USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чим відомий радник Зеленського Микита Потураєв

31 Липня 2019 21:52
Радник Володимира Зеленського Микита Потураєв знову потрапив в скандал. На зборі кандидатів від «Слуги народу» в Трускавці він заявив, що вони – ніхто, і потрапили в Раду тільки завдяки партійному бренду.

У чомусь Потураєв, звичайно, має рацію – більшість нових осіб не пройшли б до парламенту без «Слуги народу». Проте сказано це було в гранично цинічній і грубій формі. Тим більше, що далеко не всі в списку «Слуги» – «ніхто».

Та й сам Микита Потураєв не пройшов би в Раду без «Слуги народу». Тому куди коректніше було б говорити «ми – ніхто», пише Страна.

Останнім часом Потураєв – автор безлічі скандальних заяв від імені Зе-команди. В основному спрямованих проти Росії і Донбасу. У стилі одіозних Фаріон або Ніцой.

Саме Потураєв найчастіше торпедує імідж Володимира Зеленського як миротворця. Який обіцяв якщо не реінтегрувати території, що відкололися, то хоча б зупинити війну і поступово налагодити мирну взаємодію з сусідами.

Замість цього Потураєв не виключає наступ української армії і пропонує називати Росію «Московією».

Як же Потураєв виявився в обоймі Зе-команди? Страна простежила біографію політтехнолога.

Працював на Коломойського і «помаранчевих». біографія Потураєва

Микита Потураєв – 50-річний уродженець Дніпропетровська. Там він отримав диплом філолога і викладача англійської мови. У Дніпропетровському держуніверситеті навчався з Кирилом Вишинським (пізніше він став керівником РІА-Новини Україна), який був у Потураєва свідком на весіллі.

Пізніше, вже працюючи у Зеленського, політтехнолог назвав Вишинського, який сидить більше року у в’язниці без вироку, «зрадником».

Уже в 90-ті Потураєв почав працювати журналістом в місцевих ЗМІ. Але швидко наблизився до владних кіл.

Дніпропетровськ був «родовищем» української політичної та олігархічної еліти – від Леоніда Кучми до Павла Лазаренка і Юлії Тимошенко. Не кажучи вже про Віктора Пінчука.

На Тимошенко і працював Потураєв. Він очолив прес-службу компанії ЄЕСУ, яка качала газ з Росії в Україну.

Пізніше Микита Потураєв починає працювати на другу передвиборчу кампанію Леоніда Кучми, де вів проект «Вуличне ТБ». Оплачував це телебачення зять другого президента, теж дніпропетровець Віктор Пінчук.

У 2000 році політтехнолог отримує державну посаду – перший заступник голови Нацради з телерадіомовлення. Через п’ять років переходить на роботу до фонду Пінчука.

З цим олігархом був пов’язаний і проект «Озиме покоління», який провалився на виборах до парламенту, набравши трохи більше 2% голосів. В «Покоління» входив блок партій, а його особами були Інна Богословська, Валерій Хорошковський, Микола Вересень. Розкручувати партію допомагав, крім російських політтехнологів, Микита Потураєв.

На виборчому витку 2009-2010 років Потураєв займається піаром партії Арсенія Яценюка «Фронт змін», яка пізніше об’єдналася з «Батьківщиною» Юлії Тимошенко. А після Майдану переродилася в «Народний фронт».

У 2010-11 роках Потураєв хитнувся в бік перемогли регіоналів і став радником глави Кримського Радміну Василя Джарти. Пізніше був радником голови Дніпропетровської облради Євгена Удода (також регіонала) і працював в управлінні комунікацій і зв’язків з громадськістю в Міністерстві інфраструктури.

А в 2019 році Потураєв зайнявся розкручуванням партії Володимира Зеленського.

Погляди Потураєва

Вже по спектру роботодавців видно, що Микита Потураєв готовий демонструвати лояльність як «помаранчевим», так і «біло-блакитним».

Правда, після Майдану політтехнолог почав більше висловлюватися на теми війни, Росії та Донбасу.

Втім, самі протести 2014 року Потураєв зустрів навіть з деяким скепсисом.

Вітаючи сам факт повстання проти «злочинної влади», політтехнолог вважав, що без виразного економічного порядку, яку повинен висунути Майдан, ситуація в підсумку може стати тільки гірше. А український народ може навіть зійти з історичної сцени.

«Є реальна небезпека того, що всі політики – як ті, що прагнуть зберегти владу, так і ті, хто має намір її придбати – остаточно угроблять бізнес і економіку. А з ними – і країну. Що ж далі? Далі – тиша. Народ мовчить, і залишає історичну сцену », – передбачав Потураєв в січні 2014 року.

Судячи з подій, які сталися пізніше – піарник виявився не таким вже й неправим.

Однак з початком кримських подій і війни на Донбасі Микита Потураєв вливається в мейнстрім. І перетворюється в професійного борця з «русскім міром».

У своїх постах 2014 року майбутній радник Зеленського називає Росію фашистською державою, бажає смерті Путіну, УПЦ – «Бісо-патріархатом» і навіть пропонує відтворити Річ Посполиту на противагу Росії.

РФ він пропонує «відкинути в кам’яний вік». А сепаратистам – рубати голови і садити на кіл.

Також напередодні Дня незалежності в 2014 році Потураєв відверто «топив» за військовий парад. Цікаво, що його новий шеф – Володимир Зеленський – спочатку вирішив парад в цьому році не проводити. Але потім все ж змінив свою думку – і тепер він піде по Києву попереду колони військових.

Не виключено, що за порадою Микити Потураєва, який п’ять років тому вимагав параду – правда, з полоненими з «ДНР».

Також відомий політтехнолог і медіаменеджер виявляв бажання розстріляти гостей студії ток-шоу Савіка Шустера.

Також Потураєв в розпал подій на Донбасі і в Криму завів лічильник, скільки днів залишилося до смерті Володимира Путіна.

В одному з постів Потураєв натякнув, що Росію в результаті поглине Китай. Про це він повторився і зовсім недавно, будучи вже членом Зе-команди.


Прихожан УПЦ на Донбасі піарник Зеленського називав «курками з іконами московсько-бісівського патріархату».

Скандальні заяви Потураєва в рядах Зе-команди

Вже працюючи на Зеленського, Микита Потураєв висловлювався так, ніби перебуває в партії «Народний фронт». Він робить жорсткі заяви, передрікає наступ України на Донбасі і планує посилити органи, які можуть «кошмарити» ЗМІ.

Причому, судячи з тону, Потураєв бачить себе в ролі гуру і для всієї фракції «Слуга народу».

У Трускавці, де зараз проходить навчання майбутніх депутатів Верховної Ради, Потураєв виступив як «представник ідеологічної групи». Він і пояснив нардепам їх місце в партії і парламенті.

«Ви тут опинилися тому, що виборець шукав людей політичної партії» Слуга народу «. І йому було все одно, яке прізвище буде вказане в цьому рядку. Ці вибори виграв Володимир Олександрович Зеленський. Всі ви – політично ніхто. Я хочу, щоб це кожен почув. Ви суб’єкти в житті, але політичними суб’єктами ви не є », – заявив Потураєв.

За словами джерела Страни в «Слузі народу», виступ Потураєва викликав не найкращу реакцію серед майбутніх депутатів.

«Багато, м’яко кажучи, ох*ли і перше, що почали уточнювати, а хто такий взагалі Потураєв, який говорить, що ми ніхто? Коли ми почули заяву Потураєва, багато депутатів, особливо мажоритарники, відчули себе ображеними. А яка може бути реакція у дорослих людей? Там же не тільки студенти сидять, а й дорослі зрілі люди, які таких як Потураєв на роботу в пристойне місце не візьмуть», – розповів присутній на лекції.

На початку липня Потураєв запропонував називати Російську Федерацію Московією, а українську мова перейменувати в російську. Такі ідеї він висловив в інтерв’ю каналу Ukrlife.TV.

Така думка прийшла Потураєву в зв’язку з нібито назрілою необхідністю перестати жити в чужих дискурсах. «Можемо взагалі на своїх картах почати називати їх Московією. Що нам заважає? Це символічні дії, які змінюють дискурс. Ми можемо вічно жити в чужих дискурсах. А повинні створювати свої. Ця країна довгий час називалася по-іншому: Московія, Татарія. Вони хочуть повернутися до витоків – давайте ми їм допоможемо», – заявив радник Зеленського.

Потураєв також висловив переконання, що по суті Росія – це «тимчасово непідконтрольні Китайській Республіці території». А потім висунув другу свіжу пропозиція – про перейменування української та російської мов.

«Українська російська» мова зовсім інша. Ми повинні її перейменувати. І сказати, що у нас руська мова, а там – російська«, – сказав чиновник.

10 липня Потураєв заявив, що не виключає, що президент Володимир Зеленський може віддати армії наказ наступати на Донбасі. Про це він сказав в інтерв’ю «Цензор».

«Володимир Зеленський – людина дуже рішуча. Якщо буде необхідно, він дасть наказ про загальну мобілізацію, про те, щоб захищатися до кінця, триматися за кожен клаптик землі – так. Для нього, звичайно, людське життя дуже багато значить. Але є речі, які вартують більше », – сказав радник.

Він також додав, що може скластися й інша ситуація, при якій Зеленський відправить ВСУ в наступ.

«Якщо буде ситуація, при якій буде необхідно рушити вперед і буде необхідно віддати такий наказ – він його віддасть», – заявив Потураєв.

Радник Зеленського також відомий своїми планами втручатися в роботу ЗМІ.

У другій половині липня Потураєв заявив в інтерв’ю виданню theБабель, що команда президента Володимира Зеленського планує створити комітет, який буде займатися інформаційною безпекою та боротьбою з пропагандою.

«По-перше, потрібно забезпечити прозорість власності і розуміти, за які гроші ЗМІ купили. По-друге, потрібно проводити публічний щорічний економічний аудит. По-третє, повинна бути незалежна редакційна політика в новинах. Для цього ми можемо зобов’язати компанії надавати договір з власником про його невтручання в редакційну політику », – сказав він.

На думку Потураєва, Держкомтелерадіо – це виживший себе орган, який дістався країні від УРСР. Його потрібно ліквідувати, а функції передати в реформовану Нацраду, вважає політик. «Нацраду потрібно зробити більш незалежним – формувати його не на основі різних квот, а за допомогою незалежної конкурсної комісії. Склад Нацради потрібно збільшити на одну людину, тому що 8 членів – це можливість заблокувати будь-яке рішення. Змінивши його, можна змінити і назву, – наприклад, Національна рада з ЗМІ», – розповів Потураєв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Навуходоносор Показати IP 31 Липня 2019 22:05
Симбиоз чекиста и лжепатриота.
Вікінг до Навуходоносор Показати IP 1 Серпня 2019 09:26
А мені здається просто хворе на голову.
Навуходоносор до Вікінг Показати IP 1 Серпня 2019 12:27
Есть такой клик:"По умолчанию"
Виборець Показати IP 1 Серпня 2019 07:41
І хто їх обирав...
До відома! до Виборець Показати IP 1 Серпня 2019 11:24
зе-фанатики...
Іван Малий Показати IP 2 Жовтня 2020 20:12
Чому Московію назвали Росією?  У кого цар Петро I вкрав назву Роської держави?   Нам варто знати приховану правду! Матеріали про РОСЬ - давню праукраїнську державу. Унікальна історія, сакральна мова, докирилична абетка, грандіозне минуле. Чому забули? Чому дозволили московитам нищити нашу минульщину та пам'ять? Читайте статті блогу "Давня історія українського народу" - https://davniaistoriia.blogspot.com

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus