Показати IP 5 Квітня 2016 13:59
В ДНЗ #10 такі речі з дітками відбуваються доволі часто. Персонал там нехтує елементарними санітарними правилами.
Коля до Мама Показати IP 5 Квітня 2016 16:04
А на що тоді керівництво дивиться? Гнати в шию завідуючу!
Доктор комаровський Показати IP 5 Квітня 2016 16:06
Ротавірусною інфекцією мають перехворіти всі! 100 % населення землі, тому якими б ви чистюлями не були ваша дитина теж мусить пережити таке
аяяй Показати IP 6 Квітня 2016 15:14
так саме всі "чистюлі" потрапляють в лікарню з проносом,особливо дуже гляджені діти ,яких мами кормлять і "нічого такого "діткам не дають їсти і шукають винуватого.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus