USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Обладнання, яке рятуватиме життя дітей, - вже у Луцьку

17 Лютого 2014 15:15
Шейкер для зберігання тромбоконцентрату для Волинської обласної клінічної дитячої лікарні придбали завдяки допомозі благодійників, церкви та пересічних лучан.

Як розповіла президент благодійного фонду «Стопрак» Марія Адамчук, кошти для купівлі пристрою збирали протягом п’яти місяців.

«Це не наша заслуга, адже, якби не всі благодійники, які давали кошти, його, звичайно, не було б. Спочатку долучився благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк». Ірина Констанкевич, заступник голови правління фонду, зголосилася ще до початку акції, ми одразу отримали 30 тисяч гривень, владика Ніфонт дав 10 тисяч. Коли нам не вистачало 13 тисяч гривень, ми дали інформацію у пресу. Того ж дня Ірина Мирославівна зателефонувала і повідомила, що «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» надасть кошти, яких бракує для купівлі шейкера», - розповіла Марія Адамчук. Вдячна президент благодійного фонду «Стопрак» і за юридичну допомогу, яку працівники фонду надавали під час укладання догову на купівлю медичного обладнання для гематологічного відділення.

З її слів, поки не було шейкера, батьки дітей, яким був потрібен тромбоконцентрат, щоразу були змушені шукати донора. До того ж, це непроста процедура – донору потрібно лежати понад три години, а на це погодиться не кожен, тож знайти охочих було складно.



Як розповіла лікар-гематолог Наталія Кеда, у процесі лікування дітей з онкопатологією та онкогематологічною патологією, відбуваються певні ускладнення, зокрема падіння кількості лейкоцитів, еритроцитів та тромбоцитів (клітин, які беруть участь у згортанні крові). Проблеми зі згортанням крові призводять до крововиливів та кровотеч і однією з причин загибелі хворих була відсутність тромбоцитів в крові. Відтепер у лікарні є інкубатор та шейкер для того, щоб тромбоцити могли зберігатися до 5-7 днів при заборі від одного донора. З її слів, кошти для придбання пристрою збирали «по зернині». Адже окрім значних внесків благодійників, дехто з лучан робив внески у розмірі 50-100 гривень.

Заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» Ірина Констанкевич зазначила, що у цьому пілотному проекті можна відпрацювати модель того, якою повинна бути благодійна допомога у вирішенні конкретної проблеми.

«Міський бюджет 2014 року – це лише трохи більше мільйона гривень на всю луцьку медицину. Це копійки, які не покривають навіть мінімальних витрат на лікування людей, про придбання ліків та медичного обладнання навіть не йдеться. Є усвідомлення того, що таку ситуацію потрібно змінювати як на державному рівні, так і на рівні міського самоврядування. Якщо ми не можемо цього зробити, повинні долучатися громадські об’єднання, благодійні фонди та заповнювати ці прогалини», - зазначила Ірина Констанкевич.

З її слів, досвід співпраці з благодійним фондом «Стопрак» показав, що вирішення проблеми можливе, якщо навколо нього об’єднається багато людей.



Голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ протоієрей Валентин Марчук передав вітання від митрополита Луцького та Волинського Ніфонта та зазначив, що церква ніколи не стоїть осторонь проблем дітей, особливо хворих та тих, які найбільше потребують допомоги.

Заступник генерального директора з медичної частини Людмила Гагаловська зазначила, що пристрій не просто поліпшить якість надання медичної допомоги, шейкер – це врятоване життя.



У планах благодійного фонду «Стопрак» - придбання для Волинської обласної клінічної дитячої лікарні гематологічного аналізатора крові. Дороговартісний пристрій планують придбати протягом найближчих місяців, а долучитися до цього зможе кожен небайдужий волинянин.

Реквізити для перерахування коштів:

1) р/р 2600802349723 у Центральній філії ПАТ Кредобанк, МФО – 325365

2) р/р 26006055501466 у КБ ПАТ «ПРИВАТБАНК» ЄДРПОУ – 37537784 Отримувач – Благодійний фонд «СТОПРАК» Призначення платежу: «Благодійна допомога».

Довідка. 144 дитини у Волинській області мають злоякісні утворення. Щороку лікарі діагностують до 30 нових випадків пухлин у дітей. День онкохворої дитини у світі відзначають 15 лютого. Його започаткували у вересні 2001 року у Люксембурзі на черговій зустрічі Міжнародної конфедерації батьків, чиї діти хворі на онкологічні захворювання.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Алексей Показати IP 17 Лютого 2014 16:43
Все это хорошо, дело хорошее. Только жаль, не от чистого сердца, а для пиара сделано. Но и то хорошо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus