USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Небезпека туберкульозу: коли потрібно звертатися до лікаря

24 Березня 2015 15:15
Підступна хвороба, яка може не проявлятися тривалий час, вражає приблизно двох волинян щодня.

Про це йшлося під час прес-конференції до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом 24 березня у Луцьку.

Як розповів директор обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання Юрій Валецький, туберкульоз є не лише інфекційною, а й соціальною хворобою. Серед дорослого населення України 95% інфіковані збудником туберкульозу (серед дітей цей показник становить 60%). Серед цієї категорії населення кожен має можливість захворіти на туберкульоз за умови зниження імунітету. Серед факторів, що знижують імунітет - вірус імунодефіциту людини, хронічний стрес.

Зі слів Юрія Валецького, звертатися до лікаря варто тоді, коли не минає кашель протягом понад двох тижнів, спостерігається погіршення апетиту, трохи підвищена температура тіла (37,1-37,2 градуса), є пітливість у нічний час і ці симптоми не зникають протягом двох тижнів. Туберкульоз підступний тим, що певний час може розвиватися без ознак хвороби (симптоми можуть не проявлятися протягом 5-7 місяців). Таким чином, важливим є проходження профілактичних оглядів принаймні раз на рік.

Наразі 70% становлять хворі на звичайну форму туберкульозу (інфіковані збудником, чутливим до найбільш ефективних традиційних протитуберкульозних препаратів). У таких випадках не виникає особливих складнощів, тривалість лікування хворих становить не менше 6 місяців та вартує приблизно 100 доларів. Ще 20% серед тих, хто захворів на туберкульоз вперше, інфіковані збудником хіміорезистентного туберкульозу, що зумовлює значно триваліше лікування (не менше 20 місяців). Курс лікування коштує не менше 10 тисяч доларів, переносимість препаратів, які використовуються під час лікування, значно гірша. Ефективність лікування цієї категорії сягає до 50%. Третя категорія пацієнтів – ті, в кого туберкульоз поєднується з ВІЛ-СНІД інфекцією (10% хворих). Ефективність лікування в такому випадку - значно гірша.

Подолати туберкульоз, зі слів Юрія Валецького, вдалося б у випадку, якби була синтезована високоефективна вакцина. Інша умова – створення високоефективних протитуберкульозних препаратів, якими можна було б вилікувати людину не за 20, а за 2 місяці, і вони не були б настільки дороговартісними, як доступні нині ліки. На жаль, такої вакцини і препаратів у світі досі не синтезовано, а збудник туберкульозу щороку більше пристосовується до відомих препаратів. Тому питання хіміорезистентного туберкульозу лишається складним питанням не лише на Волині, а й в усьому світі.

Наразі на Волині на день фіксують приблизно два випадки захворювання на туберкульоз і цей показник дещо збільшився порівняно з 2013 роком.

Як наголосив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк, туберкульоз виліковний, тож не потрібно робити трагедію з хвороби, а треба вчасно звертатися до лікарів та лікуватися. Оскільки термін лікування доволі тривалий, сподіватися доводиться на свідомість громадян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
кох Показати IP 24 Березня 2015 16:46
а ващенюк в тубіку давно був? всередину заходив?
Анонім Показати IP 25 Березня 2015 13:43
В нас не пташиний грип потрібно було лікувати з Тимошенко Юлією Володимирівною , а туберкульоз 24 роки цю проблему ніхто не вирішує. хворих дуже багато... Марлеві маски шили цілою Україною, сміх та й годі . Пташка сирнула , і вже пташиний грип?...що хто хоче придумує, аби гроші відмивати, тільки на серйозне щось влада не хоче виділяти гроші, їм потрібно на квартири дорогі в європі і канаді І США і т.д.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus