USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волиняни стали частіше хворіти на туберкульоз. Одна з причин – війна

24 Березня 2015 19:00
Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначають сьогодні, 24-го березня.

Наші колеги зі «Слова Волині» поспілкувалися з генеральним директором Волинського обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання Юрієм Валецьким. Він з’ясував, які показники захворюваності його відомство зафіксувало на Волині протягом минулого року, та що потрібно робити, щоб подолати туберкульоз.

Валецький розповідає, що ситуація із захворюваністю на туберкульоз в Україні почала погіршуватися з 1991 року, коли закривалися профільні санаторії. Пізніше, на превеликий жаль лікарів, збудник хвороби почав пристосовуватись до ліків і поступово перестав реагувати на звичайні медикаменти. Так виникла хіміорезистентна форма туберкульозу, вилікувати яку значно складніше. До слова, лікування звичайної форми туберкульозу триває 6 місяців, і препарати коштують державі близько 100 доларів. Натомість лікування хіміорезистентної форми триває не менше 20 місяців і коштує понад 10 тисяч доларів. Кожен п’ятий волинянин з туберкульозом має саме хіміорезистентну форму. Серед тих, хто захворів повторно, – кожен другий.

Лікар каже, що лікування від туберкульозу в Україні є повністю безкоштовним – пацієнт не платить ні за медикаменти, ні за перебування у стаціонарі, ні за харчування. Втім, очільник протитуберкульозного диспансеру зазначає, що дуже мало пацієнтів хворіють лише на туберкульоз і не мають супутніх хвороб, таких як цукровий діабет, виразкова чи гіпертонічна хвороба тощо. В цьому випадку пацієнти повинні лікувати супутні недуги за свої кошти.

Медик переконаний, що здоров’я людини на 50% залежить від способу життя, на 20% – від генетики, 20% – від стану екології і лише на 10% – від медицини. Шанси захворіти на туберкульоз - тим більші, чим більше шкідливих звичок у людини, стану постійної втоми, стресів та відсутності фізичної активності.

«Туберкульоз – хвороба не лише інфекційна, а й соціальна. Є негаразди в країні: безробіття, хронічний стрес через війну. Все це призводить до пригнічення імунітету, і вже на цьому ґрунті розвивається туберкульоз», – наголошує Юрій Валецький.

Загалом у 2014 році на Волині захворюваність виросла на 1,6%, вперше захворіло 713 людей, з них – 20 дітей.

Зі слів генерального директора Волинського ОТМПО, найчастіше хворіють непрацюючі чоловіки у віці від 30 до 50 років. Варто зазначити, що туберкульоз може вражати не лише легені, а й суглоби, очі, органи репродуктивної системи тощо.

Юрій Валецький застерігає: туберкульоз є дуже підступною хворобою, адже він може ніяк себе не проявляти кілька місяців. Симптомами цього недугу є тривалий кашель, слабкість, підвищена пітливість, втомлюваність, втрата ваги та апетиту, незначне підвищення температури в нічний час. Часто жінки, бажаючи схуднути, не помічають аномальної втрати ваги, а чоловіки, які палять, кашель списують лише на шкідливий вплив цигарок. Тому, відчувши хоч один із цих симптомів у поєднанні з кашлем, варто, не зволікаючи, звертатись до медиків.

Не менш важливими є щорічні профілактичні огляди з флюорографічним обстеженням, яке дозволяє виявити хворобу на ранніх стадіях.

Юрій Валецький також запевняє, що боятись флюорографії не варто, адже доза опромінення при цьому виді діагностики є в сотню разів меншою, ніж при комп’ютерній томографії.

Співрозмовник зазначає, що питання примусового лікування є дуже складним в Україні. Адже лише згідно з рішенням суду такого хворого можна помістити в медичний заклад, але вже наступного дня він може покинути стаціонар і далі інфікувати оточуючих. Проблему потрібно вирішувати на законодавчому рівні.

«Права пацієнта нібито оберігаються, а право інших не бути інфікованими – ні», – наголосив медик.

Керівник туберкульозного диспансеру розповів, що в Україні вже рік немає вакцини БЦЖ, відповідно, дітей більше не вакцинують.

Цікаво, що коли вакцина була, батьки масово відмовлялися робити щеплення своїм дітям. Натомість зараз волиняни намагаються самостійно знайти вакцину.

Втім, зробити це неможливо. Лікар переконує, що вакцинація не захищає від хвороби, а лише полегшує її перебіг, тому такий стан речей не вплине на захворюваність.

Щороку на Волині понад 200 людей помирають від туберкульозу. Водночас нові ліки не синтезують вже кілька десятиліть, а до наявних препаратів збудник стрімко пристосовується. Лікар каже, що лише за наявності нових медикаментів можна сподіватись на подолання хвороби. Натомість захистити себе може кожен, для цього потрібно покращувати власний імунітет та не ігнорувати будь-які, навіть найменш помітні, симптоми.

Нагадаємо, що Інформаційне агентство Волинські Новини писало про те, коли потрібно звертатися до лікаря, щоб убезпечити себе від хвороби.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
радован Показати IP 24 Березня 2015 19:44
единственное, кто остались врачами - это военные медики. Все остальное - ... определение дадите сами. Каждый второй доктор - неумеха или равнодушный делец, неплохо зарабатывающий на больных.
123 до радован Показати IP 24 Березня 2015 22:48
Піз---ц повний. Хай те чм--о Валецький розкаже як він студентів із заліковками заставляє до себе у відділення ходити де туберкульоз процвітає. А вже потім на когось спирає, ВДУшники чи Східноєвропейці, Манада, Львівський та інші розкажіть людям як цей слуга "проффесор" за підпис в заліковці вимагає $
Маневри Показати IP 24 Березня 2015 20:11
Війна не винна. Винні МАНЬОВРИ!
Анонім Показати IP 24 Березня 2015 22:19
«Туберкульоз – хвороба не лише інфекційна, а й соціальна. Є негаразди в країні: безробіття, хронічний стрес через війну. Все це призводить до пригнічення імунітету, і вже на цьому ґрунті розвивається туберкульоз», Основна причина туберкульозу - злидні, неповноцінне харчування. І не треба тут хе"ню всяку нести. а відповідальні за цей злочин проти народу України (доведення людей до злиднів) - політикани і нувориші.
УССР Показати IP 25 Березня 2015 07:41
СССР! Как много в этом слове для сердца русского сплелось! Как много в нем отозвалось! Как модераторы этого сайта боятся только этих букв. Спросите у своих адекватных родственников, которым больше 50 лет, когда лучше всего жилось - при поляках, австро-венграх, фашистах или при СССР. Когда их воспринимали равными среди равных?
читака Показати IP 25 Березня 2015 08:35
Ага, тепер у всьому винна війна...народ бідніє з кожним днем, чи всі споживають ті продукти, які потрібно?
Я Показати IP 25 Березня 2015 09:25
Тубдіспансер потрібно перенести за черту міста, щоб хворі не вешталися туда сюда! У нас тубдіспансер був розташований в 2 км від міста в сосновому бору
морозюк Показати IP 25 Березня 2015 11:52
модераторы, вы зря чистите посты, тем более нейтральные и справедливые...вы, наверное, чувствуете себя Богами, формирующими общественное мнение.... но правду не скроете...туберкулез - это болезнь бедных, прежде всего и так далее...и не дай Бог вас коснется эта проблема или похожее, смогут ли Ваши спонсоры оплатить Вам или Вашим родственникам лечение? да и не все люди имеют таких спонсоров, как Вы...
Отто Штірліц Показати IP 25 Березня 2015 12:17
Що той туберкульоз?? Головне аби владі добре жилось. А чим більше народу здохне - тим вигідніше: пенсії і соцвиплати платити нетреба.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus