USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Тисячі онкохворих в Україні залишилися без ліків, – ЗМІ

18 Жовтня 2019 18:04
Препарати для онкохворих, які, за інформацією МОЗ, почали постачати в регіони ще влітку, досі не доставили в онкодиспансери. Про те, що закупили 1500 флаконів життєво важливих ліків з діючою речовиною – трастузумаб, повідомлялося ще в липні. До кінця того ж місяця повинні були придбати ще 13 тисяч. Однак в обласних медзакладах їх не бачили, йдеться в сюжеті ТСН.

Минуло три місяці, проте ані пацієнти, ані медики препарату не бачили. Хоча обіцяли поставки ще раніше, кажуть в Рівненському протипухлинному центрі.

«Нам обіцяли, що препарати надійдуть з червня. Препарату в області, на жаль, сьогодні немає», – каже головний лікар Рівненського обласного протипухлинного центру Григорій Максим’як.

Тільки на Рівненщині трастузумаба потребують 60 хворих. Всього в Україні таких тисячі, заявляють правозахисники. Кажуть, намагалися ще в серпні з’ясувати, коли ж його доставлять.
«На мій запит до Міністерства охорони здоров’я України надійшла відповідь, що ці препарати вже направлені», – зазначає правозахисник Володимир Смешков.

Ідеться про 1500 вже закуплених флаконів, і ще 13 тисяч, які обіцяли придбати до кінця липня цього року.

«Загальна вартість ліків, які нібито закупило Міністерство охорони здоров’я і які не потрапили в центр лікування онкохворих, – 572 мільйони гривень», – говорить Смешков.

«Коли була зміна однієї команди на іншу, міністра запевнили, що немає жодних нагальних питань. Далі була зустріч з колективом – знову жодних нагальних питань», – говорить радник міністра охорони здоров’я Дмитро Раїмов, який йде з МОЗ.

Не отримали ні інформації, ні реєстрів тих, хто потребує ліків, від попередників, тепер запевняють у МОЗ. Мовляв, це одна з причин затримки. Інша в тому, що перевіряли, чи є ліки на складах і терміни їхньої придатності. Стверджують, зробили це максимально швидко.

«Ліки є на складах у відповідній якості, відповідної кількості. Нам пообіцяли, що в найближчі тижні все буде доставлено в лікарні», – сказав Раїмов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Тор Показати IP 18 Жовтня 2019 23:06
А в цьому випадку наші спецслужби не бачать державної зради?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus