USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Неповносправні волиняни їздитимуть на візках-трансформерах

17 Серпня 2013 12:01
Із 2012 року кожен інвалід самостійно обирає виробника протеза та колісного крісла, що унеможливлює чиновницьке нав’язування неякісних засобів реабілітації та створює конкуренцію між виробниками спецмедтехніки, інформує Волинь-нова.
Неповносправні нерідко закидали в куток безплатні вітчизняні візки й купували набагато зручніші — закордонні.
«Звичайно, не все ідеально в роботі з цією особливою категорією людей. Є проблема, коли неповносправні та їх близькі банально не інформують працівників соцзахисту або не наважуються вимагати ліпшого обслуговування чи ліпших засобів реабілітації. Дається взнаки зневіра», - зазначає директор департаменту соцзахисту облдержадміністрації Світлана Мишковець.
Згідно зі статистикою, в області майже 4000 інвалідів потребують різного виду засобів реабілітації. Лише впродовж 2013 року видали 976 технічних засобів, із них дітям–інвалідам - 194 одиниці, а через Луцький протезно–ортопедичний цех усім категоріям інвалідів - 1271 протезно–ортопедичний виріб та 1548 пар ортопедичного взуття. Діти–інваліди отримали 261 протезно–ортопедичний виріб та 370 пар ортопедичного взуття, йдеться у повідомленні.
Зараз йдеться про конкуренцію між виробниками засобів реабілітації, яку добровільно–примусово запровадили задля підвищення якості та функціональності вітчизняної спецтехніки. Тобто разом із казенними та державними протезно-ортопедичними підприємствами, підпорядкованими Мінсоцполітики, на ринку працює низка підприємств інших форм власності, які, згідно із законодавством, мають ті самі права та можливості у забезпеченні населення засобами реабілітації, зокрема й інвалідними візками. Тепер неповносправні можуть вибрати найкраще, а виробники змушені вдаватися до інновацій, аби втриматися на ринку.

«Наприклад, Львівське казенне експериментальне підприємство засобів пересування і протезування для дітей–інвалідів, ноги яких не втратили рухомості, нині налагодило виробництво спеціального триколісного велосипеда. Він оснащений звуковою сигналізацією руху, багажником, дзеркалом заднього огляду, ручним гальмом, фарою. Гальмувати можна ногами через педалі. Кермо і сидіння регулюються за висотою. Велосипед обладнано рухомою спинкою та запобіжним поясом.
На підприємстві розробляють і крісло колісне - такий собі трансформер. Завдяки тому, що дві рами з’єднано розсувними поперечками, і ширину, і довжину, і висоту крісла за потреби можна регулювати. Аби зручно було сідати, боковини знімаються», - розповідає Мишковець.
У повідомленні йдеться, що відтепер продукція вітчизняних виробів за якістю та функціональністю не поступається західним зразкам. Торік колісні крісла отримали понад 30 тисяч інвалідів, зокрема й із Волині. До всього, розпочали працювати новостворені сервісні центри, завдяки яким візки оперативно доставляють від виробника до неповносправних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus