USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Дошкільнятам-чорнобильцям Волині скасували всі пільги

10 Лютого 2015 18:41
З 1 січня 2015 року дітей-чорнобильців позбавили пільг. Йдеться про компенсацію за харчування та санаторно-курортні путівки. Зокрема, дошкільнят у волинських садочках безкоштовно не харчуватимуть.

До редакції Інформаційного агентства Волинські Новини звернулася лучанка Юлія, яка розповіла, що отримала легкий шок під час відвідин дитячого садочку, в якому виховується її дитина. Вона пояснила, що її донька має посвідчення постраждалої від аварії на ЧАЕС. І донедавна вона не платила за харчування в садочку – держава перераховувала компенсацію.

Однак, як їй повідомили в ДНЗ, з 1 січня 2015 року цю пільгу скасували. І тепер їй треба заплатити чималеньку суму за 2 місяці. «І ніхто ж не попередив», - обурюється жінка.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що в трьох волинських районах дітей чорнобильців не харчуватимуть безкоштовно. Йшлося про Маневицький, Любешівський та Камінь-Каширський райони. Однак рахунки за оплату харчування в садочках почали приходити в Ківерцівському, Луцькому районах та інших.

Як пояснили в департаменті соцполітики Луцької міської ради, 28 грудня 2014 року був прийнятий Закон України від 28.12.2014 №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Так, згідно з цими змінами, компенсацію за харчування дітей, які мають цей статус, в дошкільних навчальних закладах, виключили. Не мають права діти-чорнобильці й на пільгові санаторно-курортні путівки.

Згодом цю ситуацію деталізували в облдержадміністрації. Зокрема, начальник департаменту соцзахисту Волинської ОДА Оксана Гобод пояснила: компенсацію за харчування для дітей-чорнобильців дошкільного віку скасували. Для школярів за січень-березень виплачують компенсацію, а з квітня планують організовувати безкоштовне харчування, якщо тендер відбудеться.

Також вона підтвердила, що скасовані пільги для отримання путівок на санаторно-курортне лікування дітям-чорнобильцям. Однак, ці всі зміни (харчування і путівки) не стосуються пільг для дітей, які мають інвалідність, отриману у зв’язку з аварією на ЧАЕС. Цій категорії дітей – дошкільнятам і школярам - пільги не скасували.

З приводу дорослих чорнобильців також є нюанс, кажуть в Луцькому міському департаменті соцполітики: люди, які окрім «чорнобильських» пільг мають й інші (статус ветерана, учасника бойових дій тощо) мають визначитися зі статусом, тобто визначити одну пільгу, якою користуватимуться.

Так, згідно з офіційними даними, за станом на початок 2015 року на Волині зареєстрували 144 тисячі 839 чорнобильців. З них - 540 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС першої категорії (ті, які мають інвалідність); 1186 – другої та 533 третьої категорії. Окрім цього, на території краю проживає 3092 постраждалих від катастрофи на ЧАЕС першої, 491- другої та 90 тисяч 299 громадян третьої категорії, з них - 83 тисячі 707 мешкають у трьох районах. Серед них 47 006 дітей, постраждалих від катастрофи та 1664 дружин та чоловіків померлих громадян, смерть яких пов’язана з наслідками чорнобильської катастрофи.

До слова, торік з державного бюджету виділили 93 мільйони гривень на компенсаційні виплати волинянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. З цих коштів на доплату працюючим громадянам за роботу на радіоактивно-забрудненій території та виплату підвищеної стипендії учням та студентам, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, виплатили 17,3 мільйона гривень. Разом із тим на компенсацію сім’ям з дітьми та видатки на харчування для дітей викроїли 46,6 мільйона гривень. Окрім того, 20 мільйонів гривень віддали на виплату щомісячної допомоги за споживання продуктів харчування місцевого виробництва постраждалим, які мешкають на території Камінь-Каширського, Любешівського та Маневицького районів, та постраждалим 1-2 категорій. За шкоду, заподіяну здоров’ю, та на оздоровлення витратили 702 тисячі гривень. Також майже 300 тисяч віддали як компенсацію за втрачене майно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
дідо Показати IP 10 Лютого 2015 19:05
Пільги мають отримувати тільки інваліди.
Дідо1 до дідо Показати IP 10 Лютого 2015 19:07
а які у нас, через стільки років після тої аварії, є ще "діти-чорнобильці"? Аварія - у 1086 році була))
Анонім до Дідо1 Показати IP 10 Лютого 2015 19:14
У 1048 була страшна аварiя, так в лiтописях Руських багато писали про аварiю на АЕС...
Просто мама до Дідо1 Показати IP 10 Лютого 2015 20:41
Це діти народжені матерями, постраждалими від аварії на ЧАЕС. Нам та аварія дуже підірвала здоров'я. І дітки в більшості мають різні захворювання.
Анонім до Просто мама Показати IP 11 Лютого 2015 06:42
Здоровых детишек и без Чернобыля все меньше и меньше.В питании сплошная химия,одежда-сплошная химия,воздух травит столько транспорта.Да и мамы сами подрывают здоровье будущим деткам никотином да алкоголем,а потом трубят во все колокола-помогите,у меня ребенок инвалид.
лучанка до Дідо1 Показати IP 12 Лютого 2015 10:23
Є у начальства внуки. Ось вони і є чорнобильцями
Зоряна Показати IP 10 Лютого 2015 19:58
Тільки в нас на Україні пільги мають діти-чорнобильці, які навіть не проживають в даній зоні.
Вася Показати IP 10 Лютого 2015 20:02
давно пора скасувати такі необдумані пільги! чому їм ще пільга була розумію коли людина стала інвалідом через чорнобиль і це серйозно а то так всі вже довідки поробили і все давайте нам путівки харуйте нас а бувае у них здоровя ще ого-го яке пити можуть і можуть
ріта Показати IP 10 Лютого 2015 22:40
Правильно зробили що зняли а то поліщуки обнаглели до предєла..
ррр Показати IP 11 Лютого 2015 08:18
пільговики хр**ові по барах сидіти та горілку дудлити то вони здорові а так то ім пільги давай тим більше на дітей стільки получати тисяч тоб мовчали давати сьільки грошеунй за удовольствіє то вже совість якусь треба мати хоч маленьку.
ліквідатор до ррр Показати IP 11 Лютого 2015 09:31
отримую 130грн компенсації. а дитина (повне держзабезпечення)3грн 30коп...Приходь в бар .ГУЛЬНЕМО !!!
Світлана Показати IP 11 Лютого 2015 09:20
у нас на Волині всі діти-чорнобильці. А ці, що з пільгами мами понароджували на Поліссі або ж просто там були приписані і вже пільговики. Треба познімати ці липові пільги. Досить хитрувати.
Ольга Показати IP 11 Лютого 2015 11:52
Рахую, що правильно зробили. Свого часу поступали зі мною в університет дівчата з пільгою бо чорнобильці, залишились у Луцьку, народили дітей, у яких посвідчення чорнобильця, мають тепер внуків з таким самим посвідченням, у садочку за харчування не сплачують, у школі також. При всьому у садочку є діти які мають інвалідність(не чорнобильці) і вони немають пільг по харчуванню.
ррр до ліквідатора Показати IP 11 Лютого 2015 16:17
Ти получаєш хоть 130грн а мені ніхто не дав і копійки бо в мене їх двоє ане троє та більше бо двоє то не діти а троє то вже всі пільги і всі блага

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus