USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Уляна Супрун у Луцьку – про госпітальні округи для Волині

3 Лютого 2017 20:53
Київ не повинен наказувати, - вважає виконувач обов’язків Міністра охорони здоров’я щодо кількості госпітальних округів, які повинні бути створені в області.

Про це йшлося під час прес-конференції виконувача обов’язків Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун у Волинській обласній клінічній лікарні 3 лютого.

У рамках прес-конференції порушили дискусійне питання створення госпітальних округів.

«Я думаю, від 3 до 8 госпітальних округів – це дуже великий спектр. Потрібно компроміс – 8 – забагато, 3 – можливо, мало. Це демократія, те, як працює децентралізація. Є дебати, є обласні ради, які між собою спілкуються, часом звертаються до Києва, і дають вказівки, які лікарні першого і другого рівня повинні бути на Волині, які, можливо, можуть перепрофілюватися на реабілітаційні центри, хоспіси. Я думаю, це здорова дискусія», - зауважила Уляна Супрун.

Уляна Супрун зауважила, що під час створення госпітальних округів йдеться про гарантії, що ті послуги, які повинні бути базовими та надаватися кожному пацієнту, будуть в наявності.

«Але чи в одному окрузі буде одна чи дві лікарні першого рівня, чи навіть п’ять лікарень, це не причина того, чому ми робимо госпітальні округи», - зазначила в.о. міністра.

З її слів, йдеться про наявність базових лікарень, де надаватимуть усі необхідні послуги. В одному окрузі, мовляв, може бути і 15 лікарень, але у міністерстві розуміють, що фінансування не вистачить на утримання такої кількості лікарень.

Також вона зауважила, що маючи 15-20 пацієнтів на місяць, лікарі не матимуть навантаження для того, щоб підтримувати свою кваліфікацію. У деяких районних лікарнях та лікарнях маленьких містечок немає достатнього навантаження на кількість хірургічних втручань тощо, тож на користь пацієнта – їхати до тих лікарів, які мають достатнє клінічне навантаження та кваліфікацію.

«Ті лікарні, які лишаються, ніхто не закриває, вони можуть стати амбулаторіями, поліклініками, реабілітаційними центрами, перепрофілюватися на інші соціальні будинки, в яких є велика потреба в Україні, тому що у нас немає хоспісів, реабілітаційних центрів, а навантаження на лікарні велике», - зазначила урядовець.

Частина фінансування надходитиме за надані послуги. Якщо лікарня має багато можливостей і може надавати багато послуг, державне страхування може оплачувати послуги і лікарня може існувати за оплату цих послуг. Ті лікарні, які не мають достатньо пацієнтів, не отримають достатньо коштів через державне страхування, адже це, мовляв, ринок.

Вона наголосила, що у Києві виписали та ухвалили в Кабміні правила госпітальних округів, передавши це в області, аби люди в регіонах самі вирішували, як вони повинні виглядати. З її слів, Київ не повинен наказувати, натомість, знаючи свої потреби, в регіонах вирішуватимуть свої справи, як і щодо роботи лікарів.

Нагадаємо, сесію облради 2 лютого пікетували працівники Володимир-Волинського територіально-медичного об'єднання, які наполягали на створенні госпітального округу із центром у Володимирі-Волинському (попередньо госпітальні округи планують створити в Луцьку, Нововолинську та Ковелі).

Як повідомив член фракції «УКРОП» Анатолій Філюк, громада Камінь-Каширського району просить створити в них госпітальний округ для того, аби місцеві мешканці отримали якісні медичні послуги вторинного рівня.

Своєю чергою, народний депутат Ірина Констанкевич назвала «геноцидом населення» перспективу створення трьох госпітальних округів на Волині, адже внаслідок цього 80% людей з північного Полісся не отримають доступної медичної допомоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Ширлі-мирлі Показати IP 3 Лютого 2017 22:09
Замість того, аби патякати відсебятину Супрун мала б не трясти космами по Україні, а працювати: сумлінно виконувати Постанову Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 932 "Про затвердження Порядку створення госпітальних округів", згідно якої до 30 грудня мала би затвердити примірне положення про госпітальний округ, а ще три дні тому, до 1 грудня, розробити і подати Кабінетові Міністрів України проект нормативно-правового акта щодо затвердження переліку та складу госпітальних округів. Якщо посадовець такого рівня граючись у популізм торпедує постанови Уряду, публічно закликає на них не зважати та не виконувати - в Україні ніколи не буде порядку. Не кажучи про медицину...
Уточнення до Ширлі-мирлі Показати IP 3 Лютого 2017 22:26
Розробити і подати Кабінетові Міністрів України проект нормативно-правового акта щодо затвердження переліку та складу госпітальних округів очолюване Супрун МОЗ мало подати до 1 лютого 2017 року. Очевидно, урядовий наказ Супрун не указ?
123 Показати IP 3 Лютого 2017 22:15
И ознакомите министра с елементарными правилами гигиены. Голову надо мыть чуть чаще чем раз в год!
Анонім Показати IP 3 Лютого 2017 22:50
Де ж їх таких беруть?!!! Жах!!!
Анонім до Анонім Показати IP 4 Лютого 2017 02:47
недобиті хіппі з канадщині
Анонім до Анонім Показати IP 4 Лютого 2017 04:36
Позаземна цивілізація якась. Погляд в нікуди.
Волинянин Показати IP 4 Лютого 2017 01:33
При створенні госпітальних округів потрібно враховувати не тільки відстань до лікарні, а і якість і покриття дороги, залучати спеціалістів Укравтодору, чи як вони зараз називаються, або брати в них інформацію про шляхи. А то гунчику захотілося зробити г/округ на своїй батьківщині, в глушині, подальше від нормальних доріг, чужими руками; і ті американські спеціалісти вже за...махали, їй нас, простих громадян, не зрозуміти, вони накрутять, а нам і нашим дітям тут жити.
Анонім до Волинянин Показати IP 4 Лютого 2017 02:51
для американца при наличии 3 машин 100 км то ne крюк ,а норма , а тут для села то смерть
Анонім Показати IP 4 Лютого 2017 04:38
Цитата"Але чи в одному окрузі буде одна чи дві лікарні першого рівня, чи навіть п’ять лікарень, це не причина того, чому ми робимо госпітальні округи". Це причина бити й*вбиком щоб зрзуміти
Анонім Показати IP 4 Лютого 2017 09:42
А мені подобається. Всі правильно і про безкоштовні матеріали за які з нас беруть гроші в лікарнях і про ціни на ліки і про те що у лікарнях мають бути класні спеціалісти, а не діти тих,хто може заплатити за місце в лікарні.
Вася Показати IP 6 Лютого 2017 08:18
Хоть 10 округів, але хто їх буде оплачувати? Платники податків? У нас немає коштів для того, щоб утримувати стільки лікарень і крапка. Хочете якості медицини, то треба скорочувати видатки на повітря. А за дорогами треба слідкувати громаді населеного пункту в якій її роблять. От нар. Депутат Гузь в Володимирі-Волинському заставив переробляти вулицю. А так повинні всі
axab Показати IP 10 Лютого 2017 14:48
в рамках нового проекту «Підтримка розбудови інституційної спроможності об’єднаної територіальної громади» - конкурс для ОТГ від ІГС: http://www.csi.org.ua/konkurs-dlya-otg/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus