USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Інсулінозалежним волинянам передали вітаміни та глюкометри

14 Листопада 2016 19:00
День боротьби із цукровим діабетом 14 листопада світ відзначає на честь Фредеріка Бантинга, канадського лікаря фізіолога, нобелівського лауреата, одного із відкривачів гормону інсуліну. Цей винахід зробив великий прорив у науці і значно полегшив життя мільйонам людей на планеті. Все ж проблема цукрового діабету залишається. Ця невиліковна хвороба досліджена не до кінця, й усі, кого вона торкнулася, вимагають постійної уваги.

До дня боротьби із недугою волиняни, які хворіють на діабет, отримали 200 упаковок вітамінів та 125 глюкометрів від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Із часу заснування Фонду до нього звернулось понад півтори тисячі осіб із діабетом, переважно щодо матеріальної підтримки на лікарські засоби, - йдеться у повідомленні прес-служби Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Цукровий діабет, як вирок, кілька років тому прозвучав у сім’ї Мельничуків із села Дерно Ківерцівського району, коли занедужала їхня донечка Софійка.

«Дитина в той день, практично, не вставала з ліжечка, багато пила. – пригадує мама дівчинки Тетяна Мельничук. – Це мама наполягла, щоб ми завезли її в амбулаторію тут у нас в селі і здали кров. Я не могла навіть подумати про таке. У нас був високий рівень цукру».
У родині Тимчуків із Луцька, що воно таке, цукровий діабет, – знали. Хворів тато. А потім недугу раптово виявили і в сина Артема.

«Це було тринадцять років тому, – розповідає студент Коледжу технологій, бізнесу і права Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. – Як мені розказувала мама, мені зробили щеплення і пішло ускладнення. Мені тоді стало погано, викликали швидку і ніхто не міг зрозуміти, чого мене завели в лікарню і зробили аналіз цукру. Цукор був дуже високий. І мені відразу поставили цукровий діабет. Почали колоти інсулін».

Обидві родини, як і сотні, тисячі, мільйони інших стали жити по-іншому. Знають, як рахувати хлібні одиниці, що таке високий цукор, і що означає «гіпувати». Жити із діабетом можна, але легковажити – в жодному разі.

«Діабет – підступна хвороба. – розповідає заступник голови обласної спілки діабетиків Сергій Хижук. – Не стільки сам діабет важкий, скільки його наслідки. Дуже багато людей в молодому віці втрачають зір, залишаються без нижніх кінцівок, відмовляють в них нирки. Дуже багато людей молодих, саме молодих, зараз перебувають на діалізі, штучній нирці. Про діабет треба знати».
Із цією ж метою, аби більше спілкуватися, дізнаватися про нове, про державні програми підтримки і належить об’єднуватися у громадські організації, вважає Сергій. Адже допомога таким людям потрібна повсякчас, оскільки ціни на ліки, на інсулін, на препарати, що знижують цукор, постійно зростають.

«Цей рік був, звичайно, важкий, так як з міського бюджету не було виділено ні копійки для фінансування діабетиків. – ділиться проблемами організації діабетиків Волині її голова Микола Ткачук. – На рівні області цього року як ніколи, зробили добру справу. Щоправда, нам треба було місяці три ходити по кабінетах. Фінансування діабетиків області, в тому числі й Луцька, як ще ніколи не було – 2 мільйони 145 тисяч»

Та і цих коштів, аби повністю задовольнити потребу хворих, недостатньо. Держава забезпечує інсуліном, а ось препарати, що дозволяють регулювати рівень цукру в крові, часто-густо належить шукати самим. На плечі голови спілки лягає найскладніше завдання.
«Треба нагадувати про себе. Якщо хочеш жити, то треба крутитися. Так само і ми – звертаємося, просимо. – каже чоловік. – Цього року, як і кожного, Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» допомагає нам щодо виділення цукрознижуючих препаратів, вітамінів для діабетиків».
200 упаковок вітамінів волиняни, які хворіють на діабет, отримали навесні. Цього разу, до дня боротьби із недугою, – ще дві сотні. Такі вітаміни дають можливість краще регулювати обмін речовин в організмі.
«Чим зможемо, тим допоможемо, – звернувся до членів спілки діабетиків Волині на їхньому традиційному зібранні до дня боротьбі із цукровим діабетом Орест Маховський, заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». – Фонд знайомий із проблемами людей, хворих на діабет, – і дорослих, і особливо, – дітей. Звичайно, ми не претендуємо на вирішення всіх питань, але, згуртувавшись, зможемо по-трішки змінюватися. Тут переважна більшість лучан, але ми спілкуємося із громадами в селах, селищах, містах районного підпорядкування, допомагаємо».
Із часу заснування Фонду до нього звернулось понад півтори тисячі осіб із діабетом, переважно щодо матеріальної підтримки на лікарські засоби. Також Фонд придбав і передав членам організації 125 глюкометрів. Особлива увага до дітей, хворих на цукровий діабет, яким двічі на рік виділяють допомогу на придбання необхідних ліків та виробів медичного призначення. Співпраця Фонду і громадських об’єднань людей із такою недугою триває.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus