USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Швейцарці припиняють фінансувати «Здоров’я матері та дитини» на Волині

4 Квітня 2015 22:00
Волинь стала однією з чотирьох регіонів України, де швейцарці розвивали програму «Здоров’я матері та дитини», а це, насамперед, технічне оснащення й підвищення кваліфікації лікарів. Програма діяла 17 років.

Про це йшлося під час підсумкової конференції Управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації та Україно-Швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» за результатами впровадження Програми в області вчора, 3-го квітня, в Луцьку.

За цей час на Волині рівень партнерських (сімейних) пологів збільшився до 96,2% - у порівнянні з 40%, коли тільки починали співпрацювати з іноземними партнерами. Малюкова смертність (дітей до року) у 2014 році знизилася до 5,95%. Медики кажуть, що про такі результати могли тільки мріяти.

«Ця зустріч - святкова, бо нам є чим пишатися, в процесі реалізації програми досягли чимало. Втім, програма доходить до завершення. Це був один із найуспішніших проектів в області. Розпочинався він тоді, коли на Волині були дуже погані справи з обладнанням. Сьогодні ми маємо фахових лікарів, хороший медичний центр і тренерів, які передають досвід іншим. Я думаю, що ця програма буде й надалі працювати, навіть без швейцарських партнерів. Є наступність, частину фінансування ми отримаємо від Світового банку», - розповів начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк.
Швейцарці прийшли розвивати медицину України в 1997-му році. Діяли в чотирьох регіонах – Волинській, Івано-Франківській, Вінницькій областях та в Автономній Республіці Крим.

За час Програми, для забезпечення здоров’я вагітних та новонароджених, Україні надали більше 22 мільйонів швейцарських франків, з них понад 8 мільйонів на медичне обладнання для вагітних і новонароджених.

Заступник директора Швейцарського Бюро співробітництва в Україні Петра Відмер розповіла про результати впровадження програми в краї.

«Наша робота спрямована на покращення здоров’я матері й дитини. Обслуговування в цій сфері свідчить про зменшення смертей діток і матерів під час пологів. Наш проект розширив клінічну інфраструктуру у Вас на Волині, покращив професійні здібності медичного персоналу.

Ми припиняємо програму репродуктивного здоров’я, втім, будемо новими програмами й надалі допомагати українцям у сфері здоров’я. Переорієнтація буде на охорону здоров’я, так як це і є пріоритетом українського Уряду. Акцент ставимо на зміцнення здоров’я і попередження неінфекційних хвороб», - розповіла Петра Відмер.
Зауважимо, що згідно із Швейцарською програмою «Здоров’я матері та дитини», у 2013 року на базі Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання відкрили Центр симуляційного медичного навчання. Завдяки підтримці Швейцарської Конфедерації центр отримав комп’ютеризовані роботи-манекени породіллі та новонародженої дитини.

За час роботи Центру сформувалася фахова тренерська команда волинян, яка вже навчає лікарів з інших областей. До прикладу, зараз у Луцьку запозичують досвід одесити.

Загалом, на базі Волинського симуляційного центру провели більше півсотні тренінгів, до яких залучили понад 300 медичних працівників - акушерів-гінекологів, неонатологів, акушерів, дитячих медсестер, анестезіологів, інтернів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
дідо Показати IP 5 Квітня 2015 07:21
Совки " дитячі гроші" витрачають на телевізори та айфони, а швейцарці повинні подбати про здоровя їх дітей.
Анонім Показати IP 5 Квітня 2015 08:38
Нехай прозвітують про кожен цент! Швейцарці бачать ,що гроші тирять і тихо-мирно вирішили піти!!! А вони про досягнення...
Анонім до Анонім Показати IP 5 Квітня 2015 09:22
Быстрее всего именно по этим причинам швейцарцы не прекращают, а завершают свою программу помощи без пролонгации, так как оговоренный срок ее действия завершился. Иными словами, в самом названии статьи имеется "маленькая" неточность.
до дідо Показати IP 5 Квітня 2015 10:30
ВИ що хочете сказати що гроші які призначені при народженні дитики повинні відавати (можливо часткиво) на пологовий будинок? можливо Ви не знаєте але за кожні пологи тай при вагітності за певні аналізи та процедури кожна матуся платить певні кошти, то я вважаю якщо б вони фіксувалися а не йшли комусь в кишеню, то багато потрібних речей для пологового можна було б придбати без чиєїсь допомоги. не хоче ВАс образити але на мою думку ви надто критично написали щодо витрачань коштів певною мірою Ви праві але це не стосується усіх безвинятку , є різні ситуації про те з власного досвіду знаю що на ті 800 грн щомісячно у мене ці кошти йдуть на мою маленьку донечку - це харчування виключно для неї.
ната до до дідо Показати IP 5 Квітня 2015 21:52
на харчування? при нинішніх цінах я на харчування 6-місячної дитини витрачаю 1200грн(це весь прикорм я не враховую...) ті 800грн ,як насмішка над укріїнською жінкою в декреті...я не уявляю як виживають сім,ї,де чоловіки на мін. з/п... а в жіночій консультації,для мене,як з іногородньою припискою/(сама корінна лучанка),весь нагляд під час вагітності обійшовся в 3500!!!! грн.... і це без пологів і перебування уже в післяпологовій...ось хай і витрачають ті кошти... а не по кишенях тихенько розпихають..
Степан Показати IP 5 Квітня 2015 14:22
Скільки в статті бла-бла-бла, і все для того, щоб замаскувати справжній зміст-швейцарці не будуть більше допомогати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus