USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Конституційний суд визнав право ВР на судову реформу

1 Лютого 2016 13:32
Конституційний Суд України визнав відповідним нормам статті 157 і 158 Основного закону доопрацьований проект закону про внесення змін до Конституції щодо правосуддя.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення Конституційний Суд оприлюднив під час засідання у понеділок, розглянувши подання Верховної Ради.

Як повідомлялося, 22 січня Конституційний Суд України визнав законопроект "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" відповідним Основному закону країни (вимогам статей 157 і 158 Основного закону).

Законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, автоматичну відставку судді в разі непроходження переатестації, також значно збільшується прозорість в підборі суддівських кадрів і значно підвищується відповідальність суддів за винесення неправосудних рішень.

26 січня президент України Петро Порошенко вніс доопрацьований варіант законопроекту, який залишає за парламентом право висловлювати недовіру генеральному прокуророві і відправляти його у відставку. У попередній версії документа вже "схваленої КС" парламент цього права позбавлявся.

28 січня Верховна Рада направила до Конституційного Суду України конституційне звернення для оцінки відповідності Основного закону законопроекту про внесення змін до Основного закону щодо правосуддя (№3524).

Як зазначив керівник комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич, голосуючи за включення до порядку денного та направлення до КС оновленого законопроекту про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя Верховна Рада одночасно відкликає законопроект про внесення змін до Конституції щодо правосуддя в редакції від 25 листопада 2015 року. Таке положення передбачено постановою, за яке проголосували народні депутати.

Після отримання висновку КС парламент попередньо схвалює законопроект (перше читання) мінімум 226 голосами. Остаточно закон про внесення змін до Конституції України приймається на наступній сесії-конституційною більшістю голосів (не менше 300).

Президент України П. Порошенко раніше висловлював сподівання, що Верховна Рада до 2 лютого проголосує в першому читанні законопроект про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя "і навесні – на початку літа" в країні може розпочатися "процес оновлення суддівської гілки влади".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus