USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Діагностувати пухлину наднирників можна, здавши аналіз на метанефрин*

26 Грудня 2012 18:02
Гіпертонію у медицині називають артеріальною гіпертензією. Це хронічне захворювання, при якому кров'яний тиск у кровоносних судинах є підвищеним.

Майже кожен четвертий дорослий страждає від цього захворювання, а 60% пацієнтів з артеріальною гіпертензією – це особи працездатного віку.

Артеріальна гіпертензія призводить до порушення мозкового кровообігу та серцево-судинних захворювань, що у свою чергу, є одними з найбільш поширених причин смертності та інвалідності. Гіпертонія також є одним із основних факторів ризику інсульту, інфаркту міокарда (серцевих нападів), серцевої недостатності, аневризми артерій (наприклад, аневризми аорти), захворювання периферичних артерій і є причиною хронічного захворювання нирок.

Одна з причин артеріальної гіпертензії – феохромоцитома – пухлина наднирників.

На 1000 хворих артеріальною гіпертензією припадає 1 випадок феохромоцитоми. У 30-60 відсотках спостережень діагноз феохромоцитоми встановлюється посмертно(!). Це означає, що хворі за життя, своєчасно не обстежуються на предмет наявності чи відсутності у них цієї пухлини. У результаті неправильно обраних шляхів діагностики – отримують безрезультатне, абсолютно неефективне стандартне лікування гіпертонічної хвороби, яке закінчується летально.

Рання діагностика феохромоцитоми життєво необхідна з кількох причин: артеріальна гіпертензія, викликана феохромоцитомою, за звичай, виліковна; при відсутності лікування існує значно більша небезпека розвитку гіпертонічного кризу з летальним завершенням; у 35% випадків позанаднирникові феохромоцитоми – злоякісні (ризик злоякісності зростає при розмірах пухлини більше 5 см); феохромоцитома може бути однією із складових сімейного, тобто спадкового синдрому.

До слова, сімейна феохромоцитома зустрічається без супутніх захворювань чи може бути одним з компонентів синдрому множинної ендокринної неоплазії.

Єдиним методом лікування феохромоцитоми залишається хірургічний. Неприпустимо видалення пухлини наднирникових залоз без точного визначення її гормональної активності, особливо – без підтвердження діагнозу феохромоцитоми.

Серед прямих показів для обстеження щодо наявності феохромоцитоми: гіпертонічні кризи з високими цифрами артеріального тиску (більше 150 на 100 мм ртутного стовпчика) і тенденцією до самостійної нормалізації артеріального тиску; підвищений артеріальний тиск у дітей; наявність факторів, які провокують виникнення гіпертонічного кризу (зміна положення тіла, емоційна напруга, тиск на черевну порожнину, спрямований тиск на пухлину (наприклад, пальпація), операції та ін.; виявлення пухлини наднирників при проведенні УЗД, комп’ютерної томографії, магнітно-резонансної томографії; наявність гіперпаратиреозу, раку щитовидної залози, пухлини слизових оболонок; наявність феохромоцитоми у прямих родичів; раніше проведена операція з видалення феохромоцитоми.

Найбільш поширений лабораторний тест, який підтверджує наявність феохромоцитоми, – гіперкатехоламінемія – традиційне визначення вмісту адреналіну, норадреналіну, дофаміну та ванілілмигдальної кислоти в добовій сечі.

Однак за останні роки доведено значно вищу діагностичну чутливість визначення вільних метанефринів (метанефрину і норметанефрину – біологічно неактивних продуктів метилування адреналіну і норадреналіну) у плазмі крові та добовій сечі.

Ці доступні лабораторні тести можуть вважатися скринінговими та мають 92-95% точності позитивного прогнозування, а також є ефективним додатковим тестом визначення хромограніну А плазми крові.

Більш ніж у 95% хворих з феохромоцитомою рівень метанефрину в сечі підвищений. Можна визначати загальну концентрацію метанефрину і в разовій порції сечі: цей аналіз особливо інформативний, коли досліджують сечу, отриману відразу після гіпертонічного кризу.

Аналіз на метанефрин також використовують при діагностиці пухлин центральної нервової системи – гангліоневроми та нейробластоми. Підвищення рівня метанефринів у сечі також спостерігається у періоди кризу при гіпертонічній хворобі, під час гострого періоду інфаркту міокарда, приступах стенокардії, гепатитах, цирозі печінки, загостренні виразкової хвороби шлунка та дванадцятиперсної кишки, курінні, емоційному стресі.

Зробити такий аналіз можна у Луцьку у діагностичній європейській лабораторії «Hemo Medika» за адресою: пр. Відродження, 2 (тел: (0332) 75 00 55). Сайт: http://www.hemomedika-lutsk.eu.

Бережіть своє здоров’я сьогодні!

ЛЮДМИЛА КОРЕНЮК
, завідувачка поліклінічним диспансерним ендокринологічним відділенням Волинської обласної клінічної лікарні
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus