USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Автономія вишів – наскільки вона реальна в Луцьку?

23 Травня 2015 11:00
Питання автономії вишів у Луцьку набуло особливої ваги напередодні виборів ректора Луцького Національного технічного університету, що мають відбутися 17 червня.

Нагадаємо, що законодавчо виші отримали автономію, коли 1 липня минулого року Верховна Рада України ухвалила закон «Про вищу освіту».

«Насамперед йдеться про автономію академічну, фінансову та мобільну, тобто обмін студентами як всередині країни, так і за її межами (міжнародні проекти)», – пояснив репортеру Інформаційного агентства Волинські Новини проректор Волинського інституту економіки та менеджменту, декан Старопольського університету в Кельцях і доктор економічних наук Василь Байцим.

Щодо того, чи відчувається така автономія у луцьких ВНЗ, викладач зауважив, що поки - ні. Натомість поділився, що така автономія добре працює у київських вишах, зокрема у Національному університеті «Києво-Могилянська академія», з науковими колами якої волинський проректор має тісні контакти. Так, в листопаді минулого року там обирали ректора, причому, як свого часу повідомляв «Studway», студенти активно долучилися до цього заходу.

Про те, що автономія вишів реалізовується у Луцьку лише частково, розказав і перший проректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Антолій Цьось.

«Наразі можна говорити про академічну автономію. ВНЗ розробляють нові навчальні програми, і вже з нового навчального року, вересня 2015-го, студенти перших курсів бакалаврату та магістратури зможуть самостійно обирати 25% дисциплін, які вони вивчатимуть, – пояснив співрозмовник. І додав: про фінансову автономію поки не йдеться, бо всі кошти знаходяться або на рахунках Держказначейства, або на рахунках спецфонду університету, який досі діє в межах цього ж Держказначейства».

Більш оптимістично на проблему автономії вишів дивиться доктор технічних наук, професор ЛНТУ Петро Савчук. Він переконаний, що позитивні зміни в освітній сфері, згідно з законом «Про освіту», тепер залежать від людей «на місцях». Тобто, з його ж слів, будь-який працівник вишу чи студент має змогу подати ініціативу ректору і її зобов’язані врахувати.

«Університетську автономію потрібно розуміти, в першу чергу, як баланс прав та відповідальності адміністрації та колективу університету за підготовку якісного та конкурентоздатного фахівця. Зокрема, за якість навчання, якість управління, якість наукових досліджень, якість ведення господарства. Так, наприклад, для технічного університету автономія відкриває широкі можливості. В першу чергу, університет зможе самостійно формувати навчальні програми, які повинні, на мою думку, мати практичне спрямування, причому орієнтовані вони будуть на інноваційний та соціально-економічний розвиток країни», – пояснює Петро Савчук.

Водночас, фінансова автономія вимагає пошуку нових джерел надходження необхідних матеріальних ресурсів. Професор бачить її через створення науково-технологічного парку Луцького НТУ, де буде можливість налагодження виробництва інноваційної продукції та працевлаштування студентів і співробітників, а також створення венчурного фонду для цільового фінансування пілотних інноваційних проектів та пропозицій.

«Особливо важливою є прозора система матеріального стимулювання ефективної наукової та інноваційної діяльності науково-педагогічних працівників, а також фахова допомога для перетворення інноваційних ідей у готові розробки та їх презентація, надання кваліфікованої допомоги у реалізації start-up проектів, створенні і розвитку власного бізнесу, – веде далі мовець, і додає: Комерціалізація власних наукових розробок, їх проектування на замовлення бізнес-структур, отримання грантів, залучення донорів та меценатів – це, на мою думку, основа фінансової автономії університету».

«Взагалі, доцільно фінансово підтримувати ті проекти, які нададуть подальшу можливість самостійного заробляння коштів на розвиток університету», – підсумував Петро Савчук.

Водночас питанням, яке наразі активно обговорюється, є можливість об’єднання СНУ імені Лесі Українки і ЛНТУ в єдиний виш. Всі троє опитаних експертів одноголосно висловилися проти такої ініціативи, причому аргументували свою позицію теж однаково: по-перше, наявність двох сильних ВНЗ веде до конкуренції, що сприяє їхньому розвитку; і, по-друге, поєднувати гуманітарні спеціальності та технічні дуже важко – треба використовувати різні підходи, матеріальну базу, менеджмент. Як варіант, їх можна оптимізувати таким чином, щоб спеціальності не повторювалися в різних університетах.

Раніше ІА Волинські Новини повідомляло про ще одне нововведення в оствіній сфері – Міністерство освіти скоротило кількість спеціальностей, за якими навчаються студенти, зі 150 до 109.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
яка автономія?! Показати IP 23 Травня 2015 11:52
Корумповані контори - волинські виші. Тотальна (взаємовигідна) корупція. Працювати ЧЕСНО просто НЕМОЖЛИВО. З'їдають чесних викладачів..........
Нововолинянин до яка автономія?! Показати IP 23 Травня 2015 12:43
Що робити?
555 Показати IP 23 Травня 2015 12:34
Савчук Петро єдиний кандидит на реального ректора, який зможе щось зробити. Інші реанімація Зоряни Б.
викладач Показати IP 23 Травня 2015 18:04
Савчука не знаю, а Божидарникам треба вчитися елементарної культури, вчитися хоч би трохи поважати людей. Хамство, неповага, пихатість, грубість - більше в них нічого немає.
до викладача Показати IP 24 Травня 2015 23:49
Савчука знаю! Як будь яка людина має багато як позитивних так і негативних рис! Важливо, що в умовах сьогодення потрібно втримати університет в нових умовах автономії та академічної конкуренції "на плаву" та провести у бухту якісної освіти та визнання - перш за все потрібно викорінити корупцію та провести ряд системних реформ! А це може зробити лише людина нового мислення з усіх потенційних кандидатів - найкращий варіант Савчук!!!
ЛНТУ Показати IP 1 Червня 2015 12:07
Пєтя, заспокойся, всі і так вже знають, що ти під каблуком Палиці. Баблом людей не купиш. Ходиш тільки язиком тріпаєш.Покажи, що ти керівник, а не людей смішиш
ВОНГ Показати IP 17 Червня 2015 21:38
В ВИШАХ КЕРУЮТЬ ОЛИГАРХИ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus