USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На підготовку Волині до грипу треба 6,5 мільйона. ДОКУМЕНТ

7 Листопада 2016 19:00
Напередодні сезону ГРВІ на Волині вчергове актуалізувалася тема готовності лікувальних закладів області до епідемії грипу. Та замість конструктивного обговорення в краї назріває конфлікт між медиком, який наважився публічно розповісти про проблеми медицини, та облдержадміністрацією.

Нагадаємо, днями завідувач відділенням пульмонології Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко розповів на своїй сторінці у Фейсбук про те, чи готова Волинь до епідемії грипу. Зокрема, лікар заявив, що в області немає вакцини проти грипу, експрес-тестів, а забезпеченість закладів охорони здоров’я ІІ-ІІІ рівнів Волинської області централізованою подачею кисню, як основного джерела для респіраторної підтримки хворих з гострою дихальною недостатністю, у відділеннях реанімації з ПІТ лише на 33% від потреби. І це – не всі проблеми Волині.
Натомість ці заяви «в штики» сприйняли в облдержадміністрації.

Як повідомляє Волинський інформаційний портал, голова ОДА Володимир Гунчик у авторитарній манері пригрозив за такі заяви Олегові Яковенку службовим розслідуванням.

«Провести службове розслідування з усіма наслідками. Якщо людина дозволяє собі такі висловлювання, то хай відповідає за них», – заявив він і додав, що посадовці повинні тричі подумати перед тим, як щось стверджувати.

Згодом Олег Яковенко публічно повідомив, що напередодні таких заяв не просто подумав, а все перевірив.

«Я, як обласний ПОЗАШТАТНИЙ пульмонолог за літо-осінь цього року відповідно до наказу УОЗ (СВОЄЮ МАШИНОЮ ТА ЗА СВОЇ ВЛАСНІ КОШТИ!) об’їхав 2700 км нашої області, всі заклади І-ІІ рівнів, щоб подивитись стан речей по службі та підготовити матеріали до колегії УОЗ по покращенню пульмонологічної допомоги, та 20.10.16 я подав готову довідку з пропозиціями в обласне управління охорони здоров’я, але… мені було сказано, що я підготував «дисертацію»…, і що на це ніхто грошей не виділить…, не говорячи вже, що мене управління не запросило на нараду по грипу. Певно мої ідеї та плани їм просто не потрібні», - зауважує він.
Спробуємо вивести цей конфлікт з Фейсбуку і з’ясувати, хто правий, звернувшись до документів. Одразу ж після заяв Олега Яковенка на редакційну пошту надійшов лист з поміткою «для публікації на сайті» від державної установи «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я» з «оперативною інформацією про епідемічну ситуацію з грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій у Волинській області».

Одне з ключових повідомлень цього листа: все в області контрольовано, хворих на ГРВІ небагато і вірусу грипу не виявили.

«Вірусологічна лабораторія обласного лабораторного центру забезпечена усіма необхідними реактивами та середниками… Рівень захворюваності гострими респіраторними вірусними інфекціями у Волинській області протягом перших п’яти тижнів епідсезону 2016–2017 років знаходиться на рівні середнього показника по державі», - йдеться в листі.
Все це добре, проте нагадаємо, конфлікт розпочався з повідомлення Олега Яковенка про неготовність області до профілактичних заходів і відсутність препаратів, які критично необхідні в разі виявлення хворих на грип та пневмонію. Медик також надіслав офіційний лист про потребу в медичних засобах (вакцини, ліки, засоби захисту) та про стан матеріально-технічної бази медзакладів голові облдержадміністрації Володимиру Гунчику, голові обласної ради Ігорю Палиці та начальнику обласного управління охорони здоров’я ОДА Ігорю Ващенюку.
Отримавши такий лист, заступник голови облради Олександр Пирожик звернувся також до Волинської ОДА з проханням поінформувати про потреби області щодо згаданих заходів.
Тож у відповіді за підписом заступника голови ОДА Світлани Мишковець йдеться, що орієнтовна потреба в коштах для закупівлі вакцин проти грипу, експрес-тестів для діагностики грипу, противірусних та антибактеріальних препаратів в епідперіод 2016-2017 років для населення області складає в загальному 6,528 мільйона гривень.
Зокрема, Волинь потребує 13598 доз вакцини проти грипу, вартістю близько 2,039 мільйона гривень. Для медзакладів І-ІІІ рівнів потрібно 5410 штук експрес-тестів ( 865,6 тисячі гривень). Для закупівлі препарату Озельтамівір треба 1,476 мільйона гривень, на антибіотики для 500 хворих треба 2,146 мільйона гривень. Контакною особою в листі вказаний начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк. Тож, відповідно, говорити про те, що в управлінні не знали про рівень забезпечення препаратами волинських медичних закладів, - не можна.

Відтак, погрози службового розслідування щодо медика, який наважився публічно розповісти про проблему, яка може торкнутися кожного волинянина, подібні до помсти, а не реакції на критику.

Зауважимо, у лютому цього року епідеміологічний поріг на Волині був перевищений у 2, а в окремих районах і в 4 рази. Захворіли в області понад 160 тисяч краян, що становить 10% всього населення Волині.

Тож голова обласної ради, напередодні очікуваної другої хвилі грипу, зібрав екстрену нараду, під час якої домовилися про подальші дії, як попередити тяжкі наслідки цієї хвороби серед волинян, та зініціював виділення коштів на профілактику грипу. Адже перша хвиля цього захворювання коштувала життя десяткам українців. Не вбереглися від смертельного вірусу, який спричиняє пневмонію, й волиняни, у тому числі 4-місячне немовля і завідувач лабораторії Луцької міської клінічної лікарні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Олег Яковенко Показати IP 7 Листопада 2016 21:13
До відома громадян. Розрахунки в коштах, на медикаменти та тести, за підписом С. Мишковець які подав І. Ващенюк - це мої розрахунки, які я предоставив головному терапевту Бернику М.М.!
Альона до Олег Яковенко Показати IP 9 Листопада 2016 01:20
Олеже,Ви молодець!Тримаю за Вас кулаки!!!Ті мужновладці-хабарники вже дістали,нехай не лякають розслідуванням бо і щодо них його можна провести!А Вам ще раз "честь і хвала".
Олег Яковенко Показати IP 7 Листопада 2016 21:23
Щодо діагностики грипу. Як можна говорити про виявлення грипу та про статистику, якщо не вистачає ПЛР-реактивів для діагностики вірусу грипу!?! Проте існує директива СЕС на обстеження хворих з підозрою на грип лише для важких хворих в реанімації, вагітних та померлих! За сезон 2015-2016 було встановлено лише 39 випадків грипу! Це ж статистичний абсурд! Тому і потрібні в такій ситуації експрес-тести на грип, розрахунок з потребою яких поданий мною ще у вересні.
Олег Яковенко Показати IP 7 Листопада 2016 21:35
До відома громадян. Статистика за епідемічний сезон 2015-2016 на грип - при показнику 166211 чоловік, які захворіли на ГРІ лише 39 констатованих випадків ГРИПУ! Це статистичний абсурд! А все тому, що немає грошей на реагенти для ПЛР-діагностики грипу в СЕС, які в свою чергу видали рекомендацію - ОБСТЕЖУВАТИ НА ГРИП ЛИШЕ ХВОРИХ В РЕАНІМАЦІЇ, ВАГІТНИХ ТА ПОМЕРЛИХ! Розумію, що ПЛР-реагентика не дешева річ, але є дешевша альтернатива - це експрес-тести, які потрібні всіх хворим з підозрою на грип а не лише критичним хворим у реанімації та вагітним!
Лучанин Показати IP 7 Листопада 2016 22:19
Ларчик відкривається просто - Яковенко мітить в крісло головного лікаря обласної лікарні !!!
Альона до Лучанин Показати IP 9 Листопада 2016 01:24
А Ви були б проти такого головного лікаря?Я наприклад тільки за!!!Так повинно бутт,щоб лікар піклувався не за свій карман,а і за здоров'я пацієнта!!Чи Ви вважаєте інакше?
Медик Показати IP 7 Листопада 2016 23:37
Тепер на черзі гвалт піднімати онкологам, ендокринологам, кардіологам і т.д, в яких пацієнти від неспроможності забезпечити себе ліками, помирають протягом всього року і потребують теж мільйонів коштів, щоб вижити...Але не всі так прагнуть піару як дехто, хоч і за хворих їх серце болить не менше...Про недофінансування в медицині відомо всім, але пропіаритись - то теж треба вміти. Кожному своє...
Аналізуючи потребу в Показати IP 7 Листопада 2016 23:57
По пунктах: 1.А ви впевнені, що навіть закупивши " пораховану необхідну" кількість вакцин від грипу зможете вакцинувати всіх запланованих людей? Прихильність до вакцинації в населення низька, через те і не закуповують їх фармацевти, щоб не нести фінансові втрати через нереалізацію товару. Списані кошти по весні будете підбивати? 2.щодо експрес тестів - ну покажуть вони, що виявили в хворго грип і що? Схема лікування не особливо буде відрізнятись від інших ГРВІ. Таміфлю всім підтвердженим хворим з грипом давати - теж не правильний варіант. То в чому смисл експрес тестів? Для більш правильної статистики для когось? Дороге задоволення. 3.Озельтамівір ( таміфлю)- на 1.5 мільйона...не забагато? Хоча досвід списання невикористаних упаковок країна вже має... Підем по тому ж шляху? 4. розрахунок антибактеріальних препаратів - взагалі з потолка? Аби було? Хоча виглядає подача матеріалу захоплююче. Але чорт в деталях...Шоумени рулят! Здоров'я всім!
Олег Яковенко Показати IP 8 Листопада 2016 01:12
1. Не переживайте, в крісло головного не мічу і не мрію! Досить, вже був... Повірте, мені є чим займатись. 2. Стосовно розрахунків. Щоб Ви розуміли, що це лише приклад мінімальної потреби у коштах на одну з багатьох проблем медичної галузі (в даному випадку проблема грипу та пневмоній), яку державний бюджет при всьому бажанні не витримає! Безкоштовної медицини немає у всьому світі, питання лише в тому, хто за неї платить - чи держава частково, чи страхова, чи роботодавець, чи сам пацієнт. Поки що в нашій країні в 90% за все платить сам пацієнт! Та якщо в області згідно розрахунків потрібно щепити вакциною від грипу 250 тис. населення, то це не значить, що все це повинно лягли на плечі місцевого бюджету, але це і не значить, що чиновникам треба говорити, що у нас все є та всього достатньо! Не дай Боже Вам захворіти на грип-пневмонію та оцінити вартість лікування, яка може сягати ДЕСЯТКИ ТИСЯГ ГРИВЕНЬ, або взагалі залишитись без ліків, яких просто немає в країні. 3. Щодо піару. Знаєте, коли ти стоїш в морзі на розтині вагітної пацієнтки яка померла від грип-пневмонії, і якій ти, на превеликий нажаль, не зміг допомогти, то про піар не думаєш. Але мене зрозуміють лише мої колеги та ті, хто це пережив. Тому, не говоріть дурниць та не гнівіть Бога!
Анонім до Олег Яковенко Показати IP 8 Листопада 2016 07:18
Молодець, Олеже!!!!!!
krohka Показати IP 8 Листопада 2016 22:56
Мені як пацієнту лікарні ніхто безкоштовно навіть ватки зі спиртом недав,а пишуть усе необхідне на листочку і якщо маєш кошти купляєш і лікуєшся а немаєш іди додому і нехворій.То про яке фінансування мова.Позор.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus