USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Головне – виявити рак на ранніх стадіях, – волинський онкохірург

18 Жовтня 2019 19:58
У цій лікарні більшість хворих покривають голову косинками чи шапочками. Після сеансів хіміотерапії в пацієнток обласного медичного центру онкології випадає волосся. А жінки хочуть залишатися красивими за будь-яких обставин.

За своїм здоров’ям треба слідкувати

Анні (ім’я змінено, - ред.) 38 років. У жінки – рак молочної залози ІІ стадії. Про страшний діагноз волинянка дізналася наприкінці червня. А вже на початку липня пройшла перший курс хіміотерапії. Всього їх має бути чотири. Після цього пацієнтці видалять злоякісну пухлину і знову призначать хіміотерапію. Лікарі припускають, що молочну залозу вдасться зберегти, але точну картину будуть бачити під час оперативного втручання. Худенька, схожа на дівчинку-підлітка, Анна вірить медикам і щодня щиро молиться. Вдома її чекають дві донечки-школярки й чоловік.

«Я регулярно щороку проходила медогляд. У серпні 2018 гінеколог сказав, що в грудях є ущільнення, скерував на мамографію. Обстеження в Ковелі не виявило нічого страшного. У червні 2019 медики порадили робити УЗД в обласному медичному центрі онкології у Луцьку, саме воно і підтвердило мій діагноз. Я змирилася, довірилася лікарям. Бувають моменти, коли починаю аналізувати, чому так сталося. Адже вигодовувала доньок грудьми, не курю, не зловживаю спиртним. Мама і бабуся не мали такої біди. Але не впадаю у відчай, прошу в Бога дати мені сили пережити це випробування», – каже Анна.

У 54-річної Олени (ім’я змінено, - ред.) теж діагностували рак молочної залози ІІ стадії. Жінка зізнається, що деякою мірою звинувачує в цьому себе. Адже лікарі кілька років тому діагностували в Олени фіброзно-кістозну мастопатію і порадили регулярно робити УЗД грудей. Однак жінці довелося пережити хворобу й смерть чоловіка, вона два роки не обстежувалася. А коли прийшла на УЗД, лікар ошелешив, що у неї злоякісне утворення.

«Дякувати Богові, що пухлину виявили, коли вона ще перебуває в спокійному стані, не зачепила лімфовузлів і не пустила метастазів. Про свій діагноз я дізналася наприкінці літа. Упевнена, що все буде гаразд. У медичному центрі онкології дуже хороші фахівці. Операція неминуча, але паніки я не відчуваю. Прошу Бога, щоб допоміг мені», – каже крізь сльози жінка.

За ранню діагностику онкохвороб відповідають сімейні лікарі

Завідувач мамологічного відділення обласного медичного центру онкології, онкохірург Володимир Федорчук наголошує: головне – виявити онкохворобу на ранніх стадіях. Тому слід уважніше ставитися до власного здоров’я і регулярно проводити профілактичні обстеження. За словами онкохірурга, на Волині є потреба у створенні скринінгової програми обстеження жінок з патологією молочних залоз. Такі скринінгові програми функціонують у країнах Євросоюзу. В Україні їх успішно впроваджують на Львівщині за гроші світового банку.

Володимир Федорчук нагадує, що нині відповідальність за ранню діагностику онкохвороб покладено передусім на сімейних лікарів. Якщо під час огляду хворого виникає підозра, медики мають скерувати пацієнта на дообстеження чи консультацію, а головне – зробити це вчасно. Вони ж мають проводити активну просвітницьку роботу серед населення. Сімейний лікар має бути уважним до пацієнтів навіть тоді, коли вони ще самі не помічають хвороби. Однак кожна четверта жінка звертається з приводу раку молочної залози на пізніх стадіях. Це погіршує прогноз лікування.

Статистичні дані свідчать, що у світі щорічно діагностують близько мільйона нових випадків раку молочної залози, внаслідок якого помирає майже півмільйона жінок. Набагато більше, ніж від будь-якого іншого виду раку. РМЗ – найпоширеніша причина смертності серед жінок у віковому діапазоні від 35 до 55 років. В Україні за останні 20 років рівень захворюваності на рак грудей виріс майже у 1,5 раза, на 25% збільшилася смертність. На жаль, понад 30% пухлин молочної залози в Україні діагностують на пізній стадії.

«Аби вчасно виявити хворобу, – розповідає завідувач рентгенологічного відділення обласного онкодиспансеру Анатолій Самусь, – рентгенівське обстеження грудей, мамографію, слід робити раз на два роки у віці після 35 років, а після 50 – щороку. Є покази і для більш раннього обстеження. Боятися не варто, адже організм отримує мінімальне опромінення».

Жінками після операції опікується «Донна»

Не останню роль у лікуванні пацієнтів онкодиспансеру відіграє забезпечення хіміопрепаратами. На жаль, державна програма «Онкологія» припинила існування у 2017 році. Деякі онкопрепарати хворі отримували за рахунок держбюджету. Тепер окремі дорогі ліки вони змушені купувати самотужки. Призупинено і програму, яка дозволяла за державний кошт забезпечувати жінок протезами молочних залоз та спеціальною білизною. За словами заступника голови правління Всеукраїнської громадської організації «Донна» Людмили Головенко, наразі вони лише збирають направлення і формують замовлення на виготовлення протезів. ВГО «Донна» існує з 2002 року, у Луцьку організацію створили у 2007 році. Протягом десяти років вони безплатно видавали жінкам протези молочної залози та три ліфи (або два ліфи і купальник) на півтора року. Однак два роки тому фінансування програми призупинили.

«Уявіть собі психологічний стан жінки, яка пережила стрес від видалення грудей, витратила чималу суму на лікування і реабілітацію, а потім її ще й покинув чоловік. На жаль, такі випадки не поодинокі. Бачили б ви, як просто перед очима змінювалися жінки, яким ми видавали протези та відповідну білизну! Вони виходили від нас зовсім іншими – впевненішими, усміхненими. За кордоном таких пацієнток забезпечують ліками, перуками, протезами. Нам до такої турботи з боку держави ще далеко», - каже Людмила Головенко.

З її слів, у 2007 році до ВГО «Донна» звернулося 130 жінок. Нині на обліку перебувають 3700 пацієнток, які періодично потребують протезування.

На жаль, на Волині кількість жінок, у яких діагностують РМЗ, щороку збільшується. Найбільше пухлин виявляють серед вікової категорії 50-69 років. Прикро констатувати, що рак «молодшає». Щоб убезпечитися від небажаних наслідків, жінкам слід уважніше ставитися до свого здоров’я. За вчасної діагностики (0-1 стадії) ймовірність повного виліковування досягає 94%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ан Показати IP 19 Жовтня 2019 09:25
чому б не організувати мобільні пересувні мамографи по всій Волинській області ? щоб не потрібно було їхати до Луцька а на місці пройти таке обстеження .?
Знайома Показати IP 21 Жовтня 2019 11:07
Федорчук - лікар від Бога! Дуже толковий чоловік!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus