USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Волині у День примирення нащадок німецького солдата попросив пробачення

8 Травня 2015 16:11
Без військового параду та концерту, але з молитвою за усіх загиблих в роки Другої світової війни - у Володимирі-Волинському відбулися заходи з нагоди Дня пам’яті та примирення. Участь в них взяли як ветерани Другої світової війни, так і ветерани УПА.

Правда не обійшлося без скандалу – священики Московського патріархату відмовилися служити спільну панахиду зі священиками Київського патріархату, Української Греко-Католицької та Католицької церков.

До обеліска слави на площі Героїв, де мали відбуватися поминальні заходи, священики Московського патріархату прийшли раніше і не дочекавшись, ані представників влади, ані ветеранів, розпочали панахиду. Відслуживши її, звільнили місце для представників інших конфесій, але до спільної заупокійної молитви не приєдналися.

Священики Київського патріархату, Української Греко-Католицької та Католицької церков українською, польською та латинською мовами молилися за радянських воїнів, вояків УПА, січових стрільців, Героїв Небесної Сотні, загиблих на Майдані та у нинішній війні на сході України.

Благочинний УПЦ КП Ігор Пилипець зазначив, що вже рік наша Україна проживає Страсний тиждень, над країною чиниться наруга, йде неправда за неправдою, ллється людська кров:
«Подивимося по сьогоднішньому дню: ніби одна держава, одні люди, але в дні примирення ми не можемо дійти згоди. Церква, яка благословляє вбивати наших синів, рідних, навіть сьогодні не могла разом з нами, в дні примирення, провести спільну молитву. Але віримо, що і це пройде, і буде Україні єдина помісна Церква і буде благословення.

Коли Гітлер напав на Чехію, весь світ був стурбований, але казав, що їх це не стосується, так само весь світ казав, коли поділили Польщу і підписали акт про ненапад. Сьогодні, коли брат, сусід напав на нашу державу, знову кажемо, - нас це не стосується. Стосується кожного, і тих, хто пережив війну, і тих, хто її переживає нині! Нехай пам'ять сердець згуртує нас в єдиній боротьбі за нашу державу та наш український народ».
Не оминув у своєму виступі небажання священиків Московського патріархату долучитися до спільної молитви, і мер Володимира-Волинського Петро Саганюк:
«Сьогодні такі панахиди проходять по усій нашій державі та області, але, мабуть, тільки в нашому місті духовенство не може помиритися. Я хотів би, і моя громада хотіла, щоб ви жили дружно і мирно, а не один перед одним бігли».

Пам’яті та примирення, зі слів Петра Саганюка, нині гостро потребує українське суспільство, адже примирення – це процес, який допомагає суспільству долати протиріччя і досягати гармонії.

«Маки, які майорять на грудях, – це наша відповідь на георгіївську стрічку, як символ смерті та крові, який ніколи не дасть нам забути страшної трагедії», - зазначила у своєму виступі голова Володимир-Волинської РДА Наталія Василець і закликала єднатися та спільно боротися проти ворога на сході країни.
Зворушливим моментом став виступ депутата німецького міста Цвікау Карла-Ернста Мюллера, який у складі делегації прибув до Володимира-Волинського. Карл-Ернс вже десять років їздить на Волинь на могилу свого дядька, який загинув у перші дні нападу Німеччини на Радянський Союз:

«Дорогі волиняни! Десять років тому я приїхав на вашу землю, щоб знайти могилу солдата Ернста, в честь якого мене назвали. Могилу знайшов в селі Ласків Володимир-Волинського району. Відновити її мені допомогли місцеві жителі з якими ми стали друзями. Зараз Цвікау та Володимир-Волинський стали містами-побратимами.

Я прошу у вас прощення за те, що зробили наші батьки, за те, що постраждали люди. Ми хочемо жити в мирі і я також хочу зробити свій невеличкий внесок у це. Тільки любов і дружні стосунки можуть завершити війну».

Після виступів, під тужливу фронтову «Степом, степом йшли солдати» до обеліска слави, де палав вічний вогонь, лягли квіти від влади, духовенства, ветеранів Другої світової, німецької делегації та жителів міста.
Лягли квіти і до пам’ятної дошки зі світлинами жителів міста та району, які героїчно загинули у війні на сході України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
думка Показати IP 8 Травня 2015 19:07
Володимирській владі явно не пасує червоний мак.А ось колорадська стрічка якраз!
Люба Показати IP 8 Травня 2015 19:16
Ганьба попам московським і хай Господь простить того, хто сам просить прощення
резюме Показати IP 8 Травня 2015 20:42
Всеодно наша влада буде й далі бити поклони в московських храмах.Вони їм ближчі по духу.
1986 до резюме Показати IP 8 Травня 2015 21:23
Придурашені і зомбовані ПРИХОЖАНИ МОСКОВСЬКИХ ЦЕРКОВ хто зна чи зроблять висновки із сьогоднішнього московського шоу!
ПРИХОЖАНИН Показати IP 8 Травня 2015 23:13
Петре, Петре вже і попи твої московські сконфузились, і відморозки репутацію твою підмочують, куди ми з такими очільниками ідем? Криза , Петре, криза!!!
не пацик Показати IP 9 Травня 2015 06:33
а які претензіі до московських попів ? вони немогли встати в верховній раді по тій причині що були одіті в цивільне вбрання :- а форму з погонами залишили вдома ! що незрозуміло :- ви що незнали що московські попи всі военнозобовязані і мають звання : ? шкода тепер зрозуміло чому вас це обурило
Атеїст Показати IP 9 Травня 2015 07:49
А тепер хлопці, не піднімайте цієї теми! В нас вже придурки підняли тему мови! Маємо те шо маємо! Тепер давайте ще питання релігії піднімемо! Хай вже і Волинь тоді розколюєтся на КНР(Ківерцівська Народна Респцубліка) ЖНР (Жабківська Народна Республіка) В нас війни мало? Давайте ще підбурюйте народ! Молодці!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus