USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Депутати Луцькради і Волиньради проігнорували запит про звіт перед виборцями

31 Січня 2013 13:55
Майже усі депутати Луцької міськради та Волинської обласної ради не відзвітувалися про надання інформації своїм виборцям щодо своєї діяльності протягом року.

Відкритість і прозорість діяльності депутатів місцевих рад Волині обговорили під час прес-конференції 31 січня.

Експерти «Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» розповіли про результати реалізації першого етапу проекту «Активна громада – відповідальний депутат».

Так, проект є продовженням іншого – «Твій місцевий депутат», під час якого фахівці моніторили активність і пасивність депутатського корпусу 4-ох місцевих рад на Волині.

Суть нового проекту полягає у розширенні доступу волинян до інформації про діяльність депутатського корпусу місцевих рад шляхом моніторингу експертного аналізу, збору та оприлюднення інформації про результати роботи депутатів та фракцій.

Експерти нагадали обранцям громади про те, що за законом вони повинні звітувати перед своїм електоратом про результати депутатської діяльності шляхом звернення не рідше одного разу на півріччя.

Так, наприкінці минулого року ЦПАВК надіслав відповідне звернення до 222 депутатів з 4 місцевих рад області.

Акцент зробили на депутатах Луцької міськради та Волинської облради, куди надіслали 50 і 80 запитів обранцям громади відповідно. У зверненні ЦПАВК просив депутатів надати інформацію про дату та місце, де відбулося або ж має відбутися звітування перед виборцями, надати копію звіту обранця громади за рік, що минає і вказати адресу місця і години прийому депутатом виборців.

Станом на 31 січня 2013-ого року відповіли на звернення та надали свої звіти депутат Волинської облради Раїса Кучмук та 4 депутати Луцької міськради Юрій Мишко, Григорій Пустовіт, Анатолій Пархом'юк та Андрій Козюра.

Окрім того, свої звіти на сайтах місцевих рад оприлюднили депутат Волинської облради Володимир Войтович, депутат Луцькради Анатолій Бірюков та депутат Луцької райради Ігор Волошенюк.

Про отримання листа та готовність надати звіт повідомили депутат Волинської облради Олександр Пирожик і 9 депутатів Луцької міськради Микола Яручик, Олена Голєва, Андрій Осіпов, Василь Гриб, Андрій Калахан, Наталія Бунда, Антон Сосновський, Віталій Кварцяний та Олександр Плісецький.

Жодним чином не відреагували на звернення ЦПАВКу 36 депутатів Луцькради, 30 депутатів Ківерцівської міськради, 61 депутат Луцької райради та 75 депутатів Волинської облради.

Щодо двох останніх, експерти ЦПАВКу зазначили, що депутати Луцької райради ще не отримали звернення, тому що наразі ще не відбулося чергове засідання сесії, а новообраним народним депутатам, які до цього були депутатами місцевих рад Волині, звернення не надсилали.

З усіма цими радами Центр працював і минулого року, а вже у 2013-ому до участі в проекті приєдналися Володимир-Волинська, Ковельська міськради, Турійська і Ратнівська райради.

За словами голови ЛМГО «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» Михайла Находа, з Ковельською міськрадою виникли проблеми. Мовляв, місцеві депутати не до кінця розуміють, наскільки важливо співпрацювати із громадськими організаціями.

На конференцію ж завітали лише перший заступник голови Волинської облради, член Волинської організації «Партій Регіонів» Юрій Лобач, голова Луцької районної ради, член «Партії Регіонів» Ігор Волошенюк та депутат Луцької міськради, «свободівець» Андрій Калахан.

Однак, як проінформував Михайло Наход, на захід запрошували керівників рад, які долучилися до участі у проекті, і голів обласних організацій 6 основних партій, які мають представництва в депутатському корпусі місцевих рад Волині.

Так, голова Волинської організації «Свобода» Анатолій Вітів зазначив, що його не буде через від’їзд до Києва, виконувач обов’язків голови обласної організації партії «Батьківщина» Григорій Пустовіт приходив раніше, а інші не повідомили про причину відсутності.

Колеги за партією голови обласної організації «Партія Регіонів» повідомили, що керівник волинського осередку Олександр Башкаленко знаходиться у відпустці на лікуванні.

Щодо прозорості діяльності депутатів Волиньради, Юрій Лобач зазначив, що облрада завжди була, залишається і буде відкрита для громадян. А підготувати звіти обранців громади зобов’яжуть. Мовляв, в облраді уже підготували відповідний проект рішення, де зазначено рекомендувати депутатам відзвітуватися перед виборцями і встановлено термін впродовж лютого-березня подати звіти про виконану роботу в облраду.

«Я переконаний, що більшість депутатів цей проект підтримають і проголосують позитивно», - зазначив Лобач.

Саме у лютому заступник голови Волиньради пообіцяв подати й особистий звіт про депутатську діяльність. «Є що сказати», - додав він.

Своєю чергою, заступник голови осередку «Партії Регіонів» у Луцькому районі Ігор Волошинюк зауважив, що приблизно 80% депутатів Луцької райради прозвітувалися про свою діяльність за минулий рік, однак детальніше це питання обговорюватимуть під час сесії цієї ради 8 лютого цього року. «Не можемо повпливати на кожного депутата, але постійно нагадуємо, що треба це зробити», - додав Волошинюк. Власний же звіт він розмістив на сайті Луцької райради.

Андрій Калахан розповів, що члени обласної організації «Свобода» звіти ще не подавали, однак «вони готуються» і відзвітуються у лютому, що зробить й Андрій Калахан. «Будуть в кожному районі звіти», - розповів він. Окрім того, Калахан додав, що його колеги за партією постійно спілкуються із своїми виборцями під час прийомів громадян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
правдоруб Показати IP 31 Січня 2013 15:58
Про що ці депутати-трутні міської ради можуть прозвітуватися? хіба що про перейменування вулиць.
)) Показати IP 31 Січня 2013 16:45
Члени обласної організації «СвоДоБа» (останній абзац)- це прикольно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus