USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ірина Констанкевич: «Питання енергетики – це питання політичної волі»

22 Лютого 2017 17:51
Подорожчання електроенергії та енергетичних послуг уже вкотре зробило українців залежними від сусіда та від власного гаманця. А будівництво та підключення нових мереж стало для громадян не лише розкішшю, а й тягарем.

За новими законодавчими стандартами, споживач енергетичних послуг оплачує і за матеріали, і за підключення до мереж, і за користування електроенергією. На жаль, законодавство у цій сфері фактично захищає не споживача, а монополіста на ринку енергетики в особі обленерго.

З наболілими питаннями щодо електроенергії громади Маневицького, Камінь-Каширського та Любешівського районів звернулися до народного депутата від УКРОПу Ірини Констанкевич та голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці. Саме з його ініціативи й організували робочу нараду в Маневичах за участю Ірини Констанкевич та керівництва «Волиньобленерго».

Електроенергія – втридорога

Якщо плата за електрику видається дорогою для кожного українця, то для частини жителів Маневицького району вона справді коштує втридорога. Через те, що електричні мережі перебувають на балансі лісового господарства, громадяни змушені оплачувати за електроенергію за вищими тарифами, які передбачені для юридичних осіб.

«Питання, яке є дуже болючим для нас, – це передача ліній електропередач з відомчих на баланс «Волиньобленерго», – пояснює помічник народного депутата у Маневицькому районі Олександр Самчук. – На Маневиччині виникла така проблема, що люди навіть перекривали міжнародну трасу в селі Софіянівка Черевахівської сільської ради. Адже підстанції та лінії електромереж перебувають на балансі Маневицького держлісгоспу, а обленерго не погоджується брати їх на баланс. Аргументує тим, що лінії перебувають у поганому стані. У результаті люди платять за електрику за завищеними тарифами. А з березня буде нове підняття цін».

Власне, через таку невпорядковану та завищену ціну на послуги частина споживачів узагалі не платить за користування електроенергією, а через це утворюється чимала заборгованість. Натомість представник лісового господарства запевняє, що підприємство вже кілька разів зверталося до «Волиньобленерго» з проханням прийняти на баланс вказані електромережі, однак відповіді так і не отримали.

Неабиякою проблемою для жителів поліського району є і підключення до електромереж на новостворених житлових масивах. Адже, за вимогами «Правил приєднання електроустановок до електричних мереж», громадяни мають із власної кишені оплатити вартість обладнання, підключення, а потім безплатно передати нові мережі на баланс «Волиньобленерго». Це непосильно для пересічних громадян, вважають селяни. Адже вартість цих робіт подекуди сягає сотень тисяч гривень. Аби підключитися до мереж, селяни створюють кооперативи. Але навіть об’єднання не розв’язують цього питання. Селяни кажуть, що для них нереально сплачувати такі суми за енергетичні послуги. А тому людям доводиться шукати альтернативні шляхи підключення електроенергії, які часто є нелегальними.

Тому на нараду волиняни приїхали вже із чіткими пропозиціями: передбачити компенсацію оплати споживачам під час прийняття обладнання на баланс обленерго; встановити додаткові лічильники та інше обладнання.
Однак від «Волиньобленерго» відповідь на ці пропозиції була неоднозначною: розв’язати всі питання, які збиралися роками, за один раз годі. А тому потрібно спільно з народним депутатом шукати шляхи вирішення на різних рівнях.

Генеральний директор «Волиньобленерго» Володимир Купчак запевняє, що розв’язати всі ці питання непросто.

«Річ у тому, що мережі, які перебувають на балансі Маневицького лісгоспу, в незадовільному стані, – пояснює пан Купчак. – Щодо лінії у селі Софіянівка, то треба витратити чотири мільйони гривень на її відновлення. Нам фактично треба витратити свої кошти. Наразі зробити це неможливо. Ми не є прибутковою організацією. Такі проблеми не поодинокі, а це питання масове. Кошти на такі потреби не закладаються, і це проблемно. Адже чотири мільйони для нас – величезні кошти».

Усе для споживача: купи, оплати і… віддай безплатно

Аналогічні проблеми в отриманні енергетичних послуг мають й інші райони із 23-го виборчого округу, яким опікується Ірина Констанкевич. Жителі Камінь-Каширщини відзначили ще одну болючу проблему – під’єднання до мереж нових житлових масивів. Сьогодні це актуально для багатьох молодих сімей, які залишаються жити у селах і будують там житло.

Помічник народного депутата в Камінь-Каширському районі Світлана Сидорук каже, що її район теж має достатньо негараздів у цій сфері, проте найболючішою є проблема будівництва та під’єднання до мереж. Адже ця процедура дуже затратна для простих людей.

«Готуючись до цієї наради, ми разом з іншими районами обговорили всі ті проблеми й побачили, що вони є спільними для нас, – пояснює пані Світлана. – Проблеми ж нашого району стосуються передачі об’єктів електромереж на баланс «Волинь­обленерго», люди будують нові електромережі за свої кошти, а це сотні тисяч, до мільйона, і потім їх безплатно передають на обленерго. От люди не згідні з цим. Вони хочуть компенсації, адже це майно передається. І це зовсім несправедливі умови для жителів, для споживачів. Як можна таке дороговартісне майно просто безплатно передавати? Це запущені такі процедури, і вони потребують державного регулювання».

Родинна монополія

Вказані проблеми в енергетичній сфері виявилися спільними для всіх районів виборчого округу нардепа Ірини Констанкевич. Не оминули вони й Любешівського. Однак тут ситуація в наданні енергетичних послуг на місцевому рівні набула ще й родинно-монопольного забарвлення. За словами помічника народного депутата в Любешівському районі Сергія Неймарка, районна філія обл­енерго стала родинним підрядом керівництва – на важливих посадах в організації працюють родичі, куми та знайомі директора філії Віталія Боснюка. Крім того, пан Неймарк попросив керівника «Волиньобленерго» звернути увагу на вартість послуг районної філії та поведінку керівника Любешівської районної філії обл­енерго Віталія Боснюка. Адже той зверхньо ставиться до громадян та у буквальному сенсі зачиняє двері перед відвідувачами.

На такі зауваження гендиректор «Волиньобленерго» Володимир Купчак пообіцяв реагувати та вживати відповідних заходів.

Насамкінець

Робоча зустріч волинян із нардепом та фахівцями відкрила складну ситуацію в енергетиці й показала прагнення громадян до реальних змін. Хоча розпочати їх у цій сфері непрос­то, впевнена народний депутат. Адже Ірина Констанкевич уже неодноразово порушувала ці проблеми, ще будучи депутатом Волинської обласної ради. Тоді отримала відповіді на свої звернення від прокуратури, відділення Антимонопольного комітету та від «Волиньобленерго». Однак проблеми так і залишилися нерозв’язаними.

«Я вже вивчала досвід інших областей щодо питань, які «впираються» або в порядок надання послуг, або в законодавство, тому будемо планувати те, що можна змінити на рівні закону, – підсумувала Ірина Констанкевич. – Але закони у Верховній Раді ухвалюють відомо як. І для того, щоб їх було ухвалено, передовсім потрібна політична воля Президента. На жаль, тут є сильне лобі, і волинського голосу в цих питаннях просто недостатньо».

Однак народний депутат упевнена, що завдяки цій зустрічі буде розв’язано більшу частину озвучених питань, адже про них почуло керівництво головної обласної енергетичної установи і пообіцяло допомогу та сприяння.

У цьому також запевнив громадян гендиректор «Волиньобл­енерго» Володимир Купчак. Він пообіцяв попрацювати з нардепом щодо змін до законодавства, які стали б на захист споживачів електроенергії. А також порадив шукати варіанти компенсації коштів селянам і з обласного бюд­жету.

Ольга ПРИХОДЬКО
Фото автора
Маневицький, Камінь-Каширський, Любешівський райони
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 22 Лютого 2017 21:05
Лінії електромереж в с. Софіянівка на балансі лісгоспу не перебувають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus