USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Волинську медичку судили за хабар

9 Січня 2014 14:00
Штраф у розмірі 11 тисяч 900 гривень і позбавлення права обіймати посади, пов’язані з виконанням адміністративно-господарських функцій, строком на два роки - такий вирок виніс суд завідувачці поліклінічного відділення, лікарю-офтальмологу однієї із райлікарень області за одержання хабара, інформують «Відомості».

У грудні 2013 року в районному суді слухали справу, де на лаві підсудних опинилася завідувачка місцевого поліклінічного відділення та за сумісництвом лікар-офтальмолог. Її обвинувачували у тому, що, будучи службовою особою, вона вимагала й отримувала незаконну винагороду за «потрібні» направлення, записи тощо.

На розгляд суду слідство представило два епізоди

Перший стосувався ще 2011 року. Лікарка нібито вимагала винагороду в розмірі 200 гривень від дівчини, якій потрібно було встановити групу інвалідності у зв’язку з проникаючим пораненням лівого ока в дитинстві та втратою зору на цьому оці.

Як йдеться у матеріалах справи, медичка сказала, що не передасть направлення на МСЕК для встановлення групи інвалідності, якщо їй не заплатять 200 гривень. Як розповіла дівчина, офтальмолог «продемонструвала аркуш паперу з власноручно виконаним рукописним записом «200 грн» і сказала: «Хай мама приїде та привезе».

Жінка так і вчинила: групу дитині треба було робити. Одначе на суді сказала, що слідство на неї тиснуло і ті 200 гривень були зовсім не хабаром: мовляв, вона їх «занесла добровільно як подяку лікарю за її працю, бо обвинувачена завжди допомагала її дочці, коли вони зверталися, починаючи з 9 жовтня 1996 року - періоду, коли дитина отримала травму ока».

Окуліст вимагала 500 доларів за медичну довідку для отримання водійських прав

Можливо, справа і зовсім би «розсипалась», якби не принципова позиція іншого постраждалого - чоловіка, від якого районний окуліст вимагала гроші за медичну довідку для отримання водійських прав.

Молодик розповів, що проблеми з зором має з дитинства. Через це його навіть в армію не взяли, комісувавши. Тоді ж, під час проходження медичного огляду, він запитав у лікаря, чи має право отримати посвідчення водія на керування транспортними засобами категорії «В», на що та відповіла позитивно, однак зазначила, що він повинен кермувати в окулярах.

Приблизно у жовтні 2012 року чоловік захотів одержати права. Успішно пройшов медогляд у кількох лікарів. Коли потрапив на огляд до офтальмолога й повідомив, що хоче отримати водійське посвідчення, остання сказала, що у зв’язку з вадами зору він узагалі не може керувати транспортними засобами. Лікар зробила якісь записи в амбулаторній картці, а у медичній нічого не записувала.

Невдовзі чоловік повторно звернувся до окуліста щодо можливості керувати транспортними засобами, і тоді обвинувачена повідомила йому, що за 250 доларів допоможе оформити медичну карту огляду кандидата у водії транспорту з фотографією в окулярах. Потім вона сказала, що медкарта зі знімком без окулярів обійдеться йому в 500 доларів. Так краще для поїздок за кордон. На це чоловік погодився, хоча знав про те, що погано бачить. Але після того він вирішив звернутися в міліцію, де написав відповідну заяву.

Іменем закону суд прийняв рішення…

Призначеного дня прийшов у лікарню до офтальмолога, передав їй власні 500 доларів, а вона віддала йому медкарту. Після чого попрямував до автомобіля, де його чекали працівники міліції, та віддав медичну карту їм. Тоді міліціонери пішли в лікарню. На руках у лікарки експерти знайшли сліди зеленої фарби, якою були помічені купюри.

Лікарка себе винною не визнала. Проте суд щодо епізоду про хабар у 500 доларів був іншої думки. Вона має заплатити штраф у розмірі 11 тисяч 900 гривень. Також її позбавлено права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на два роки.

Щодо вимагання й одержання хабара у 200 гривень за направлення у МСЕК, то посадовця лікарні визнали невинуватою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 9 Січня 2014 14:30
В багдаде все спокойно.В шацке теж
Читач Показати IP 9 Січня 2014 15:04
Судити їх потрібно всіх. Без хабаря вони не дають нічого. А групи купленіф всі.Хворим не дають, а тільки здоровим. Ви мені поясніть, як може людина мати 2 групу,одержувати біля 2000 тисяч пенсії і працювати на цій же самій роботі.ТО,яка ж вона хвора, коли працює на важкій роботі
Волинянин Показати IP 24 Січня 2014 12:40
Згідний на 90%.Те що твориться У МСЕКах мабудь нікого не цікавить.Отримати або підтвердити ту чи іншу групу законно без хабаря Н Е РЕ А Л Ь Н О!!Те що серед інвалідів половина не інваліди -це ФАКТ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus