USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

День з нардепом: Колківське ВПУ та підприємство «Хайбері»

21 Липня 2017 14:31
Народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич відвідала Маневицький район із робочим візитом. Цього разу пунктами призначення стали дві успішні структури Маневиччини – Колківське вище професійне училище та підприємство з вирощування ягід та овочів «Хайберрі», повідомили у прес-службі волинського УКРОПу.

КОЛКИ: НАСЛІДКИ ПОСПІШНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ

Колківське ВПУ – один із найстаріших професійно-технічних навчальних закладів Волині. Тут навчають за професіями кухар, кухар-кондитер, тракторист-машиніст, водій автотранспортних засобів. Студенти закладу мають можливість реалізовувати теорію в практичних навиках, адже училище має своє господарство – свійських тварин, теплиці, посівні поля, техніку та навчальний полігон.

На зустріч у Колківське училище завітав не лише колектив навчального закладу, але й усі небайдужі колківчани.

Після змістовної презентації діяльності училища, жителі Колок мали можливість задати нардепу запитання, які їх найбільше хвилюють. Зокрема, доля Колківської об’єднаної територіальної громади.

Упродовж тривалого часу голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк створював перешкоди у формуванні Колківської ОТГ.

Причиною цьому було бачення головою РДА Маневицького району як однієї монолітної громади. Варто зауважити, що відповідно до перспективного плану Маневиччина повинна бути поділена на шість ОТГ.

Попри усі перепони з боку місцевої влади, громадські слухання у сільрадах, які увійдуть до Колківської громади, проведені, документи зібрані та надіслані у Верховну Раду. Проте відповіді з Києва, коли буде створена громада, так і немає.

Ірина Констанкевич знайома із проблемою колківчан. Нардеп наголошує, що Колки мають усі шанси стати самодостатніми в економічному, інфраструктурному та соціальному напрямках. Парламентар пообіцяла з’ясувати причину затягування процесу об’єднання.

Ще одна проблема, яку озвучили колківчани, стала причиною двох летальних випадків у Колківській селищній раді за півроку, – одна швидка допомога на 21 тисячу жителів. Колківчани стверджують, що машини швидких є дві, але ставка фельдшера лише одна.

За словами Ірини Констанкевич, медичне забезпечення в Україні перебуває сьогодні на низькому рівні, а запланована урядом реформа лише погіршить ситуацію.

«Ухвалений у першому читанні законопроект з пакету документів про, так звану, медреформу передбачає фактично ручний розподіл 80 мільярдів гривень із державного бюджету між областями та лікарнями, вигідними владі. Це вже зараз викликає недовіру до новацій у медичній галузі від уряду, рішень якого й так не схвалюють понад 70% населення, – наголошує Ірина Мирославівна. – Звичайно, залишити все на своїх місцях теж неможливо, оскільки за скороченнями будуть й далі продовжуватись такі трагічні випадки, які трапилися у вашому селищі. Проте реформа повинна бути проведена для людей, а не проти них».

Варто зауважити, що народний депутат надіслала запит до керівника Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги Олега Куца, аби з’ясувати причину скорочення ставки фельдшера та віднайти шляхи вирішення цієї проблеми.

ОСОБИСТИЙ ДОСВІД ТА НАПОЛЕГЛИВА ПРАЦЯ – ОСНОВА УСПІХУ ПІДПРИЄМСТВА НА МАНЕВИЧЧИНІ

Ірина Констанкевич також відвідала підприємство «Хайбері», яке щосезону забезпечує роботою декілька сотень жителів Маневицького району.

Компанія «Хайбері» спеціалізується на вирощуванні, подальшому замороженні та продажу овочів, фруктів та ягід. Сьогодні площа усіх посадочних полів становить 449 гектарів. Частину з вирощеної продукції підприємство експортує у країни Європи, зокрема, полуницю та малину. Смородина та вишня реалізуються в Україні, придбати їх можна на складах-філіях у Києві, Харкові, Одесі, Львові та Дніпропетровську.

Директор підприємства Сергій Кіпаренко розповів, що більшість працівників – це місцеві жителі, які проживають у радіусі 70 кілометрів. Цьогоріч максимальна кількість працівників, які одночасно перебували на збиранні полуниці, – 1100 людей.

Сума, яку може заробити працівник за день, коливається від 200 до 500 гривень. Проте пан Сергій стверджує, що керівництво намагається регулювати організацію праці так, щоб людина отримувала не менше 300 гривень у день. Сьогодні на території підприємства проводиться також багато будівельних робіт. Наразі з’явилась потреба у нових приміщеннях, адже компанія з кожним роком збільшує кількість різновидів культур для висаджування.

Сергій Кіпаренко зазначає, що галузь вирощування сільгоспкультур дуже ризикова.

«Ягоди мають чимало своїх особливостей. Тут піщаний ґрунт, він дуже швидко вбирає воду, відповідно постійно потрібно зволожувати. У нас запрацювала насосна станція, раніше ж через посуху ми часто втрачали. Ми вже давно зрозуміли, що краще один раз запросити експерта, аніж навмання робити дороговартісні помилки», – каже пан Сергій.

Проте до втрат Сергій Кіпаренко відноситься по-філософськи та впевнений, що особистий досвід – найцінніший.

Ірина Мирославівна зазначила, що такі підприємства повинні підтримуватись державою, оскільки вони не лише наповнюють місцеві бюджети, але й забезпечують людей робочими місцями.

«Програми з підтримки бізнесу в Україні існують, проте підприємці або не знають про них, або не хочуть вв’язуватись у чиновницьку рутину. Цього року дотації від держави найбільш спрямовані на птахівництво. Вирощування сільгосппродукції також дуже важлива ніша у вітчизняному агробізнесі. Такі підприємства як «Хайбері» вирощують український продукт на українській землі. При цьому місцеві жителі на час сезону мають підробіток», – наголосила народний депутат.

Ірина Констанкевич також домовилась із керівництвом компанії про подальшу співпрацю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Штунда Показати IP 21 Липня 2017 20:55
Павло майбутній директор?
Чудо та й годі Показати IP 23 Липня 2017 00:21
Чому киричик не займається своїм торфобрикетним заводом, а вештається за спідницею?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus