USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку з’явиться новий арт-центр. ІНТЕРВ’Ю

4 Жовтня 2013 14:00
Мистецький клуб дозвілля, розташований на вулиці Драгоманова, 1, діє в місті з весни цього року. За час його роботи тут організовували фотовиставки, літературно-мистецькі посиденьки, переглядали фільми, вчили, як спілкуватися з слабочуючими людьми за допомогою мови жестів. Клуб іще не має назви, та уже здобув чимало прихильників. У планах – розширитися до масштабів мистецького центру, куди б люди йшли із задоволенням, щоб змістовно провести час. З моменту в’їзду клубу у приміщення на Драгоманова, 1 його завідувач – Віталій Поліщук.

Як виникла ідея розпочати таку справу - організувати мистецький клуб?

Створення подібного мистецького простору для творчих людей зініційоване місько радою. Клуб входить до структури Палацу культури міста і має необхідну матеріально-технічну базу: є звукопідсилююча апаратура, медіапроектор, стільці, фортепіано, зрештою, і це приміщення. Можемо спільно з бібліотекою викоритсовувати додаткові стільці, столи. Зал розрахований на 50 людей, але були заходи, куди приходило разом з організаторами і учасниками навіть близько 70.

Зараз ми на етапі переформатування у відкритий клуб. І взагалі, на базі клубу є ідея і бажання створити своєрідний арт-цент з історико-мистецьким спрямуванням. На це, звичайно, потрібен час і ресурси. Але вже зрозуміло, що в наших заходах має бути акумуляція історії і мистецтва. А реалізуємо проекти часто в форматі «квартирника», в затишних, комфортних умовах.

На вашу думку, яким чином забезпечується подібна атмосфера?

Приміщення, де знаходиться клуб, розташоване на стику старого і нового міста, сама будівля є пам’яткою. До слова, наше умовне гасло звучить «Старе в новому і нове в старому».

Тут був читальний зал бібліотеки, і навіть збереглися підмостки, які часто слугують сценою на наших заходах. Щоб наповнити приміщення атмосферою квартири – затишного простору, де комфортно перебувати - люди, які проводять заходи, чи глядачі, можуть приносити щось своє, доповнюючи інтер’єр. На нашу думку, ці речі дозволяють людям, які приходять до нас уже не вперше, відчути бажання знову і знову приходити.

І у нас чимало таких «експонатів». Багато речей принесені мною, режисером, друзями з дому, подаровані. Є ті, що залишилися після деяких проектів. Про кожну річ, яка тут знаходиться, можна розповісти цілу історію. Скажімо, тут є і підшивка старих польських газет, і книга, датована 1879 роком, є диски, які подарував нам Олександр Хмільовський. В рамках проекту «Традиційна Україна» ми проводили майстер-класи з виготовлення віночків, розписування великодніх писанок, їх також залишали в подарунок.
Подібні речі наповнюють атмосферу затишком, сюди хочеться повертатися.

Це хороше починання: зробити місце, де люди мали б змогу самореалізуватися, відпочивати, змістовно проводити дозвілля. Тут можна цікавитися як історією свого міста, так і мистецтвом. Ми всі проекти намагаємось наповнити кількома рівнями змісту. І інформаційним, і мистецьким, і естетичним. Зазвичай робимо щось тематичне, скажімо, на соціальну тематику, чи до Дня українського кіно.

Розкажіть про ваші найближі плани.

У суботу, 5 жовтня, святкує День народження культурне об’єднання «100 Вт». З цієї нагоди у нас буде літературно-музичний вечір, де вони ще й розкажуть про результати своїх нових проектів.

Приблизно щотижня обов’язково організовуємо заходи різного формату. Іноді навіть тричі на тиждень. Залежить від того, як співпадають наші плани й ініціативи громадських огранізацій, культурних об’єднань. Ми завжди відкриті до співпраці, до нових ідей, мистецьких проектів. Глядачі, які до нас приходять, також можуть реалізувати якусь свою ідею.

До речі, про глядачів. Хто до вас приходить - молодь чи старші люди?

Чесно кажучи, залежить від заходів. Ми намагаємось працювати в різних напрямках. Приємно те, що багато ходить до нас молоді. Умовно можу сказати, що нашим глядачам від 15 до 35 років. І це вже люди досить різні, з різним світоглядом та світосприйняттям, з різних сфер діяльності.

А де можна дізнатися про ваші заходи?

Коли є можливість, то розміщуємо кілька афіш: на вході та в місцях, де перебувають наші потенційні глядачі. Але на це також потрібні ресурси. Зазвичай подаємо інформацію в управління культури міської ради, яке включає наші проекти у плани заходів, що, відповідно, анонсується на сайті, як усі загальноміські заходи. Та найефективніше - передати інформацію в соціальних мережах. І, як результат, до нас приїжджають з різних куточків міста.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus