USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Клімчук на Волині хоче запровадити новий експеримент

25 Квітня 2013 18:21
Голова облдержадміністрації Борис Клімчук запропонував провести на теренах області конкурс серед районів на кращий проект оптимізації місцевого самоврядування, зокрема адміністративно-територіальних одиниць.

Про це стало відомо 25-ого квітня під час засідання регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в облдержадміністрації.

Волинська область затвердила концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, спираючись на Указ Президента. У документі йдеться про перші кроки територіально-адміністративної реформи. Зокрема реформа передбачає децентралізацію влади, а відповідно надання більше прав місцевим громадам, зокрема і розпоряджатися власними фінансовими ресурсами. Окрім того, у планах укрупнення територіальних одиниць, тобто сільських рад, районів, можливо областей.

За словами авторів реформи, Україна невиправдано подрібнена на територіальні одиниці. Наприклад, Локачинський район на початок Незалежності мав 12 сільських рад, а нині їх 20. Статистика свідчить, що більшість сільських рад не мають власних ресурсів і потребують дотації держави.

Як зазначила начальник відділу секретаріату державного всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню України Ольга Юрченко, Європа пішла на укрупнення адміністративно-територіальних одиниць. Зокрема Норвегія і Німеччина укрупнила на 40%, Швеція на 74%, Велика Британія 79%. На думку українських експертів, нашій країні теж треба йти цим шляхом.

Але для того, щоб реформа ефективно діяла, треба доносити інформацію про необхідність змін людям: «На рівні баби Галі і прекрасного містечка Турійськ. Такі у нас мудрі люди. Але це питання не «партізувати» і не політизувати»,- зазначив голова ОДА Борис Клімчук.

Голова обласної ради Володимир Войтович також підтримує реформу: «Має бути реформування місцевої влади. І наше завдання забезпечити просвітницьку роботу серед населення».

Наостанок голова облдержадміністрації звернувся до голів РДА, аби вони запропонували власні моделі оптимізації територіальних одиниць у себе в районах. А кращі два проекти, пообіцяв, буде лобіювати через волинських нардепів у Верховній раді України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Андрій Показати IP 25 Квітня 2013 18:48
Замість 20 відсотків "відкату" планується вимагати 50% ?
в них до Андрій Показати IP 25 Квітня 2013 19:39
30 давно.20 при тих було.ці покращили
дідо Показати IP 25 Квітня 2013 19:04
Не вийде експеримент, винні місцеві громади, а якщо получиться, то Клімчук собі заслугу повісить. Чужими руками розігрібає.
дослідник калу Показати IP 25 Квітня 2013 21:08
Поправочка: має бути ЕКСКРЕМЕНТ. Що й получиться)))
Я Показати IP 25 Квітня 2013 21:40
Вже один експеримент зробили, коли ветеранам війни почали знімати пільги а платити за комунальні послуги компенсацію якісь копійки. Хоча Закону про статус ветеранів війни ніхто не відміняв. З ветеранів ніхто про це навіть не знав, а працівники собезів майже скрізь самі писали за них заяви, що ветерани відмовляються добровільно від пільг.
Ковельчанин Показати IP 25 Квітня 2013 21:56
Припустимо, сільську раду "А" з відсотком дотаційності місцевого бюджету 80-90% з повною відсутністю на її території промислових чи с/г підприємств, об'єднають з такою ж сільською радою "Б". Питання: ця об'єднана сільська рада стане самодостатньою? Для прикладу, в Ковельському районі є 30 сільських і селищних рад. Із них лише 7 (!) мають достатньо власних коштів на виплату собі заробітної плати. За такого стану речей про які експерименти може йти мова?
Лучанин Показати IP 26 Квітня 2013 11:40
Експеременти потрібно починати з себе- скоротити апарати ОДА та Ол.Ради

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus