USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Знищити «совок» у медицині: Уляна Супрун – на «Бандерштаті»

5 Серпня 2017 14:47
Міфи про медичну реформу та спільні риси медреформи й визвольної боротьби: з бандерштатівцями спілкувалася виконувач обов’язків Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Гутірка з виконувачем обов’язків Міністра охорони здоров’я Уляною Супрун відбулася 5 серпня у рамках фестивалю «Бандерштат-2017».

Вона одразу пояснила, що ця розмова відбувається під час фестивалю «Бандерштат» тому, що тема розмови «ніщо не зупинить ідею, час якої настав». З її слів, час медреформи настав, як настав час визвольної боротьби у 1930-40-их роках. Коли настає час такої ідеї, відповідальність українців полягає в тому, щоб діяти, а не стояти осторонь і чекати, що хтось усе зробить.

«У 1991 році ми отримали незалежність, а в 2014 – здобули її, коли на Майдані викинули з країни диктатора та висловили бажання бути незалежними та долучитися до європейської системи, а не лишатися на місці», - зауважила Уляна Супрун.

Вона пояснила абревіатуру у себе на футболці – «WWBD» - «what would Bandera do». З її слів, у міністерстві щоразу перед ухваленням важливих рішень ставлять собі питання, «що зробив би Степан Бандера? Чи піддався б? Чи пішов би на компроміс?».

Вона наголосила, що про медреформу побутує багато міфів – про нібито закриття лікарень, звільнення лікарів тощо. Натомість нині запровадили програму «Доступні ліки» - речі, які ніколи раніше не були доступні пацієнтам, переважно пенсіонерам, стали тепер доступними.

Виконувач обов’язків міністра розповіла, що учасниками визвольних змагань були її діди, а її батько запам’ятав, як у віці 7 років разом із дідом-католицьким священиком ходив лісами Івано-Франківщини, де ховали загиблих упівців. У її мами, коли та була малою дівчинкою, у хаті розташовувалася криївка повстанців. Коли у віці 11 років Уляна Супрун приїхала в Україну 1970-их років, вона побачили, що тут живуть вже не ті люди, про яких розповідала їй бабця – ці люди були не вільними, а пригнобленими системою. Після отримання Україною незалежності в 1991 році українці почали змінюватися і ставати подібними на українців часів визвольних змагань. Вона зазначила, що молодь нині – нащадки тих людей, народжена у вільній від терору і диктатури країні.

На жаль, система часів диктатури, з її слів, в Україні лишилася, найбільше – у системі охорони здоров’я. Так, немає поваги до медичних працівників, які мають низькі зарплати і змушені брати гроші від пацієнтів, щоб вижити, і немає поваги до пацієнтів, які годинами чекають у чергах до лікаря. Це призводить до того, що українці не поважають одне одного.
Вона зазначила, що ми не можемо бути завжди революціонерами – потрібно побудувати таку державу, де не було б потреби в революції, тому що держава правильна. Уляна Супрун наголосила «свобода народам – свобода людині» - це гасло УПА, клич, у який вірили. Наразі українцям бракує ідеї про те, якою має бути держава. Вона нагадала, що українці голі-босі та практично без армії зупинили на своїй території найбільшу армію Європи. Це сталося завдяки великій підтримці народу і тепер, мовляв, потрібно підтримувати не лише армію, а й ідею держави та народу.
Вона розповіла, що під час підготовки медичної реформи зустрічалася у кожній області з медичною спільнотою, волонтерами, адміністрацією і після цього законопроект подали у Верховну Раду.

«Якщо дозволимо, щоб нам писали історію, щоб вирішували нашу долю, повториться те ж саме, що в 1950-их роках», - наголосила Уляна Супрун, сказавши, що боротися потрібно так, як колись ОУН-УПА, що донині у Москві бояться імені Бандери. З її слів, якщо ми зможемо змінити совкову медичну систему, коли понад 100 тисяч людей помирають щороку від хвороб, які виліковні, а українці живуть на 10 років менше за європейців, то ми зможемо змінити усе.

До урядовця пролунало чимало питань від бандерштатівців. Так, нарікали на високу вартість медикаментів в Україні порівняно з сусідніми країнами через монопольну змову дистриб’юторів.
Уляна Супрун відповіла, що наразі розпочали програму «Доступні ліки», знизивши ціни на ліки, що ввійшли у програму ціни на 23%. Також створюють систему реімбурсації, референтні ціни, які не можуть перевищувати середню ціну на ліки у Польщі. Наразі контролюють таким чином 210 найменувань препаратів. Медзаклади можуть закуповувати 360 ліків за кошти бюджету стовідсотково і пацієнти ані копійки не повинні платити за ці ліки під час стаціонарного лікування. Вона запевнила, що зустрічі з дистриб’юторами та імпортерами ліків щодо зниження цін проводить щотижня.
Також Уляна Супрун відзначила, що обладнання для медзакладів не варто закуповувати взагалі, як це роблять, наприклад, у США. Там обладнання беруть в оренду, яку сплачують щомісяця, згодом отримуючи нове обладнання замість застарілого. Так, ніхто не платить мільйон доларів за апаратуру, що застаріє за декілька років. В Україні це досі було неможливо зробити, тому що лікарні були комунальними закладами. Коли вони стануть некомерційними підприємствами, вони матимуть змогу брати в оренду медичне обладнання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
все дуже просто Показати IP 5 Серпня 2017 15:04
Радянська медична система давно відійшла в "засвіти". А та покруч, яку наразі маємо - дитя майдану і бродячих "реформаторів", які сьогодні прилетіли, а завтра змилися без будь-якої відповідальності за свої "експерименти"
20 років мед стажу Показати IP 5 Серпня 2017 15:10
коментар було видалено
АНАТОЛЬ_ Показати IP 5 Серпня 2017 17:33
Гарна та розумна жіночка! Справжня українка яка почала наводити лад в медицині!
Бр-р до АНАТОЛЬ_ Показати IP 5 Серпня 2017 19:46
Якщо так виглядає справжня україночка... Якось починаєш думати про смерть, коли її бачиш... Бо якщо захворієш, то вибратись з лікарні живим шансів майже немає...Дуже символічний в Україні зараз міністр охорони здоров'я...
ще не зовсім свідоми до АНАТОЛЬ_ Показати IP 5 Серпня 2017 20:53
Анатоль! Я радий, що Ви вперше за довгі роки змогли відійти від Вашого летаргічного "шокового" стану і "щось" написати. Дякуємо і за "щось".
васьок до АНАТОЛЬ_ Показати IP 6 Серпня 2017 16:26
бабла зрубила, в америку вiдлетiла
еля до АНАТОЛЬ_ Показати IP 14 Грудня 2017 13:07
її називають самі медики доктором-смертю
--- Показати IP 5 Серпня 2017 18:42
А чому (виконуюча обов'язки) чому не міністр??? Так треба Петі ... ???
Петро Показати IP 5 Серпня 2017 18:48
Закупити просрочені ліки по тендері 2016 року у середині 2017.., це так "по-новому", а не по совковому, щоб гроші марнували не бюджетні, а бажано сліпотастові.. (ага, саме так і "робив" би Степан Бандера) Час настав? Для виконуючих обов'язки одноденок з-за кордону?
ще не зовсім свідоми Показати IP 5 Серпня 2017 19:18
Цікаво, а їй коли хто-небудь купить шампунь?
Доктор смерть Показати IP 5 Серпня 2017 20:35
27 лет совка нет, а все на него валят. При совке население росло, а с 91 года только падает. Вот вам и реформы медицины для людей. Самоуничтожение какое-то
Костя Показати IP 6 Серпня 2017 11:41
Доступні ліки? Та Ви що,на п'ять сім препаратів які вартували порівняно копійки знизили ціни. Які молодці)))!!!!ви лист призначення хворому в реанімації бачили колись?
Костя Показати IP 6 Серпня 2017 11:44
Криївка у хаті? Ви не грамотні?Криївка це не генделик у Львові а виконане в горах серед лісу підземне сховище,з якого не виходили впродовж всієї зими,шоб комуняки не побачили. І там сиділо не менше 100 чоловік
Костя Показати IP 6 Серпня 2017 11:53
Попозувала на майдані перед камерами і вже молодець -бережіть! А ті хто руки по лікті в крові поранених і вдень і вночі тримав по 3200 як і санітарки отримують. Молодці! Реформатори! Доб'ють те що ще лишилось,тоді побачу якої заспіваєте. А то медицина не така,лікарі г*мно. Та хоч один день не кажу в реанімації,в поліклініці на прийомі посидьте,нічого не роблячи,просто проведіть цікаво час-охр*нієте через пів години

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus