USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Ми дуже завинили перед Кримом, - редактор газети «День»

7 Березня 2014 22:01
Українську націю необхідно ще творити і творити. А для цього необхідно добре знати свою історію і своїх героїв. З цим у нас – не надто добре виходить. У світі останніх подій, з’ясувалося, що українці не завжди роблять висновки з фактів, якими володіють і не надто готові до кардинальних змін.

Про це у своєму вступному слові розповіла головний редактор газети «День» Лариса Івшина під час відкриття фотовиставки сьогодні, 7 березня.

Нагадаємо, сьогодні розпочала свою роботу фотовиставка. До уваги відвідувачів представили близько 120 світлин з числа переможців ювілейного XV Міжнародного фотоконкурсу газети «День», обраних з понад 2 тисяч надісланих фоторобіт.

До слова, Лариса Івшина родом із містечка Локачі Волинської області. Від січня 1997 року вона – головний редактор газети «День». А ще – член наглядової ради Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Вона зауважила, що українці дуже винні перед мешканцями Криму, особливо перед кримськими татарами.

«Щоразу, як займалася зі студентами-журналістами, я завжди ставила одне і те ж саме запитання: чи знаєте, хто такий Петро Григоренко (генерал-майор радянської армії, правозахисник – ред.). Ще років 5 тому, як правило, ніхто не знав. Така була ситуація з вивчення історії у вузах, така була журналістика, така була суспільна думка. І такі були медіа - вони не говорили про історію, не говорили про те, що всім необхідно знати. А саме тепер, коли відбуваються ці події в Криму, ми повинні знати, що зробив Петро Григоренко для кримсько-татарського народу, чому для них він герой, і чому саме кримські татари поставили українському генерал-майору пам’ятник. Коли в Україні де-не-де вулиці з його ім’ям є, але щоб це була масова свідомість, - сказати не можна. І уявіть собі, як ми всі завинили перед Кримом, як ми мало займалися ним», - розповідає вона.

Лариса Івшина зауважує, що наше незнання власної історії грає проти нас самих. Такий собі «злий жарт долі».

«Народ, який не знає своєї історії, не засвоїв її уроки, буде мати величезні проблеми. Якщо хтось вважає, що наші проблеми закінчилися колись, що ми взяли свою історію, взяли думки наших інтелектуалів, політичної когорти, еміграції - це не так. Політична думка стимулює краще вчитися плавати до шторму, а не в шторм», - заявила редактор.

Вона переконує, що готуватися «плавати» ще не пізно, що треба готуватися, бо шторм не останній. Тому і пропонує ознайомитися з серією книг газети «День» «Підривна література».

«Бо незважаючи на складнощі, територія Розуму повинна поширюватися і зміцнюватися. І це те, що насправді буде єдиною і міцною базою розвитку нашої країни, яка зараз має такі проблеми, бо ми багато чого не зробили вчасно. Сподіваюся, вам сподобається», - підсумувала Лариса Івшина.

ДОВІДКА:
Петро Григорович Григоренко народився 16 жовтня 1907 року в селі Борисівка, Запорізької області. Радянський генерал-майор, правозахисник. Виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів. У 1964 році за легальну правозахисну діяльність розжалуваний у рядові і позбавлений усіх державних відзнак. Перебував у радянських тюрмах, таборах і психіатричних шпиталях. З 1977 року проживав у США. Помер у США 21 лютого 1987 року в Нью-Йорку, спочиває у Баунд-Брук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Анонім Показати IP 7 Березня 2014 22:03
винні і піде Крим до Росії.Історія не пробачає помилок..
112 до Анонім Показати IP 7 Березня 2014 22:08
100%.Це просто мало статися і з цим треба змиритися.Нехай щасливо живуть собі в Росії
ковельчанка Показати IP 7 Березня 2014 22:17
Що то мало статися? Ще не все загублено. Більшість люду кримського не визначилось І хто признає той крим крім рашки?
ок до ковельчанка Показати IP 7 Березня 2014 22:25
Визначились вже точно.Вже все загублено по Криму ще й схід України підніметься і відійде.Керувати нормальними працьовитими людьми які живуть в Криму і на сході малолеткі і наркомани керувати не будуть.Схід збирається страйкувати ото заживем.
до ок до ок Показати IP 8 Березня 2014 07:22
заживете як і жили раніше!!як пахали так і будете пахать!!
ух Показати IP 7 Березня 2014 22:27
Пусть валят а я хочу в НАТО
.издуй до ух Показати IP 7 Березня 2014 22:34
Никто не держит...
до до ух Показати IP 7 Березня 2014 22:43
ЕБЕН ЗЕ БИТЕ МИСТЕР
ах до ух Показати IP 7 Березня 2014 23:19
Можешь объяснить - ПОЧЕМУ ты так хочешь в НАТО?
ух до ах Показати IP 7 Березня 2014 23:52
не хочу чтобы по моей земле топтались «вежливые люди»)
Ковель Показати IP 8 Березня 2014 00:06
нет смысла их уговаривать. Пусть отделяются. Украине будет проще. И экономически и политически (в смысле реформ и вектора развития).
шацьк Показати IP 8 Березня 2014 00:46
а відпочивати всі будуть де? правильно
Лучанин Показати IP 8 Березня 2014 04:51
Волинянка Івшина правильні робить висновки, треба навчитися поважпти усіх співгромадян з усіма їх поглядами, віруваннями, мовою і світоглядом! Сьогодні варто нагадати, що на вільному і дійсно демократичному референдумі 1 грудня 1991 року БІЛЬШІСТЬ кримчан і севастопольців висловилася за незалежність України! Але треба була два десятка років зневаги українських влади, журналістів, націоналістів до мови мільйонів співвітчизників, їхніх людських прав, щоб більшість кримчан всіх національностей вітали окупантів Путіна як визволителів. Навіть після революційного усунення банди Януковича від влади продовжується політичне і гуманітарне переслідування інакомислення в Україні. Чого лише вартує "патріотичний" проголосований Верховною Радою 23 лютого законопроект волинських нардепів Єремеєва та Івахіва про відміну Закону по мовах, що став іскрою для збурення кримчан та російськомовних східняків. Це зробила навіть не навіжена Фаріон, а помірковані волиняни. Якщо ми далі будемо миритися з своїми яструбами, якщо далі кадрова політика буде визначатися переможцями майдану, то ніякі сумнівні гарантії США і НАТО не збережуть цілісності України. Заради влади вузьколобих націоналістів в Україні демократичний світ не буде ризикувати миром! Серце болить за КРИМ, ясно, що результат референдуму під дулами 30 тисяч окупантів вже визначив Путін, не залежно скільки на той референдум з’явиться і як проголосує. Дійсним патріотам України слід навчитися поважати права всіх співвітчизників, ще й Крим повернеться волею його жителів в демократичну Україну!!!
до до Лучанин Показати IP 8 Березня 2014 07:26
крим вернеться тільки через пролиту кров!а такою чіною він не потрібен!не стоіть він сліз наших Матерів та родин!!
Анонім Показати IP 8 Березня 2014 10:32
Для роздумів,пропоную всім подивитися фільм "Бунт.Дело Литвиненко" Некрасова. Можливо, після перегляду декому проясниться: хто такий путін і що насправді є його політика.
Анонім Показати IP 8 Березня 2014 13:06
поки верховодить правий сектор і майдан то вони сюди не приїдуть.Мої батьки зараз живуть в сімферополі а дядько з сім"єю в Севастополі- все у них нормально як ви не можете зрозуміти що вони хочуть!!!!! в Росію а не бути з бандерівцями.Вони також люди як і на майдані і мають право висловити свою думку.Чи не так?
L до Анонім Показати IP 9 Березня 2014 00:05
в Криму ваші родичі - зайди! Це земля кримських татар і такі як ваші родичі як гаддя заселили їхні хати після висилки кримських татар. Тому перше треба запитати кримських татар, куди вони хочуть. А віони хочуть бути в складі України. Якщо ви думаєте, що Крим буде процвітати під егідою росії - у вас діагноз. Для вас теж поїзд "Ковель - москва" ще не відмінили - не будете під бандерівцями. Ви теж тут -зайда!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus