USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Боротьба всередині Кремля важливіша, ніж вибори в Росії

6 Червня 2016 17:09
Технократи намагаються схилити Путіна на помірний шлях, запевняючи, що так він збереже владу. Технократи вірять, що зможуть схилити Путіна на шлях реформ і поміркованості. За три місяці до парламентських виборів правляча партія "Єдина Росія" почала свою виборчу кампанію з гаслом: "Важливо вибрати правильно". Це зловісне послання, ніби попереджає виборців, що їх вибір може бути "неправильним". А абревіатура гасла - ВВП - приховує в собі ще й повне ім'я Володимира Путіна.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням The Economist, відзначаючи, що все ж правляча російська партія не використовує образ президента в агітації, побоюючись, що це може "вдарити по її популярності".

Після минулих парламентських виборів у 2011 році, коли росіяни проголосували проти "Єдиної Росії", Кремль сфальсифікував результати. Це викликало масові протести. Понад 100 тисяч людей вийшли на вулиці в центрі Москви, скандуючи "Росія без Путіна". Тоді блогер Олексій Навальний перетворився в помітного опозиційного лідера, а президент мав вразливий вигляд, як ніколи.

З того часу Кремль намагається зробити все, що в його силах, щоб запобігти повторенню тих подій. Як каже редактор видання "Counterpoint" Марія Ліпман, кожній людині з незалежною позицією дали зрозуміти, що "все може закінчитися погано".

Лідерів опозиції систематично атакують державні ЗМІ. Російські націоналістичні рухи, які колись протистояли проти уряду, тепер або почали співпрацювати, або розпалися. Неурядові організації, зокрема ті, які стежать за виборами, були оголошені "іноземними агентами". Їх силою змусили припинити роботу. Залишки незалежних ЗМІ під постійною атакою. Багатьох активістів протестів 2011 і 2012 років вигнали з країни. Деякі з них будуть спостерігати за виборами з в'язниці. Бориса Нємцова, який користувався найбільшою популярністю серед російських лібералів, вбили.

В ідеологічному полі загарбницький націоналізм Путіна, який вилився в окупацію Криму і вторгнення на Схід України, перекричав заклики до модернізації, які були висловлені демонстрантами 5 років тому. І дехто з тих, хто колись вимагав реформ, тепер приєднався до нового імперіалізму.

Тим часом, Кремль теж почав готуватися до виборів. Наприклад, Путін замінив занадто очевидно лояльного главу ЦВК Володимира Чурова на омбудсмена Еллу Памфилову, яка користується великою довірою. Насправді фальсифікувати результати не доведеться, оскільки єдиній серйозній опозиційній партії, яку очолює Олексій Навальний, заборонили реєструватися і брати участь у виборах.

Масштабні протести теж малоймовірні. Опитування показують, що люди незадоволені занепадом економіки, але зараз вони висловлюють меншу готовність йти на демонстрації, ніж 5 років тому, коли економічне зростання було більшим.

Але в той же час, коли вибори стають все більш очевидно безглуздими, справжня боротьба за майбутнє Росії розгортається в коридорах Кремля. Технократи намагаються завоювати прихильність Путіна, переконуючи, що пропоновані ними реформи дозволять йому утриматися при владі. Колишній заступник міністра економіки Михайло Дмитрієв стверджує, що існує гостра потреба в скороченні бюрократії і дерегуляції.

Табір технократів зрадів, коли Путін призначив колишнього міністра фінансів Олексія Кудріна головою Центру стратегічних досліджень. Зі слів Дмитрієва, Кудрін впливовіший, ніж будь-хто з діючих міністрів.

Економічний обвал може послужити стимулом для змін зсередини. Нарешті, завдяки технократам протягом декількох останніх років Росія піднялася в рейтингу Світового Банку по простоті ведення бізнесу на 73 позиції. Водночас, більшість лібералів вважають оптимізм технократів видаванням бажаного за дійсне.

Російська неповага до приватної власності, свавілля служб безпеки і геополітичні авантюри, пов'язані з імперіалістичними амбіціями, беруть верх над реформами.

Підміна відкритої політики Візантійською бюрократією не нова для Росії. Навіть за часів президентства Бориса Єльцина в 90-х роках реальна боротьба була між ним і Компартією, яка офіційно на виборах була його опонентом. Суперництво тривало всередині Кремля між економічними лібералами і "силовиками", які хотіли "шепотіти президенту на вухо" рішення.

Зараз боротьба за прихильність Путіна дуже важлива, хоча більшість лібералів вірять, що він піде у відставку в 2018 році.

"Питання не в тому, чи буде Путін балотуватися, а в тому, яке з його втілень переможе", - йдеться в статті.

Тому один з опозиціонерів Михайло Касьянов чекає революції в Росії, якщо Путін буде і далі розв'язувати війни. На його думку, вибори в Державну Думу у вересні стануть визначальним моментом і вже під час їх проведення стане зрозуміло, що вибрав Путін: лібералізацію або репресії.

Раніше видання Gazeta Wyborcza писало, що Путін замінив обіцяні росіянам гроші байками про "тисячолітню історію" і ворогів.

Своєю чергою Путін, зібравши кілька днів тому мудрих експертів, почув від свого колишнього віце-прем'єра і міністра фінансів Олексія Кудріна, що для того, щоб "були гроші", а країна вийшла з кризи, потрібно зменшити політичний тиск, або, простіше кажучи, спробувати помиритися з сусідами і перестати сваритися з Заходом.

Президент, щоправда, одразу відкинув цю пораду. Згодом пропаганда Росії атакувала Кудріна через незручні поради Путіну. Російського економіста звинуватили у, ніби-то, зв'язках з "ісламськими терористами".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Яструб Т.М. Показати IP 6 Червня 2016 18:07
"....Зараз боротьба за прихильність Путіна дуже важлива, хоча більшість лібералів вірять, що він піде у відставку в 2018 році ...." - чекаємо свята і приємної новини !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus