USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Волинянкам треба пропагувати обстеження грудей, як у «Санта-Барбарі»

17 Жовтня 2013 22:02
Не всі новоутвореня у жіночих грудях – злоякісні. Але вони можуть такими стати.
Як розповів завідувач поліклінічним відділенням обласного онкодиспансеру Володимир Федорчук, цьогоріч до відділення звернулося близько 6,5 тисяч волинянок.
«Лише у 2% пацієнтів виявляють рак молочної залози. У 10-15% діагностують доброякісні новоутворення. У решти зазвичай знаходять мастопатію чи просто варіант норми. Але, у будь-якому разі, за найменшої підозри потрібно звертатися до лікаря», - наголосив медик.



Новоутворення у грудях не завжди можна виявити під час пальпації. Ризик пухлин у грудях зростає з віком, тому 40-річним жінкам потрібно раз у два роки проходити мамологічне обстеження. Тим, кому за 50 – треба це робити щорічно.
Завідувач рентгенвідділенням диспансеру Анатолій Самусь повідомив, що жінок такого віку, яких потрібно обстежити, на Волині більше 140 тисяч.
«Цього року завдяки обстеженням на виїзному мамографі оглянули близько 5 тисяч жінок. Всього у області 5 таких діючих апаратів. Як мінімум, області потрібно 8-10 мамографів», - зазначив медик.



Лікарі продемонстрували й знімки, де видно результати лікування: пухлина зникла без хірургічного втручання.

У диспансері уже три роки діє мамологічне відділення.
Його завідувач Юрій Малімон розповів, що відокремитися від онкохірургічного відділення зумовили численні урядові й президентські ініціативи та значна кількість пацієнтів з діагнозом «рак молочної залози». Головне, каже, не запустити хворобу.
«Коли збираємо анамнез і запитуємо, коли відчули, що є проблеми, то пацієнти часто розповідають, що виявили новоутворення кілька місяців, а то й років тому. На щастя, запущені випадки у нас трапляються не дуже часто. Але було, що стареньку бабцю привезли, коли вже рідні відчули сторонній неприємний запах. Тоді ми вже мало чим можемо допомогти», - констатує лікар.



Крім того, за кілька років збільшилась кількість операцій, коли вдається зберегти орган. З 12% цей показник нині сягає 20%.
Лікарі попереджають, що самолікуванням у таких випадках займатися не можна. Людська винахідливість у екстремальних ситуаціях не має меж: пухлини гріють, прикладають п’явки, роблять примочки, п’ють настоянки з грибів.
Був випадок, коли пацієнтка з операбельною пухлиною відмовилася від лікування, звернулася до народних цілителів. Ті їй не допомогли. Коли ж вона прийшла до лікарів вдруге – оперувати пухлину вже не можна було.

Завідувач онкодиспансером Орест Андрусенко зазначив: жінки часто бояться йти до лікаря, не розуміючи, що від цього може залежати їхнє життя. Тому з населенням потрібно проводити роз’яснювальну роботу, що вже давно практикується за кордоном.
«Наприклад, у колись популярному серіалі «Санта-Барбара» одній з героїнь зробили операцію на грудях. І це була дієва пропаганда з телеекранів», - пояснив лікар.
Більш того, лікарі розповідають і про унікальні випадки. Лікар-радіолог Жанна Старомінська розповіла, що одна з її пацієнток живе з діагнозом «рак молочної залози IV стадії» вже 22 роки. Їй опромінили майже весь кістяк. До того ж, останні 5 років у жінки - метастази в печінці.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus