USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

На що живуть політичні партії

30 Листопада 2016 11:52
Олегу Ляшку орендують "Кадилак" за 7 гривень, у Юлії Тимошенко 5 "Тойот" за 500 гривень, а в Народному фронті – нічого за душею.

Уже втретє політичні партії подають звіти про свою фінансову діяльність в Національне агенство з протидії корупції. Така норма була введена тільки в нинішньому році і приємним бонусом для парламентських партій стало державне фінансування їхньої роботи. Непарламентським партіям нічого не світить, а й вони зобов'язані звітувати про те, на які гроші живуть.

Про це пише "Страна.ua".

Що ж стосується переможців парламентських виборів 2014 року, то на 6 таких політсил в бюджеті на поточний рік було закладено 391 мільйон гривень. 10 частина виділеної суми дісталася Самопомочі, яка дотримувалася гендерної квоти. Решту грошей розподілилися пропорційно між партіями в залежності від результату, отриманого на виборах. І від належної частини бюджетного пирога відмовився тільки один Опозиційний блок.

На що партії витратять ці бюджетні гроші, ми побачимо в звіті за 4 квартал нинішнього року, який політсили повинні будуть подати в НАЗК до лютого.

Ну а зараз "Страна" проаналізувала, як жили політичні партії в 3 кварталі нинішнього року.

Парламентські важковаговики нічого не мають за душою

Звіти членів коаліції вражають порожніми рядками. Наприклад, "Народний фронт", згідно з його ж звітами, не має жодного регіонального осередку, ні копійки грошей надходжень і жодного працівника. Примітно, що тільки інформаційну підтримку роботи фракції НФ в ВР забезпечують п'ять чоловік, у тому числі фотограф і оператор. Але глава фракції Максим Бурбак називає своїх підопічних "волонтерами" і запевняє, що вони працюють повністю на громадських засадах. Припущення, що насправді вони працюють за чорний нал і просто не оформлені на роботу офіційно, в НФ з гнівом відкидають.

Але відсутність грошових надходжень і працівників не заважають Народному фронту за 400 тисяч гривень на місяць орендувати офіс на Кловському узвозі у Дарини Яценко, сестри народного депутата від групи "Відродження" Антона Яценка.

У Блоці Петра Порошенка ситуація трохи краща, ніж у їхніх партнерів по коаліції. Принаймні, в БПП є 29 партійних осередків та цілих двоє співробітників апарату, зарплата яких становить майже 4,5 тисячі на місяць.

Офіс БПП орендує на вулиці Лаврській, прямо навпроти Києво-Печерської Лаври. БПП в 3 кварталі отримав 970 тисяч грн. внесків. Всі вони були здійснені юридичними особами - регіональними осередками політсили.

Примітно, що протягом першого півріччя однією з найважливіших статей витрат президентської політсили була оплата інформаційно-консультаційних послуг політтехнолога Олега Медведєва. За 6 місяців сумарно він отримав 420 тисяч гривень. Однак, в третьому кварталі така стаття витрат в БПП відсутня. Раніше сам Медведєв заявляв, що не хотів би, щоб склалося враження, що оплата за його послуги пов'язана з бюджетним фінансуванням партій.

Партія "Самопоміч" також обслуговується повністю на волонтерських засадах. В апараті партії немає ні душі, офіс партія орендує, транспорту не має. Примітно, що в 3 кварталі партію ніхто не захотів фінансувати.

Опозиційний блок, в якому також немає працівників, з усіх парламентських політсил отримав найбільші членські внески - 5 мільйонів гривень за 3 квартал. Левова частка цих грошей пішла на оплату телевізійної реклами на каналі "Інтер". У розпорядженні партії є офіс площею 10 тисяч метрів квадратних, розташований на Подолі.

У Радикальної партії теж працюють тільки волонтери, офіс партії площею 200 метрів квадратних у безоплатне користування партійцям дає сам Олег Ляшко. При цьому партія орендує для свого партійного лідера у його ж радника Олександра Гулака броньований Сadillac Escalade 2011 року. Оренда авто обходиться радикалам в 7 гривень за годину. Від фізосіб за третій квартал поточного року партія отримала трохи більше, ніж 1,6 млн гривень внесків.

ВО "Батьківщина" у своїх звітах вказує, що в апараті партії працює 65 чоловік. Причому, якщо ще в першому кварталі витрат на апарат не було зовсім, то до третього кварталу середня зарплата кожного з них майже досягла 2,5 тисячі гривень. У політсили є 634 осередки. Як і в двох попередніх фінзвітах на рахунки партії регулярно надходять кошти. Наприклад, в 3 кварталі фізособи профінансували партію на загальну суму в 4 з гаком мільйони гривень. Більшість платежів складається з абсолютно однакових сум рівно в 2 тисячі гривень. Партія задекларувала пристойний автопарк, але в ньому зазначені сміховинні цифри в графах балансова вартість машин. Наприклад, в партії є 5 автомобілів Тойота за ціною 500 грн / штучка.

Політична партія "Відродження" в свій звіт за 3 квартал внесла понад мільйон гривень надходжень від фізосіб. Найбільше вливання в політсилу зробив голова парламентської групи "Відродження" Віталій Хомутинник - 300 тисяч гривень. Ще один парламентарій від цієї групи Артем Іллюк пожертвував своїй політсилі 9900 грн.

Єврооптимісти живуть за рахунок юристів і айтішників

Згідно з фінансовим звітом "Демократичного альянсу" (партія Гацька, Лещенка і Найєма), він сьогодні має 17 обласних, 18 міських і три районні осередки, зареєстровані як юридичні особи. Але тільки одній людині політсила платить заробітну плату, і це недавно переобраний співголова Василь Гацько. В цілому в третьому кварталі Гацько отримав як зарплату 85 526 грн.

У бесіді з "Страна.ua" Гацько повідомив, що частина роботи із забезпечення діяльності партії беруть на себе волонтери. "Але ми плануємо розширювати штат. Скоро нас буде більше", - зазначив Гацько.

Партія задекларувала різні активи на суму 137 157 грн, з яких нерухомого майна - на суму 62 833 грн, рухомого - 72 499 грн. В останню суму оцінено мікроавтобус Volkswagen Transporter, який, треба розуміти, стоїть у зазначеному в звіті гаражі.

Крім того, на рахунках партії знаходиться 45009 грн, а на рахунку виборчого фонду - 16,72 грн.

Внески на користь партії склали 514 271 грн. З них членські внески склали 41 026 грн. На рахунку політичної партії надійшли 463 011 грн, в тому числі на рахунок виборчого фонду - 51 260 грн.

Найбільше пожертвування - 50 тис. грн - серед юросіб зробило адвокатське об'єднання "Арцингер". Однак найбільшим спонсором "ДемАльянсу" виявився засновник компанії MacPaw, розробника програм для очищення дисків комп'ютерів фірми Apple Олександр Косован. Тільки в звітний період він пожертвував партії понад 200 тис.грн. Менші суми внесли директор ТОВ «Днепрохим» Юрій Остапюк (20 тис.грн), юрист і активіст Дніпропетровського обласного осередку партії Василь Підлужний (29999 грн), представник того ж "Арцингер" Лана Сінічкіна (50 тис.грн), яка є членом "ДемАльянсу".

Для порівняння внески відомих членів партії - співголови, народного депутата Вікторії Пташник (позафракційна) і народного депутата Світлани Заліщук (Блок Петра Порошенка, БПП) склали 120 грн. А народний депутат Мустафа Найєм (БПП) пожертвував 150 грн.

Не маючи партійного апарату, "ДемАльянс", проте, знімає офіс розміром 146,5 кв.м. Сума, перерахована за оренду приміщення, склала 102 487 грн.

"Тут розміщується не тільки штаб-квартира самої партії, а й київський міський осередок, а також громадські організації з команди -

"ДемАльянс жінок","ДемАльянс-допомога" і наша молодіжка. Приходьте до нас в офіс, побачите, що, образно кажучи , сісти ніде: люди весь час приходять, йдуть, проводяться засідання, презентації ... ", - стверджує Гацько.

В цілому витрати партії за звітний період склали 592 590 грн., В тому числі - на проведення масових заходів - 42 767 грн., на виплату податків і зборів - 44 501 грн.

У Партії Регіонів досі платять членські внески

А ще завдяки фінансовим звітам можна дізнатися, що могутня в недавньому минулому Партія регіонів (ПР) продовжує свою діяльність, володіючи різними цінними активами. Правда, офіційно в партії немає жодного працівника, який би отримував зарплату. Зате ПР має активи на суму 1 548 353 грн. Практично все це - автомобілі загальною балансовою вартістю на кінець звітного кварталу 1 537 180 грн. У переліку - одинадцять легковиків Ford Mondeo 2012 -2014 р.в., один Lanos 2004 р.в., а також "ГАЗель" 2011 р.в. Згідно зі звітом, на рахунках партії залишаються 14 994 грн. За звітний період надійшло і членські внески в розмірі 30 тис. грн. У графі "кошти від господарської діяльності партії" вказана сума 20 тис. грн (дохід від відчуження рухомого майна). Витратилася ПР і на статутну діяльність, причому практично тільки на оплату засобів зв'язку. Податків і зборів партією було заплачено на суму 3 600.

Серед нинішніх керівників партії немає гучних імен. Згідно з даними Держреєстру Міністерства юстиції, секретарем президії політради ПР вказаний Ігор Чичасов, екс-депутат Донецької обласної ради від Партії регіонів. Іншим членом президії політради числиться Євген Демидко. Таке ж ім'я носить син колишнього головного орговика Партії регіонів, екс-парламентаря від цієї політичної сили Володимира Демидка. Серед членів політради вказана Ірина Титаренко. Судячи з усього, раніше вона очолювала відділ організаційно-кадрової роботи апарату Донецької облорганізації ПР.

Гроші на УДАР дає хірург

Фінзвіти показали, що в політичні обоймі залишається також партія УДАР, лідером якої колись був мер Києва Віталій Кличко. У серпні 2015 року було оголошено про злиття цієї політсили з "Блоком Петра Порошенка" (Кличко став главою цього об'єднання). Уже тоді соратники градоначальника говорили, що процеси об’єднання будуть довгими.

Понад рік тому УДАР, судячи за своїм звітом у НАЗК, продовжує функціонувати, правда, у значно скромнішому масштабі.

В політичній силі числиться тільки один працівник, при цьому багато партійні осередки збереглися (навіть Донецька обласна організація, яка переїхала в підконтрольну Україні Авдіївку) навіть в статусі юросіб. На рахунках партії зараз знаходиться 2936 грн. Внески на партійні рахунки на кінець звітного третього кварталу склали 31330 грн. Найбільший зробив львів'янин Євген Кузик, який у серпні-вересні перерахував партії 15699 грн. Людина з таким ім'ям і прізвищем свого часу очолювала молодіжне крило Львівської обласної організації УДАР. На своїй сторінці в Twitter Кузик назвав себе хірургом, науковим працівником інституту стратегічних досліджень при Міністерстві охорони здоров'я України.

Витрати на статутну діяльність партії склали 28414 грн, з яких 3864 грн витрачені на заробітну плату, 12800 грн - на оренду офісу в Києві, 6848 грн - на послуги зв'язку. УДАР також заплатив

1992 грн. податків. Цікаво, серед нематеріальних активів політсили названі знаки для товарів і послуг "УДАР", "UDAR" і "Партія УДАР", а також права на різне програмне забезпечення, газету УДАР, партійні прапор і девіз, 45 доменних імен зі згадуванням Кличка і УДАРу.

Партії не знають на що витратити гроші

Тільки половина з 349 діючих політичних партій України подала фінансові звіти про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру. Про це повідомляє Комітет виборців України (КВУ). За I квартал 2016 року звіти подали 195 політичних партій; за II квартал - 200 партій; за III квартал - 125 партій. Всього в Україні зареєстровано 349 політсил.

Генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель, коментуючи цей факт, зазначає, що половина партій є тільки на папері.

"По-перше, більше половини партій не подали фінансові звіти. Це дає підставу підозрювати, що це політичні сили існують тільки на папері. Не можна відшукати їх керівників, їх справжніх номерів телефонів, адрес і так далі." Нам необхідно вносити зміни до чинного законодавства в плані введення санкцій за недотримання термінів подачі фінансових звітів. Наприклад, анулювати реєстрацію ", - говорить Кошель. На його думку, так звані штучні партії підривають довіру людей до політичного партійного інституту, виборчих процесів і в цілому органам влади (перш за все обирається).

По-друге, впадає в очі мінімальна кількість працівників, яку вказують партії в своїх звітах. "Навіть в БПП вказали лише двох працівників у головному офісі партії, яким, мовляв, допомагають помічники народних депутатів від цієї політсили. Але це можна розцінити як політичну корупцію, адже помічники, що працюють на постійній основі, отримують заробітну плату в апараті Ради, і , виходить, одночасно працюють в офісі партії? ", - каже Кошель.

Подібні кадрові підходи говорять про те, що партія не працює "як повноцінний політичний механізм", а, скоріше, взагалі існує тільки на папері.

Втім, найцікавішу інформацію про свою діяльність партії ще покажуть в звітах за четвертий квартал. "Ряд політсил, перш за все парламентських, будуть звітувати за гроші, отримані з держбюджету. І попередні враження: партії не знають, на що все витрачати. ​​Підозрюю, ми побачимо несподівані варіанти", - каже Кошель.

Чорною бухгалтерією нікого не здивувати

Коментуючи скромні дані, зазначені в звітах політичних сил, політолог Руслан Бортник зазначає, що така ж "чорна бухгалтерія партії регіонів", яка була влітку на слуху у всіх, сьогодні є в кожній партії.

"Всі знають, що в кожній партії є своя чорна бухгалтерія, що на апарати партій щомісяця йдуть мільйони гривень. Мільйонні суми в партії вливають олігархи. Парламентські партії до кінця року отримають 391 мільйон гривень з бюджету, а самі – бідніші за церковну миш", - вважає він.

"Реальна партійна бухгалтерія радикально відрізняється від показаних цифр. Реальні витрати на велику партію можуть досягати мільйонів доларів. Наприклад, на оренду офісу в Києві, утримання апарату, партійні заходи", - говорить політололог Андрій Золотарьов.

З його слів, введенням фінансових звітів на вимогу західних партнерів українська влада поставила "галочку". Але в реальності цей механізм нітрохи не працює.

"Фінансові звіти - це просто ще одна іграшка для наших західних партнерів, декорація "життя по-новому". Але як інакше, якщо не через чорну бухгалтерію, проконтролювати витрати на блогерів, тих же порохоботів або лояльних експертів, які будуть доносити потрібну точку зору до відома електорату? У країні, де велика частина економіки в тіні, важко чекати від партій реальної демонстрації своїх ресурсів", - каже Золотарьов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Бандерчук В.М. Показати IP 30 Листопада 2016 12:50
Політичні партії України живуть за кошти від олігархів , потрібні закони і рішення яких вони проштовхують у Верховній раді і тормозять конкурентів ...!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus