USD 39.45 39.78
  • USD 39.45 39.78
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Уляна Супрун у Луцьку пояснила, чому ліки не подешевшали з 1 лютого

4 Лютого 2017 09:30
Чому подешевшання низки лікарських препаратів відтермінували на два місяці – з 1 лютого до 1 квітня, пояснила під час візиту до Луцька виконувач обов’язків Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун у Волинській обласній клінічній лікарні 3 лютого.

Щодо проблеми, пов’язаної з тим, що ціна на ліки відрізняється у різних регіонах, вона зауважила, що регулювання цін на вільному ринку ліків в Україні немає, як і в майже усіх інших країнах світу, тому ліки коштують по-різному. Наразі працюють над програмою реферування цін, для того, щоб знижувати ціни на ліки в Україні до рівня цін у країн-сусідів, аби можна було розпочати реімбурсацію (відшкодування коштів за придбання медикаментів, придбаних за рецептом лікаря) ліків на три програми (астми, цукрового діабету та серцево-судинних захворювань), аби ліки стали більш доступними для громадян та щоб ціни на них були одинаковими по всій території України. Йдеться про встановлення граничних цін, які не можна буде перевищувати. В.о. міністра відзначила, що регулювання цін на вільному ринку є неефективним інструментом – коли ціни регулює держава, ліки зникають з ринку.

Для забезпечення програми реімбурсації співпрацюють з медичними виробниками, щоб вони знизили ціни і підпали під програму, тому що для них це гарантовані пацієнти, які користуватимуться їхніми ліками.
На зауваження про те, що з 1 лютого з поличок аптек зникли ті ліки, що повинні були подешевшати, Уляна Супрун відповіла, що дату вирішили перенести на 1 квітня, адже в аптеках говорили, що у них було недостатньо часу розпродати залишки за старими цінами. Наразі тривають перемовини з іноземними виробниками та імпортерами, щоб вони поступово знижували ціни. Також, з її слів, є зміни до ліцензійних умов для аптек, які підписують контракти, щоб брати участь у програмі реімбурсації, яка також стартує з 1 квітня – у них мають бути в наявності ті ліки, які підлягатимуть реімбурсації.

Зауважимо, що задля забезпечення доступності ліків в Україні, МОЗ встановлює максимальну референтну ціну виробника лікарського засобу по 21 діючій речовині. Цей крок повинен дозволити знизити вартість ліків та привести їх до рівня цін Польщі, Угорщини, Словаччини, Чехії, Латвії (саме ці країни були визначені як референтні для України).

Нагадаємо, під час прес-конференції Уляна Супрун також повідомила, що вже з липня українці підписуватимуть контракти з сімейними лікарями для втілення принципу «гроші за пацієнтом».

Водночас, дискусійне питання щодо кількості госпітальних округів, які мають бути утворені на Волині, на її думку, потрібно узгодити на рівні області, не очікуючи вказівок зі столиці. Число у три госпітальні округи вона назвала надто малим, а вісім – надто великим, то, мовляв, варто досягнути компромісу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 4 Лютого 2017 09:37
Ой Сидор, Сидор........нічому життя не вчить
Сергій Показати IP 4 Лютого 2017 09:45
Потрібно "пороти" посадових осіб починаючи з міністерства і до керівників лікарень місцевого масштабу, які мають свої мережі аптек і туди направляють хворих, а не вести "перемовини з іноземними виробниками та імпортерами, щоб вони поступово знижували ціни."
Анонім до Сергій Показати IP 4 Лютого 2017 13:44
Саме так. 100%. Тільки схоже, що Супрун чергова заробітчанка. І ті всі закордонні фірми це просто виведення грошей іншим особам із якими Супрун в долі. В березні буде черговий транш виведення грошей на рахунки іноземних фірм. Після цього Супрун знімуть.
Анонім Показати IP 4 Лютого 2017 09:46
Відмініть 7% пдв на ліки і буде вам подешевшення по всій Україні!!!!
Хворий Показати IP 4 Лютого 2017 11:14
Ліки не будуть дешевшати, вони будуть дорожчати. І це тому, що Україна не США
Орель до Хворий Показати IP 4 Лютого 2017 23:59
В колоніях ніколи не жили краще, ніж колонізатори. Не порівнюйте Україну з США. Хазяїну потрібні не хворі раби, а молоді та здорові д*біли, якими легко маніпулювати
Пацієнт Показати IP 4 Лютого 2017 12:13
Що вона несе. Господи спаси нас від таких міністрів. Реформи потрібні Та важливо щоб їх люди з мозком робили
Лучанин до Пацієнт Показати IP 4 Лютого 2017 14:29
Підтримую пацієнта.
Лучанин до Пацієнт Показати IP 4 Лютого 2017 15:31
Супрун не розуміє, які наслідки можуть бути від реформи, які вона запроваджує. Не всім відомо суть відповідної постанови КМУ. "Заморські реформатори" вирішили ввести відшкодування пацієнтам на препарати, які вони придбали в аптеках, по таких серйозних захворюваннях як гіпертензія, бронхіальна астма, цукровий діабет. Але тільки за препарати, ціна яких нижче граничної. Для цього держава першочергово планувала виділити 3 млрд. грн, потім ця цифра змінилася до 900 млн. А зараз вже називають 500 млн. Чому вибрали ці нозології ( захворювання)? Тому, що смертність від них найвища. Здається все ніби вірно, але за підрахунками цих коштів не буде достатньо навіть на десяту частину потреби хворих. Але не це головне. "Реформатори" вибрали 21 хімічну формулу по препаратах, які лікують вказані захворювання і встановили граничні ціни на них. Для цього вибрали 5 держав ( здається Польщу, Литву, Угорщину, Чехію ...?) . У цих державах вибрали найдешевші ліки за цими хімічними формулами і сказали, що такі ціни будуть у нас граничними для відшкодування. До цього моменту все ніби логічно. Але гарячі голови пішли далі. Відповідною постановою хочуть заборонити обіг закордонних і вітчизняних ліків, ціни, на які вищі граничних. Кажуть хай виробники знижують ціни. Йдеться в основному про генетичні препарати, які імпортуються з Німеччини, Франції, Швейцарії,США і т. д. Зрозуміло, що рівень технологій, і вартість робочої сили не дасть можливість знизити ціни. Ці препарати дорого коштують і за кордоном. Міф, що у нашій державі ліки дорожчі ніж за кордоном - це піар політичних сил , які нічого не роблять, прийшовши до парламенту, тільки стогнуть разом з людьми, яким дійсно бувають не доступні ліки. Приклад плавікс. Препарат у Польщі дешевший, так як там діє на нього державна програма по здешевленню. Якщо виробники і закордонні, і вітчизняні не знизять ціни, а вони у своїй більшості не знизять, хворі залишаться без тих препаратів, до яких звикли. У багатьох випадках лікарі і хворі надають перевагу цим препаратам, як більш якісним, а відповідно помічним. "Реформаторам" потрібно пам'ятати і про біоеквівалентність. Не всі препарати можна замінити лише за хімічною формулою(міжнародною непатентованою назвою). Це знає кожен лікар і багато хворих. Але це не знає пані Уляна. Експеримент може дорого коштувати нашим хворим. Нозології вибрані як такі, по яких найвища смертність. У Кабміні вже почали розуміти цю проблему і тому перенесли до 1 квітня початок дії постанови. Наші "реформатори" кажуть, що фармацевтичне лоббі гальмує здешевлення ліків. Запитання. Чому наш уряд допустив до управління медициною закордонних профанів?
Анонім Показати IP 4 Лютого 2017 15:07
В Польші ті ж самі ліки одного й того ж виробника в два рази дешевші ніж у нас
Лучанин до Анонім Показати IP 4 Лютого 2017 17:45
Ваша інформація повинна бути аргументованою. Відчувається, що ви не володієте темою, адже ціни на генеричні препарати у більшості випадків закордонні фірми формують у залежності від купівельної спроможності громадян держави, у якій вони провадять комерційну діяльність. Не приведи Боже Вам лікуватися у Німеччині ліками , якщо Ви не застраховані. Тоді ви оціните різницю у вартості таких же препаратів. Більшість наших громадян, які працюють за кордоном,запасаються ліками в Україні. Це є факт. Що до інформації , що Супрунун має долю в іноземних фірмах. Цю інформацію Ви не можете довести. Думаю, що це наклеп. Стосовно ПДВ на ліки, то є інформація, що готується законопроект про зняття цього податку. А стосовно Івана Миколайовича, то наша обласна лікарня має дуже серйозну діагностичну і лікувальну базу. Завдяки йому наша лікарня одна із кращих в Україні обласних лікарень. Тут постійно впроваджуються передові досягнення медицини. Підтримується високий професійний рівень медперсоналу. Проаналізуйте для себе, чи ви зробили хочаб одну соту долю для області, що зробив п. Сидор.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus