USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У восьми волинських судах сторонам допомагають помиритися медіатори

18 Червня 2015 12:00
Третини судових розглядів можна було б уникнути, якби в Україні запрацював інститут медіації. Поки ця ініціатива не закріплена законодавчо, волинські суди лише можуть радити сторонам примиритися за допомогою послуг медіатора.

Про це стало відомо під час прес-конференції на тему «Медіація в судах: досвід та перспектива» сьогодні, 18 червня.

Медіація – один із альтернативних способів вирішення суперечок у позасудовому порядку за участю третьої сторони – медіатора. Власне, саме такий посередник має допомогти сторонам знайти таке рішення конфлікту, яке задовольняє обидві сторони, але самих рішень він не приймає.

Такий досвід впроваджується у світовій практиці досить дієво. В Україні, сподіваються учасники конференції, ця ініціатива увійде в площину законодавчу в рамках реформи судової системи.

Як стало відомо, на Волині послуги медіатора надає ВОГО «Центр правової допомоги» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Таких медіаторів в організації на Волині п’ятеро. Вони співпрацюють з вісьмома судами області: Апеляційним судом Волинської області, Ковельським міськрайонним судом, Турійським районним судом, Луцьким міськрайонним судом, Шацьким районним судом, Ківерцівським районним судом, Нововолинським міським судом, Маневицьким районним судом, - розповідає медіатор, голова ВОГО «Центр правової допомоги» Олена Матвійчук.

Лідером із звернень до медіаторів є Турійський районний суд, розповіла вона. Найбільше до медіаторів звертаються укладати мирову угоду по залагодженню сімейних конфліктів. Менше – звертаються за допомогою в спадкових, земельних, трудових спорах.

Представниця Міжнародного Фонду «Відродження» Ольга Гальченко пояснила, що фонд відізвався на ініціативу місцевих громаді і підтримує медіацію в кількох напрямках.

«Інститут медіації є одним із потужних інструментів доступу до правосуддя. Це можливість зекономити час і гроші. Це і посилення правових можливостей, поновлення довіри до судової системи. На сьогодні мережа центрів правової інформації медіація працює в трьох напрямках: в шкільному середовищі (залагодження конфліктів серед підлітків), медіація в громадах (потреба пошуку порозуміння між українцями особливо гостро виникла, коли в країні з’явилися внутрішньо переміщені особи) і медіація в судах», - пояснила вона.

Власне, якщо порахувати судову статистику, розповідає суддя Апеляційного суду області Оксана Завидовська-Марчук, то за приблизними підрахунками, щороку більше 15 мільйонів українців проходить через судові процедури. Третина цивільних справ, які розглядають обласні суди – сімейні суперечки за участю неповнолітніх дітей. Люди перебувають в постійних суперечках. Тому, саме громадянам, першою чергою, потрібен інститут медіації. Зазвичай таку практику суди застосовують в сімейних спорах, де є неповнолітні діти – дають час на примирення. Але оскільки інститут медіації не закріплений законодавчо, то суді лише можуть порадити де знайти медіатора.

«Створення інституту медіації дасть можливість стороні й особі, яка має здібності і навички спілкування, вирішити конфліктну ситуацію. Це буде спокій, мир і злагода в суспільстві. Механізм співпраці з медіаторами на законодавчому рівні не закріплений, як і процесуальними нормами. Але ми користуємося статтею 175 Цивільно-процесуального кодексу про примирення сторін, ст. 29-30 про права сторін в процесі. І таке право на примирення суд роз’яснює особам.

Користуючись саме роз’ясненням права суд надає термін на примирення і дає пораду: якщо тяжко примиритися самотужки, то можна звернутися до певної особи - медіатора. І вони тоді самі спілкуються без судів. По тому сторони в суді укладають мирову угоду, яку підписують, і суд може визнати цю угоду якщо вона не порушує прав та інтересів інших осіб», - пояснила суддя.

ЧИТАТИ ЩЕ: УКРАЇНІ ПОТРІБЕН ІНСТИТУТ МЕДІАЦІЇ, - ВОЛИНСЬКІ СУДДІ

Її колега - суддя Апеляційного суду Андрій Овсієнко зауважив: до медіатора сторони можуть вернутися на будь-якому етапі судового процесу, навіть після винесення судового рішення.

«Примирення має бути активним діалогом. Але не завжди люди здатні вести конструктивний діалог, бо не завжди орієнтуються в юридичних нюансах. І тут просто необхідний медіатор», - вважає він.

Власне, медіатор має бути не лише юристом, але й психологом, аби допомогти сторонам досягти компромісного рішення, приміром, якщо батьки не можуть поділити дитину і кидаються звинуваченнями один в одного.

Власне, на думку судді Оксани Завидовської-Марчук, більшість сімейних, договірних, трудових, земельних спорів можна було б вирішити на етапі медіації. І тоді третини справ в судах просто не було б.

Але поки інститут медіації не врегульований законом, то волинські суди практикують це як пораду. Учасники прес-конференції погодилися, що така практика дасть змогу напрацювати закон, аби його можна було з легкістю втілити в рамках реформи судочинства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Просте питання Показати IP 18 Червня 2015 13:06
Скільки коштують посередницькі послуги медіатора?
Адвокат до Просте питання Показати IP 18 Червня 2015 22:15
Для сторін так,але ГО на цьому у фонду Відродження вибиває мільйоні кошти.Це бізнес проекти ГО.Вони придумують тему,вибивають під неї кошти і заробляють бабло.Причому дуже серйозне,бо америкоси разом з Європою не розуміють як ГО можуть зробляти.
Юрист Показати IP 18 Червня 2015 14:15
Тих, як іпрацюють за програмами фонду "Відродження" - безкоштовно для сторін.
Медіатор Показати IP 18 Червня 2015 17:02
Розведу сторони на примирення. Тариф 10 %

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus