USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Інтерв’ю Януковича як симптом

24 Червня 2015 08:38
Віктор Янукович, попередник Петра Порошенка на посаді президента України, дав перше інтерв'ю іноземному кореспонденту від часу своєї втечі з Києва у лютому 2014 року після ультиматуму активістів Майдану.

Він перебрався до Росії, де й живе з того часу. Із ним говорив спеціальний кореспондент ВВС Гебріел Гейтхаус.

ЧИТАТИ ПОВНЕ ІНТЕРВ’Ю НА BBC

Давно не з’являвся наш «легітимний» Віктор Федорович на людях. Дехто про нього вже й забув, дехто навіть подумував, чи живим є наш колишній гарант Конституції. І ось на тобі – з’явився. Й не просто з’явився – а дав інтерв’ю. І не якомусь там російському інформаційному агентству – а самому Бі-бі-сі.

Думаєте, це випадково? Та ні, на цьому світі нічого випадкового не буває. Особливо у світі російському, де благосно нині Федорович пребуває.

Таку думку висловив Петро Кралюк, член Національної спілки письменників України, проректор з навчально-виховної роботи Національного університету «Острозька академія» у своєму блозі на ІА «Волинські Новини».

Ви не задумувались, чому саме зараз заявився Янукович зі своїм інтерв’ю? Та й дав його такій мас-медійній фірмі, як Бі-бі-сі? Медіа, сиріч засіб інформування, це теж повідомлення.

Можна, безперечно, насміхатися з «перлів» Федоровича, приміром, його розповідям про страусів. Він завжди такими цікавинками тішив публіку. Але не варто на це звертати увагу. Варто звертати увагу на інше – на те, що це інтерв’ю з’явилося.

Звісно, Федорович ніколи не був самостійною політичною фігурою. Хоча, можливо, й намагався нею стати. Але не вийшло. Тепер він просто маріонетка Кремля. І без дозволу своїх кремлівських господарів на інтерв’ю для Бі-бі-сі не наважився б. Господарі йому сказали це зробити. Подейкують навіть, що вони інтерв’ю добряче проплатили. Але то, певно, безсовісна брехня.

Отож, інтерв’ю…

Почнемо з медіа, тобто з Бі-бі-сі. Солідне західне інформагентство. Проте не варто думати, що інтерв’ю розраховане передусім на західну публіку. Цій публіці Федорович нецікавий. Інтерв’ю розраховане на публіку російську. А ще більше – на українську. Така собі медійна диверсія. Цим інтерв’ю його організатори, які, звісно, лишилися за кулісами, хотіли сказати: дивіться, який Федорович має авторитет, у нього навіть респектабельне Бі-бі-сі інтерв’ю бере! З ним – так чи інакше – рахуються на Заході.

Водночас у цьому інтерв’ю Янукович постає не як поганий гравець, у якого «все пропало», а, радше, як достатньо забезпечена людина. Один лише інтер’єр, де брали в нього інтерв’ю, чого вартує! Йому навіть можна позаздрити – живе собі чоловік і життю радується. Правда, нема в нього тепер Межигір’я, страусів… Але ж і доля Чаушеску його не спіткала.

Насправді, інтерв’ю така собі пробна куля. У Москві прискіпливо спостерігають за тим, що діється в Україні. Рейтинг нинішньої влади падає. Обіцяні можливості євроінтеграції тануть, як весняний сніг. Натомість, ми отримали війну (правда, дещо дивну – гібридну, як дехто її іменує). А хто захоче воюючу країну інтегрувати в мирну Європу? Завдяки «іграм з доларом» відбулося «розкуркулення» значної частини населення. Доходи абсолютної більшості людей скоротилися майже вдвічі. Плюс різке зростання тарифів на комунальні послуги. Плюс посилення податкового тягаря. Та на це ще можна було б закрити очі. Адже в країні війна! Але не перестають дивувати наші нові владці – то чубляться у верхах, як малі діти, в результаті чого при владі опиняється ще більші «професіонали», аніж за часів Федоровича. То дивують народ реформаторським абсурдом, перед яким «театр абсурду» відпочиває. Словом, якесь це неправильне «життя по-новому».

На фоні цього всього починає поступово визрівати ностальгія за минулим. За Федоровича була хоч погана, але стабільність. І Крим був наш. І Донбас. І не гинули наші хлопці на війні. І жили ми не так вже й погано. І влада ніби менше чудила.

Звісно, в Москві будуть прискіпливо придивлятися, як народ вкраїнський зреагує на інтерв’ю Федоровича. Ні, це не значить, що буде ставка робитися на Федоровича. Занадто багато на нім компромату. Та й не боєць сей чоловік.

Але цілком може бути, що невдовзі з’явиться новий респектабельний проросійський лідер із колишнього оточення Федоровича. Засвітиться він, очевидно, на осінніх виборах до місцевих рад. Ну, а далі? Далі розкрутять його російські та проросійські мас-медіа. А наша влада своїми діяннями йому «допоможе». Не хотілося б реваншу цих сил. Та все ж такий сценарій можливий. І над цим зараз інтенсивно працює Кремль.

А інтерв’ю Федоровича – всього лиш симптом. Симптом, що наша влада опинилася в стані кризи й Росія цим спробує скористатися.

Питання лише, чи розуміють це на Банковій?

Петро КРАЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Гецвалі Показати IP 24 Червня 2015 09:29
Ще повернеться і всім тут покаже, як родіну любіть.
Mik (галицька миша) Показати IP 24 Червня 2015 09:36
"Розумiють на Банковiй" тiльки, як збiльшувати власнi статки.
Анатоль_ до Mik (галицька миша) Показати IP 24 Червня 2015 10:19
Та не кажіть, пані Наталка Семенівно, тільки то вони і розуміють на Банковій.
Mik (галицька миша) до Анатоль_ Показати IP 25 Червня 2015 06:10
Наведи курсор на нiк - пiдкреслений! Це не "Наталка", а справжня миша з Галичини. А, взагалi, хто така Наталка?
Вася Показати IP 24 Червня 2015 10:01
От холера- там унiтазом не догодив, тут iнтер"эр не сподобався,- занадто ви вимогливi!!!
12345 Показати IP 24 Червня 2015 10:32
зато при ньому не було б ціеї війни досидів би до осені і в тюрьму в нас як "Свадьба в малиновке "власть меняется.А ця влада тільки вміє тарифи і ціни піднімати.
Shnyaga Показати IP 24 Червня 2015 10:56
Ne osylyv.
Ніка Показати IP 26 Червня 2015 16:54
Якби ваш Янек досидів до осені, то ми би без війни були уже у Московії. А ви знаєте, що вони з нами вчинили б.
Анонім до Ніка Показати IP 26 Червня 2015 19:18
Що????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus