USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині критично не вистачає вакцин для щеплень

4 Листопада 2014 09:44
У кінці вересня на Волині у селі Сошичне Камінь-Каширського району стався спалах захворювання на вірусний гепатит А серед школярів. У цей же період у Володимирі-Волинському учні захворіли на кір. Обговорюючи цю проблему, головний санітарний лікар області Наталія Янко повідомила, що основною причиною масових спалахів інфекційних хвороб може бути порушення календарів щеплення населення. Невже знову масово люди почали відмовлятися від вакцинування?

З’ясувалося, що причина в іншому — вакцин попросту нема. Як пишуть «Відомості», головний спеціаліст із педіатрії управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Рожко розповіла, що перебої з постачанням були постійно, однак цього року ситуація критична.

— За дев’ять місяців вакцин надійшло відповідно до потреби мінімально, — каже посадовець. — Якщо взяти конкретно по кору, то ми отримали всього 15% вакцин від потреби. Щеплення від кору проводиться дітям у рік, ревакцинація — в сім років. Вакцин первинного вакцинального комплексу: від дифтерії, кашлюку, правця та поліомієліту — отримали, відповідно, «Пентаксиму» — 12%, «Інфанриксу» — 26%. Тому тільки третя частина дітей може бути охоплена щепленнями, затвердженими календарем.

Для новонароджених проводиться у пологовому будинку щеплення від гепатиту В і БЦЖ. Маємо приблизно вакцини 50,5% від потреби, але це ще з додатком того, що лишилося з минулого року. Щепленням від кору, паротиту і краснухи (КПК) охоплено за вісім місяців 27,8% дітей, тобто кожен третій малюк.

Людмила Рожко наголошує, що закупівлю вакцин здійснює виключно Міністерство охорони здоров’я за кошти державного бюджету. Обласне управління лише обґрунтовує й обраховує потребу, подає заявку і після отримання доз розподіляє між територіальними одиницями в області.

— Щодо спалаху вірусного гепатиту А, що стався у селі Сошичному, то, зрозумійте, це захворювання є інфекційним, — пояснює Людмила Михайлівна. — Його ще називають хворобою брудних рук, і воно абсолютно до календаря щеплень не має стосунку, тому що у нас не є обов’язковою вакцинація від гепатиту А. Вона є рекомендованою, або її проводять за епідпоказами.

За кошти місцевого бюджету в районі придбали 60 доз вакцин дітям, тому що щеплення від гепатиту А здійснюється у стислі терміни протягом тижня після встановлення контакту. Всі санітарно-епідеміологічні заходи там зробили.

На запитання, чи можуть вакцину батьки придбати за свої кошти в аптечній мережі, посадовець відповіла, що наразі є тільки «Інфанрикс», усі інші препарати — на перереєстрації.

— Знаємо, що відвідувати дитсадок чи школу можуть тільки діти, яким проведено щеплення. Як же бути тим, кому вакцини не вистачило? — цікавимось у Людмили Рожко.

— В садочок ідуть у три роки, а діти, які не прищеплені цього року, ще його не відвідуватимуть, — пояснює Людмила Михайлівна, — лишень через два роки. То сподіваємося, що будуть вакциновані, хай із відтермінуванням, із порушенням календаря. У нас же зараз проблема з тими, що мають 4–5 років, батьки яких були проти щеплень. Таким пропонуємо якісь альтернативні форми навчання, адже є закон про захист населення від інфекційних захворювань, відповідно до якого діти, які не отримали щеплень за календарем, не мають права відвідувати дитячі організовані колективи.

А якщо вакцини зараз немає і батьки не можуть навіть за свої кошти придбати, то, звичайно, дітей удома ніхто не буде тримати, вони підуть у школу. Йдеться про семирічних, яким необхідна ревакцинація. Адже перший комплекс щеплень вони отримали. Лікарсько-консультативна комісія огляне дитину, і якщо в регіоні рівні захворюваності не епідемічно загрозливі, то, звичайно, вона школу відвідуватиме.

Як відомо, із загального обсягу ліків, які мала купити держава, Міністерством охорони здоров’я придбано тільки 25%, хоча вже майже кінець року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
оксана Показати IP 4 Листопада 2014 10:27
Без вакцин ходять в школу, і нема ніяких альтернативних форм навчання -вони тільки за мед. показами. Інструкцію про відсторонення від роботи та іншої діяльності нехай почитають, певно Людмила Михайлівна в руках її не тримала, а ми за цим папером в школу повернулися , ще й прокуратура з цим погодилася і вимагала негайного скасування відстронення від навчання. Не стаття а чиста пропаганда. Невакциновані діти ходять в школу, а санепідемстанція керується саме цією інструкцією, а не чиїмись фантазіями.
Мама Показати IP 4 Листопада 2014 10:32
Цими вакцинами Богатирьової,яку виробляли в підвалі хай самі ці лікарі і можновладці вакцинують своїх дітей.Придурки, діти не вакциновані,то хворіють.А якщо провакцинують,то не будуть хворіти, тільки легше.Якщо провакцинувати наших дітей цими вакцинами,то вони не тільки хворіти не будуть, вони просто ви мруть.Ви слабі на голову.Хворіють, бо екологія така,голодні діти, живуть як ніщі у такій країні, злиденна зарплата і пенсія.Хто і де перевіряє цю вакцину, а ніхто і інде.Ніхто і ні за що не відповідає.А,що їм наші діти ну помруть, менше буде,головне ,щоб їхні не померли,вони своїх у Штатах провакцинують
Інфузорія до Мама Показати IP 4 Листопада 2014 18:15
ви, за перепрошенням, в адекватному стані писали цю маячню?
оксана Показати IP 4 Листопада 2014 11:02
Після такого професійного інтерв'ю повністю підтримую Taras Berezovets Мою машину в одной автомойке. Хозяин с первых дней Евромайдана материально поддерживал протестующих, скрывал даже тех, кого искала милиция и Беркут. С начала АТО покупает и передает вещи, обмундирование армии. Автомойку покрасил в цвета флага. Наш человек. А пару недель назад его младшая дочка напекла печенек (сама!) и решила устроить как в Штатах дети делают, уличную распродажу. А вырученные деньги все отдать в военный госпиталь на Щорса. Поставила столик прямо возле госпиталя. Люди радостно покупали сине-желтые печеньки, на деньги раненым не скупились. Аж вдруг налетела городская СЭС, напугала малышку (ребенку 10 лет!) штрафами и прочими карами за то, что продает продукты без ее разрешения. Спасибо что взятку с дитя постыдились просить. Короче ребенок в слезах, СЭС выполнила свое грязное дело, благое дело накрылось. Хотя не совсем. Мудрый папа взял плачущего ребенка и разнес печеньки нашим раненым бойцам по палатам. Солдаты целовали дитя, радовались. У меня один маленький вопрос. Господа министры, нахрена в нашей стране СЭС? Начните люстрации с нее, народ поддержит! Ни в одной стране Евросоюза ее нет, Саакашвили помнится отменил ее сразу как стал президентом. И никто не отравился. Так как частный бизнес лучше любой СЭС - этого рассадника взяточничества - заинтересован, чтобы у него все было в порядке. А СЭС, если на то пошло, самое место в зоне АТО. Пусть уроды там проверяют гигиену. Простите за эмоции. Не сдержался.
МИ Показати IP 4 Листопада 2014 11:23
В роддоме батькам дают документик и они должны дать согласие на вакцинацию дитини и поставить галочки что их дитина здорова, а я думаю, что это доктор должен дать им справку о том что ребенок здоров и ему можно делать прививки, а так они все умывают ручки и никто ни за что не отвечает!!!!!!!!!!!!!
оксана Показати IP 4 Листопада 2014 12:39
От мене завжди цікавило, а навіщо вакцина від туберкульозу. В США не роблять, і нема епідемії. У нас колять всіх- і захворюваність росте. Можливо, акценти ставимо не так.
Волинян Показати IP 4 Листопада 2014 16:45
Проблема не лише в цих вакцинах... Не так давно отримав серйозну травму - необхідно було зробити зчеплення від стовбняка. А в лікарнях його немає! Навіть той факт, що був готовий відшкодувати затрати за зчеплення нікого ні в лікарні, ні в поліклініці не зацікавили - немає і все! (І купити теж ніде - звичайні аптеки такого не продають).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus