USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Молодих матусь Волині навчали економити

5 Серпня 2014 21:43
Грудне вигодовування дитини - надзвичайно корисне не лише для здоров’я маляти, а й для гаманця батьків.

Про це розмовляли під час прес-конференції в управлінні охорони здоров’я ОДА, приуроченої до Всеукраїнського тижня підтримки грудного вигодовування. Захід відбувся під девізом «Вигодовування грудьми – переможний гол на користь життя» сьогодні, 5 серпня.


«Не секрет, що дитячі суміші - дуже дорогі. Більше того, у них немає такої кількості природніх вітамінів, як у грудному молоці. Саме тому це надзвичайно важлива складова й у питаннях економії», - запевняє головний спеціаліст з педіатрії управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Рожко.
Вона підкреслила, що урбанізація та економічний розвиток перешкоджає годуванню грудьми. А оскільки держава дає соціальну відпустку до трьох років, то, на думку фахівців, бажано, аби мама протягом цього часу якомога більше знаходилась поряд із чадом.

Однак, зі слів завідувача педіатричного відділення Луцької міської дитячої поліклініки Валентини Федчук, після 6 місяців дитині потрібно вводити так званий прикорм. Але й при цьому мама не повинна переставати кормити дитя груддю. Лікар зазначила. Що на Волині є такі матусі, які вигодовують своїх малят груддю до двох, й навіть до трьох років.
«Дуже важко підібрати суміш для подальшого годування малюка. Їх ціна досить висока. Після припинення грудного вигодовування природній взаємозв’язок матері і дитини переривається, тому дитина важко сприймає щось чужорідне. Ми, лікарі, за те, аби мама годувала груддю. Бо годувати сумішами важко матеріально. Більше того, це «виливається» у низку захворювань. Зокрема, хвороб шкіри (дерматити) та кишкових захворювань», - наголосила педіатр.

До слова, керівник центру планування сім’ї та репродукції людини ОДТМО Світлана Поліщук додала, що сучасні бізнес-леді хочуть якомога швидше повернутися до роботи. Іншим хочуть відвідувати басейн, займатись фітнесом чи поїхати на відпочинок.

«До таких мам необхідно донести, що їхня дитинка - це центр Всесвіту. До того ж кожна дитина має право на вигодовування і здоровий початок життя. Коли планується вагітність, то планується й те, як ця дитинка повинна рости», - зазначила вона.

Загалом, присутні під час конференції спеціалісти зійшлися на тому, що мама, яка годує грудьми – це абсолютно здорова жінка, адже годування, як і пологи – природній процес, а не хвороба. Тому грудне годування не вимагає надскладних дієт чи утримання від спорту.

Жінка, яка годує груддю, абсолютно здорова. Тому вона повинна їсти все, але розумно, тобто дотримуючись міри. І не потрібно їсти «за трьох», як вчили наші бабусі. Головне – це здорове та раціональне харчування, злакова і м’ясна їжа, вуглеводи в невеликій кількості.

«І якби у волинських супермаркетах облаштували спеціальні куточки для годування, невеличкі кімнатки, у яких би матусі могли спокійно годувати діток, взагалі б було чудово», - резюмувала головний педіатр Луцька Валентина Федчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus