USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луганськ можуть «віддати» Росії вже наступного тижня

12 Квітня 2014 10:54
Референдум про приєднання до Росії Луганська обласна рада може призначити вже на наступному тижні, інформує «ЕспресоТВ».

Серед міст «сепаратистської слави» на сході України найбільш загостреною ситуація залишається в Луганську. Озброєні проросійські активісти вже майже тиждень утримують захоплену будівлю головного управління СБУ.

Вранці 11 квітня минув термін ультиматуму, який міністр МВС Арсен Аваков висунув протестувальникам, і силовий сценарій може бути застосований в будь-який момент, якщо найближчим часом не вдасться вирішити питання політичним шляхом.

Однак переговори ускладнюються тим, що місцева влада, повністю підконтрольна голові ПР і фактичному «господарю» Луганська Олександру Єфремову, який активно підіграє сепаратистам.

Так нещодавно президія обласної ради на чолі з її головою Валерієм Голенко та заступником Володимиром Пристюком в унісон з протестувальниками та Москвою почала вимагати від Києва проведення всеукраїнського референдуму про федеративний устрій України та закріплення статусу російської мови як другої державної, безперечно усвідомлюючи, що без змін до Конституції це неможливо.

Крім того, на наступній сесії депутати вирішили розглянути питання про порушення прав сепаратистів (?), а також заслухати з цього приводу губернатора області Михайла Болотських та головного міліціонера Луганщини Володимира Гуславського. Варто відзначити, що такого відвертого демаршу не дозволили собі в жодній зі східних областей України.

Єдина людина, якій вигідна така дестабілізація ситуації в регіоні – це Олександр Єфремов, над яким останнім часом щільно завис «домоклів меч»

З трибуни парламенту його відкрито звинувачують у фінансуванні сепаратистів, Держфінмоніторинг заблокував його особисті рахунки за статтею «фінансування тероризму, а його колишній однопартієць та земляк Володимир Ландік насмілився прямо заявити, що за захопленням управління СБУ в Луганську стоїть саме Єфремов.

Варто відзначити, що якраз після цих подій і розпочався новий виток сепаратистського серіалу на Луганщині. Тому цілком вірогідно, що Єфремов пішов ва-банк і саме в такий спосіб демонструє, з ким в регіоні треба домовлятися.

Чергова сесія обласної ради має відбутися вже на наступному тижні, 18 квітня

Не виключено, що саме в цей день сепаратисти спробують здійснити кримський сценарій і захопити будівлю облради. Тим паче, що головний луганський міліціонер Володимир Гуславський, чомусь саме зараз, пішов на лікарняний. А депутатська більшість, підконтрольна Єфремову, за відмашкою підтримає всі вимоги протестувальників, якими б абсурдними вони не були (серед останніх – створення Луганської народної республіки та проведення референдуму про приєднання до Росії) і таким чином поставить себе поза законом. Тут варто розуміти, що будь-яке рішення облради про проведення плебісциту незаконне – і центральна влада безперечно відреагує на це досить жорстко. Крім того, у депутатів облради на відміну від Олександра Єфремова немає депутатської недоторканності, вони мають усвідомлювати, що це їм з рук не зійде.

Кримський сценарій на Сході України можливий лише за умови введення в регіон російських військ

Але на Сході немає такого «порталу», як Севастополь, через який можна транспортувати будь-яку кількість «зелених чоловічків» і представити їх як місцеву самооборону. І тут залишається питання, чи піде Володимир Путін на відверту підтримку сепаратистів, адже це буде пряма військова агресія і, відповідно, оголошення про початок війни.

Але якщо припустити, що події будуть розвиватися за найгіршим сценарієм і референдум таки відбудеться – можна не сумніватися, що луганчани, як і кримчани проголосують «правильно».

За роки свого беззмінного «правління» в Луганській області Олександру Єфремову (1998-2005 – голова ОДА, з 2006 – народний депутат і куратор області з необмеженими можливостями) вдалося досягти майже неможливого. По-перше, на Луганщині практично не залишилося навіть зародків будь-якої достойної опозиції. Олександру Сергійовичу скоріше слід побоюватися свого найближчого оточення. Згідно з інформацією Еспресо.TV, останнім часом у Єфремова досить напружені стосунки з екс-губернатором Володимиром Пристюком.

А по-друге, в усіх злиднях жителі області, більшість з яких знаходиться поза межею бідності, звинувачують «помаранчевих». Багаторічна риторика «регіоналів» та її широка інформаційна підтримка на місцевих телеканалах зробили свою справу – «князьки» та «біло-блакитні» у луганчан асоціюються зі стабільністю, а нова влада виступає у ролі головного дестабілізатора та подразника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Антон Показати IP 12 Квітня 2014 11:05
коментар було видалено
Zerx до Антон Показати IP 12 Квітня 2014 11:21
Повністю підтримую!Але Антон тут взагалі справи кепські по всій Україні.Усі канали та преса зараз або в руках "нової" влади,або їй підконтрольна бо боїться що після будь-якої статті проти влади на них наїде ПС чи клоуни евромайдану.Про Еспресо.TV взагалі мовчу.Повністю канал підконтрольний Порошенко.Як ви гадаєте що вони можуть показувати крім брехні.
304 до Антон Показати IP 12 Квітня 2014 11:57
"такого відвертого демаршу не дозволили собі в жодній зі східних областей"---анадо написать "про порушення прав мирнних протестувальников" ивсе станет на место..
ZMI Показати IP 12 Квітня 2014 11:22
А ви тільки про це взнали?:) Всі ЗМІ "під кімось" ходять і це всі знають! Державні - ті зі своєї колокольні співають оди кожній новій владі, а прийшовши "нова" влада і їхні прибічники хочуть "громадське" створити, бо велика злість на "минулих", а з часом самі зрозуміють, да і так знають, що їм свій "рупор" теж потрібний. "5-й" кАнал вже майже розвалився після "помаранчу", але нова революція знову підняла його рейтинг, бо власник Порошенко і стояв на Майдані. "24" належіть меру Львова - теж все зрозуміло, а про інші центральні напевно теж ви в курсі!:) От так і ВСІ ЗМІ діють в залежності від ситуації і забудьте це словосполучення - незалежні ЗМІ!!! В Україні такого НЕ МОЖЕ БУТИ!!!
Джулія Показати IP 12 Квітня 2014 11:40
Я вірю, що адекватні люди на Луганщині все-таки залишились, і вони зможуть зважити всі "за" і "проти".
Корінний лучанин до Джулія Показати IP 12 Квітня 2014 17:07
ВІРИТИ НІКОМУ НЕ ЗАВАДИТЬ! Важити вже немає коли бо буде так як з КРИМОМ! Україні бути або ні. У влади часу немає . Тут на сайті деякі писали про війну в Україні. Так, її дійсно немає але ТУПА здача території сусіднім братам-словянам з участю сепаратистів українських та російських.
Анонім Показати IP 12 Квітня 2014 12:05
коментар було видалено
українець Показати IP 16 Квітня 2014 20:12
про що лепечите недоумки. Не вашим тупим головам судити, йолопи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus