USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Держава має надавати безкоштовне харчування дітям-чорнобильцям, – Ірина Констанкевич

18 Квітня 2018 19:41
У Міністерстві соціальної політики повинні розробити механізм, який реально забезпечить безкоштовним харчуванням під час навчання дітей, що постраждали від Чорнобильської катастрофи. Про це заявила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич, інформує прес-службі волинського УКРОПУ.

За її словами, безоплатне харчування дітей-чорнобильців під час навчання гарантоване чинним законодавством. Утім, ця вимога часто не виконується через довготривалі тендерні процедури. Діти місяцями не отримують гарячих обідів через свідоме затягування, а то й скасування закупівель продуктів.

«Існує чорнобильське законодавство, у якому чітко прописано, що держава гарантує безкоштовне харчування для таких дітей. Ми наполягаємо на тому, щоб ця вимога виконувалася», – заявила нардеп.

Нардеп зазначила, що в Міністерстві соціальної політики запропонували вирішити проблему шляхом монетизації пільг для таких категорій дітей. Це передбачено законопроектом № 6230 «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо виплати грошової компенсації на харчування дітей)». Верховна Рада ухвалила документ у першому читанні, але в чинній редакції він тягне за собою низку ризиків.

«Законопроект передбачає встановлення щомісячної грошової допомоги на харчування дітей-чорнобильців у межах двадцяти гривень на день. Однак це копійки, за які сьогодні неможливо нагодувати дитину», – наголосила парламентар.

На думку Ірини Констанкевич, при підготовці до другого читання в законопроекті має бути збільшена сума на щоденне харчування дитини. Крім того, у документі слід прописати механізм, який стовідсотково забезпечить учнів обідами.

«Монетизація не замінить харчування. По-перше, немає гарантій, що виділені державою кошти будуть використані за призначенням. По-друге, учні в сільській місцевості часто не мають можливості купити гарячий обід за межами школи», – пояснила нардеп.

Раніше УКРОП виступив з ініціативою скасувати процедуру тендерів при закупівлі продуктів харчування для школярів. З цією метою депутати підготували проект закону № 6450 «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо скасування тендерних процедур для закупівлі товарів і послуг з організації безплатного гарячого харчування для дітей, що постраждали від Чорнобильської катастрофи».

Документ мав скасувати затяжні тендерні процедури при закупівлі продуктів для дітей-чорнобильців. Однак у трьох профільних комітетах парламенту відмовилися підтримати законопроект, тим самим знявши з себе відповідальність за харчування школярів, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Прес-служба УКРОПу
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанка Показати IP 19 Квітня 2018 01:23
А хто такі зараз діти-чорнобильці? І скільки можна вже дід-син-внук...... правда. скільки років пройшло.. чого одні мають пільги по поколіннях... а інші ні. коли вже це закінчиться? Діти народжені в Луцьку, онуки - які вони на...ф*г чорнобильці.. може вже хватить???????????????? набридли вже з ними.. ми всі тут чорнобильці!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus