USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Мертві душі Банкової: звідки взявся зайвий мільйон людей в реєстрі виборців

26 Січня 2019 21:52
Дивні події з реєстром виборців, які братимуть участь у виборах президента в березні, відбуваються в Україні. Їх кількість раптово зросла – хоча дані про смертність і зменшення кількості населення вказують, що такого не може бути.

Причому, ще до публікації скандальних даних в таборах кандидатів звучали заяви, що до реєстру додали «мертві душі», які проголосують за Петра Порошенка.

Деталі цієї історії з’ясовувала «Страна».

Що заявили в Держреєстрі

Відомство підрахувало, скільки людей може проголосувати на виборах президента, що відбудуться в березні. Їх буде близько 35,6 мільйона. Сюди ж входять і ті, хто проживає на непідконтрольних територіях.

Забігаючи наперед, видання зазначає – це менше, ніж в 2010 році, коли переміг Янукович, але більше, ніж на виборах-2014, коли обрали Порошенка.

У Держреєстрі роблять застереження: від зазначеної цифри при реальному голосуванні потрібно буде відняти 985 тисяч 375 вибулих осіб, а також виборців з Криму і «ЛДНР», які навряд чи масово вирушать на вибори.

З урахуванням непідконтрольних територій – це ще близько трьох мільйонів людей, які втім залишаться в списках, але не факт, що прийдуть на вибори.

Оновлення даних в Держреєстрі відбувається щомісяця. Того місяці, коли відбуваються вибори, дані уточнюють за 10 і за 4 дні до голосування.

Арифметика реєстру відразу викликає низку запитань.

Скільки було виборців раніше?

До списку виборців 2010 року потрапило майже 37 мільйонів людей (реально проголосували 24 мільйони). Це приблизно на півтора мільйона більше, ніж зараз.

При цьому на позачергових виборах 2014 року, коли обирали Порошенка, в списку виборців було 34,6 мільйона людей (проголосувала половина з них).

А зараз їх уже 35,6 млн. Таким чином число виборців до березневих виборів 2019 року раптово зросла на мільйон.

Звідки взявся цей мільйон? Адже за чотири роки від обрання Януковича до Порошенка виборців стало різко менше. А зараз, при більш складній економічній ситуації та аж ніяк не райдужній статистиці смертності – навпаки.

За даними Держстату, чисельність населення України тільки падає – за січень-жовтень нас стало менше на 188 тисяч.

«Півтора мільйона мертвих душ»

Цікаво, що ще до публікації даних з Держреєстру, точилися розмови про те, що в списку виборців закладені «мертві душі». Озвучувалися навіть цифри.

«У списках виборців багато неточностей, вони не змінювалися з 2015 року, з останніх виборів. Майже 1,5 мільйона» мертвих душ «зможуть проголосувати, якщо ми не зможемо прибрати їх зі списків виборців», – заявив 23 січня голова виборчого штабу Анатолія Гриценка Микола Катеринчук.

За словами Катеринчука, залишити в списках виборців 1,4 мільйона «мертвих душ» (або 4% від загальної кількості всіх виборців) було вказівкою Адміністрації президента.

«Отримана інформація може свідчити про підготовку масштабних фальсифікацій результатів виборів на користь провладного кандидата шляхом використання виборчих бюлетенів померлих», – додав Катеринчук.

Відзначимо, що простір для маніпуляцій з реєстром на цих виборах величезний і без «мертвих душ». Через масову міграцію в Європу та в Росію у реєстрі значиться набагато більше виборців, ніж є в наявності. І далеко не всі з них зможуть прийти на вибори за кордоном (а українцям, які живуть в РФ, ЦВК це безпосередньо забороняє).

«Тільки в Польщі вже працює 2 мільйони наших співвітчизників. Думаю, що 99 відсотків з них продовжують значитися в реєстрі, і в день виборів будуть у списках виборців на дільницях. З точки зору закону, виїзд за кордон навіть на роботу – не є підставою для виключення з реєстру. Тільки голосувати ці люди, швидше за все, не приїдуть. А Польща не одна така. Чехія, Словаччина, Угорщина, Німеччина, Італія, Іспанія, Португалія », – розповідав в грудні екс-глава ЦВК Михайло Охендовський.

Тобто, в реєстрі вже є кілька мільйонів чоловік, чиї бюлетені можна в теорії використовувати для фальсифікацій – адже на вибори багато хто з них все одно не прийдуть.

Це старий прийом підтасування виборів. Тому на них рекомендується ходити, навіть якщо вам не має за кого голосувати – таким чином, навіть просто перекресливши бюлетень, ви не дозволите вкрасти ваш голос.

Як перевірити себе в реєстрі

На сайті Держреєстру виборців працює сервіс «Кабінет виборця». Щоб перевірити свої дані, необхідно буде вказати електронну пошту, ПІБ, дату народження та адресу реєстрації.

У разі негативної відповіді виборці повинні звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців з паспортом або ID-картою для внесення персональних даних до реєстру. На сайті можна дізнатися адреси найближчих відділень.

Перевірити свої дані особливо рекомендується виборцям, які змінили прізвище чи місце проживання, проходили строкову або контрактну службу, повернулися з місць позбавлення волі, переселилися c непідконтрольних територій або мали проблеми з точністю своїх персональних даних під час останніх виборів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Степан (Крымчанин) Показати IP 26 Січня 2019 23:13
Фактично мешканці Криму, Луганської та Донецької обл(не підконторольних Київу) допомогали відомій особі виграти вибори в 2014 році. Мабуть планується і зараз. З власних спостережень- в травні 2014 року я їхав з Криму в Київ. Напередодні (за декілька тижнів до виборів) по Українських каналах ТВ (вони ще працювали в Криму, відключати почали в червні), було повідомлення про те що для Кримських виборців організовано можливість проголосувати в селах Чаплинка, Колончак, Чонгар і місті Херсон. Вказувалися адреси. Я заїхав в с. Чаплинка, за вказаной адресою був клуб. Виборчий дільниці там взагалі не було. Заїхав в школу-дільниця була, людей не багато. Я запитав на дільниці-де можуть крімчані проголосувати. Мені відповіли-"давайте открепітельний талон". Де я його можу взяти в Криму? Теж само було і в Херсоні. Але всі мешканці Криму, ЛДНР в списках виборців, відтак є бюлетені. Хто і як скористався?-мені здається це риторичне запитання. А тепер порахуйте скільки це голосів.
Степан (Крымчанин) Показати IP 27 Січня 2019 14:15
Для редакциї. МІЙ ОСОБИСТО ПОГЛЯД НА ДЕРДАВНИЙ РЕЄСТР ВИБОРЦІВ. Розпорядником Реєстру є Центральна виборча комісія. Чудово! Яким же чином ЦВК «турбується» про Конституційні права громадян України яки мешкають в Криму? На сайті «Державний реєстр виборців» зазначено –«Якщо у зв’язку … виборець не може проголосувати на загальнодержавних виборах або всеукраїнському референдумі за зареєстрованим місцем проживання, він може тимчасово (на період їх проведення) змінити місце голосування». Логичне запитання-як це зробити? В попередньому коментарі я відповів на це запитання. Коротко-це неможливо. Я не полінувався і скористався можливістю, яку надає сервіс «Кабінет виборця». Шок-я є в списку. Абсолютно вірно указана адреса, номер виборчої дільниці (з адресою в Сімферополі). Так само і решта членів родини. Сказати що це смішо-нічого не сказати. Вдумайтесь-Я, громадянин Росії є ВИБОРЦЕМ на Україні. Таких як я в Криму,+Севастопоі,+Луганський обл.,+Догецькой обл., приблизно 2,5-3 млн. «виборців». Ого, скільки «мертвих душ» в розпорядженні ЦВК. Виходить, що я "проголосував" за чинного гаранта. І, вочевидь, буду "голосувати і далі.
Arta Показати IP 16 Квітня 2019 16:55
Не грайте в гру, яку вони вам нав'язують! Їм потрібен не ваш голос за когось з них (наших там нема), а ваш підпис у журналі обліку при отриманні бюлетеню. Підсумовують не голоси, а підписи, як показник кількості виборців, що явилися. Щоб узаконити - об'явити законними вибори чергової кошерної тушки, назначеної синагогою Хабаду, їм потрібна явка необхідної кількості гоїв/"виборців". Вибирайте тільки серед своїх і тільки по своїм правилам, а не блазнів з кодла по їх законам, придуманих проти вас. Гої, хто з вас замислювався для чого вони по всім своїм ЗМІ постійно рапортують про те, скільки вас проголосувало на таку-то годину? Наприклад, «на 18 годину на виборчих дільницях Харківської області на виборах президента проголосувало більше 30% виборців». Насправді вони оповіщають не вас, а сигналять, начебто світовій спільноті, а насправді – своїм кураторам з Хабаду, що гої на їх передвиборчу хуцпу повелися, активно голосують, все іде по плану. Потрібна кількість підписів гоїв у журналах обліку дає їм законне право заявити, що вибори пройшли успішно, - їх нового пРезидента обрано. Не наберуться необхідні %% – вибори не відбулися. Саме тому у їх реєстрі виборців так багато мертвих душ гоїв, які - стопудово "являться" і "проголосують".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus