USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Восени весь Луцьк перетвориться на театральний майданчик. ФОТО

13 Серпня 2013 13:10
До свого невеликого ювілею, 10-річчя, Луцький народний аматорський театр «ГаРмИдЕр» Луцького районного будинку культури вирішив подарувати глядачам нагоду побачити «живий театр». Адже, кажуть, артистам самим довелося чимало гастролювати і побачити багато хороших театрів.

Театрали взялися за організацію великого театрального дійства.

Так, 27-29 вересня, у рамках Міжнародного фестивалю аматорських театрів «Мандрівний вішак», Луцьк заповнять театри з України та з-за кордону. Їхні вистави можна буде побачити в різних незвичних для глядача місцях.

Концепцію виходу театрів за межі організатори формулюють так: «Театр - це не лише місце із гардеробом, буфетом і оксамитовою завісою, будь-який простір може стати простором для Гри. Головне, аби на сценічному майданчику відбулося Диво».

Так, розповідають, з’явилося гасло фестивалю: «Театр за межами театру!», а слідом за ним назва — «Мандрівний вішак».

Там, де буде встановлено організаторами вішак – там і буде «місце для гри» з цікавими історіями та з відповідними до спектаклю декораціями. Однак список майданчиків оголосять згодом. Саме це і є головною інтригою фестивалю, - йдеться у повідомленні.

Найважливіше звісно ж і те, які колективи пройшли попередній конкурсний відбір. Українські театри представлять Києвом, Харковом, Луганськом, Донецьком.

Зі столиці приїдуть два театри: «SPLASH» і «Данко». Перший покаже жорстку психологічну драму для дорослих «Інцидент, або Випадок в метро» (Н. Байєр).



«Данко» презентує поетичну тіньову притчу «Небесна геометрія» для сімейного перегляду.



Із Харкова чекаємо театральну майстерню «Вінора» із новою німецькою драмою «Зірки» (А. Гіллінґ). Ця вистава викликала неабиякий ажіотаж в їх рідному Харкові — одному з найтеатральніших українських міст.


Із Донецька приїдуть двоє досвідчених акторів — театр «Жуки» із виставою «Антігона» (Софокл). Цей театр не має власного приміщення і для кожного показу вистави шукає новий майданчик. Таким чином, «Жуки» — ще один доказ можливості існування «театру за межами театру».



Театральна студія «Deep» (Луганськ) привезе до Луцька виставу «Мені пощастить» (за твором Л. Каганова). Не зважаючи на те, що у ній грає всього один актор, це не буде моно-вистава, адже решту ролей зіграють глядачі.


Про наших гостей з-за кордону

Театр «Крили холопа» — один із небагатьох альтернативних театрів Білорусі. Одну зі своїх цілей театрали формулюють як «подолання ситуації вимушеного мовчання, пасивності та депресії суспільства».

Експериментальний спектакль «Процес» (за творами Ф. Кафки) є яскравим підтвердженням відповідності такій цілі, а, крім того, він демонструє надзвичайно цікаву техніку акторської гри.




У колективі «Театралі» з Грузії — наймолодші актори, а тема надзвичайно доросла. Досить назви вистави, аби все стало зрозуміло — «Беслан»…



Із Росії чекаємо театр «Согласие» із доброю-вічною класикою — виставою «Оркестр» (Ж.Ануй). Ще один спектакль для сімейного перегляду.



Це - усі конкурсні вистави, але далеко не вся фестивальна програма. Із Німеччини приїде дивак, провокатор, а головне — затятий мандрівник Річард Петтіфер із перформенсом «Люди говорять».


Муніципальний театр Бориспільської міської ради на правах спеціального гостя фестивалю покаже виставу «Батько» (А. Стріндберг). Одну з головних ролей у спектаклі виконує член журі «Мандрівного вішака», заслужений артист України Петро Панчук.



А ще — директор Міжнародного театрально-дизайнерского фестивалю «ЖивиВолодимир Какурін привезе унікальну виставку театральних плакатів створених дизайнерами після перегляду вистав.


І це, обіцяють організатори, ще не усе наповнення програми театрального фестивалю.

Автор ідеї фестивалю — театр «ГаРмИдЕр» Луцького районного будинку культури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus