USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Кінець політичній кар’єрі Саркозі настав через валізи грошей Каддафі, – експерт

22 Листопада 2016 15:24
Екс-президент Франції Ніколя Саркозі програв праймеріз, пішов з політики і тепер може притягуватися до суду.

Причиною поразки Саркозі стало продовження скандалу з грошима Каддафі, - йдеться у матеріалі «Сегодня».

Колишній президент Фпанції Ніколя Саркозі, який вважався одним з фаворитів президентських виборів в країні 2017 року, не пройшов у другий тур праймеріз всередині своєї партії "Республіканці" – на сьогодні провідної опозиційної сили країни.

Згідно з підсумками голосування, у Саркозі – третій результат (22,1% голосів). Він поступився колишнім прем'єрам Франсуа Фійона (44%) і Алену Жюппе (28,1%). Через два тижні між ними відбудеться фінальний праймеріз, за підсумком якого прізвище переможця від республіканців значитиметься у виборчому бюлетені на загальнонаціональних виборах 23 квітня.

Конкуренцію республіканцеві становитиме лідер "Національного фронту" Марін Ле Пен і кандидат від правлячої Соціалістичної партії. Через низькі рейтинги президента Франсуа Олланда керівництво соцпартії хоче висунути на вибори іншу кандидатуру. Не виключено, що у виборчому бюлетені значитиметься нинішній прем'єр Мануель Вальс, який популярніший за Олланда. "У Вальса шанси є протистояти республіканцям, але все ж всі останні опитування громадської думки показують, що французи хочуть бачити при владі нові обличчя, – зазначив паризький видавець Омар Арфуш. – Якраз Фійон є такою людиною. Останніми тижнями його рейтинг показує серйозну динаміку.

Щоправда, для України він – не найкращий варіант. Фійон набагато більш пропутінський, ніж Саркозі. Під час своєї передвиборної кампанії він заявляє про зняття санкцій з Росії, називає Крим – російською територією і підтримує французьких депутатів, які здійснили візит на півострів цього року. Також він підтримує Володимира Путіна в сирійському питанні, вважаючи, що після повалення Башара Асада Сирія виявиться у владі ісламістів".

Нагадаємо, французькі виборці вже двічі довели Національний Фронт до другого туру виборів - при двох різних поколіннях Ле Пенів - проте кожного разу відверталися від цієї антиіммігрантської партії в останню мить.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧОГО ОЧІКУВАТИ ВІД ВИБОРІВ В ЄВРОПІ ПІСЛЯ БРЕКСІТА І ТРАМПА?

КІНЕЦЬ. Для 61-річного Саркозі програш на цьому праймеріз означає кінець його політичної кар'єри. Власне, після оголошення попередніх результатів він заявив: "Для мене настав час звернутися до життя, в якій більше особистої пристрасті та менше політичних. Удачі Франції, удачі вам, співвітчизники". Щоправда, програвши президентські вибори 2012-го, він також заявляв про відхід з політики, але потім повернувся.

"Цього разу він піде на 100% – він отримав ляпаса від прихильників своєї партії і посварився з Фійоном, – каже Арфуш. – Причиною ж поразки на праймеріз стало продовження скандалу з грошима лівійського лідера Муаммара Каддафі. За моїми особистими спостереженнями, останніми тижнями більшість французів відчули себе обдуреними Саркозі, оскільки вперше публічно заговорив безпосередній учасник угоди Каддафі з Саркозі. На дуже впливовому сайті з'явилося відеоінтерв'ю з людиною, яка особисто привезла з Лівії і передала Саркозі сумку з $ 5 мільйонів готівкою.

Як пише агентство журналістських розслідувань Медіапарт, підприємець Зіяд Такіеддін у своєму інтерв’ю стверджує, що передав не менше 5 мільйонів євро від лівійської влади безпосередньо оточенню Саркозі для його передвиборної кампанії 2007 року. З його слів, гроші були отримані від поваленого лівійського лідера Муаммара Каддафі.

Бізнесмен стверджує, що зробив не менше трьох поїздок з Триполі, звідки привіз кілька валіз, заповнених купюрами номіналом 200 і 500 євро, які потім передав Клоду Геану, найближчому помічникові Саркозі, та Саркозі особисто.

"Ці гроші пішли на виборчу кампанію кандидата в президенти Франції. Коли європейці напали на Лівію, Каддафі заявив про ці гроші. Саркозі все заперечував і першим відправив винищувачі бомбити армію Каддафі. Кажуть, що людина, яка застрелила Каддафі, мала завдання з Парижа усунути головного свідка тієї угоди. Виходить, що саме через Каддафі Саркозі позбувся шансу вдруге стати президентом", - зазначає Арфуш в коментарі для Сегодня.

Без президентства у Саркозі не буде імунітету від кримінального переслідування. Прокуратура Парижа вже веде кримінальне провадження проти Саркозі за незаконне використання коштів під час виборів.

Довідково. 3 роки тому паризький прокурор відкрив розслідування щодо можливого фінансування Лівією виборчої кампанії Саркозі в 2007 році. Йдеться про випадки “активної і пасивної корупції, зловживання впливом, підробки документів і їх незаконного використання, неправильного використання громадськиx активів, відмивання, співучасті і приховування цих злочинів тощо”.

16 березня 2011 року син лівійського лідера Саїф аль-Іслам Каддафі розповів, що Ніколя Саркозі фінансував свою передвиборчу кампанію за рахунок грошей, узятих у Лівії. В інтерв‘ю Euronews він заявив, що Саркозі повинен віддати гроші лівійського народу. Син Каддафі відзначив, що Триполі готовий розкрити всі деталі операції, зокрема зробити надбанням громадськості банківські реквізити та інші документи. А вже через 3 дні в Лівії розпочалася Міжнародна військова операція проти режиму Каддафі “Харматан”, під проводом Франції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus