USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Заході прокоментували арешт Саакашвілі

9 Грудня 2017 10:39
Якщо справа проти екс-президента Грузії, опозиційного українського політика Саакашвілі розвалиться, влада України втратить довіру і всередині країни і за кордоном, а на країну чекатимуть дочасні вибори.

Про це у коментарі Українській службі "Голосу Америки" заявив Адріан Каратницький, експерт аналітичного центру Atlantic Council (Вашингтон, США).

"Якщо висунуті проти Саакашвілі звинувачення правдиві, це означатиме сумне завершення стрімкої кар'єри Міхеїла Саакашвілі. Якщо ж справа розвалиться, це прискорить проведення нових парламентських виборів, оскільки чинна влада втратить довіру і всередині країни і за кордоном. Лише про одне можна говорити точно - Саакашвілі винен у тому, що уник арешту. Це незначний злочин, але суспільство, яке прагне до верховенства права не може його ігнорувати", - заявив Каратницький у коментарів "Голосу Америки".

Як відомо, ввечері 8 грудня правоохоронці затримали лідера "Руху нових сил" Міхеїла Саакашвілі. Його помістили до ізолятора тимчасового тримання СБУ на Аскольдовому провулку, де він оголосив голодування.

Як уточнила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, йому інкримінують порушення за ч 2. статті 256 - "Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності".

Затримання прокоментувала і Ганна Тобурн, дослідник аналітичного центру Hudson Institute (Вашингтон, США).

"Саакашвілі очевидно є подражником для уряду напередодні виборів. Але, якщо звинувачення проти нього є несерйозними, політичномотивованими та нечіткими, уряд ризикує осоромитись так само, як і уряд Януковича із політичним ув'язненням Тимошенко", - відзначила Тобурн на своїй сторінці у Twitter.

"Замість боротися зі злочинністю та корупцією, Луценко бореться з активістами-антикорупціонерами та посадовцями-антикорупціонерами. Сумно!", - твітує економіст Андерс Аслунд.

Михайло Боцюрків (Michael Bociurkiw), аналітик-міжнародник, колишній речник ОБСЄ, у коментарі "Голосу Америки" відзначив, що попри те, що Саакашвілі є "дискредитованим", саме його риторика може стати "сірником, який розпалить готові до спалаху емоції пересічних українців, які втомились від провалів у боротьбі із корупцією та очікувань реформ".

"З огляду на крайні заходи, які мали місце протягом тижня, що минув - схоже, що Україна наблизилась до небезпечного поворотного пункту. Перемоги та радість Майдану затьмарені потужними, корумпованими силами, а Порошенко виявив слабкість. Тепер для багатьох він більше не радикал, який обіцяв проведення реформ, а член давоської еліти та фігурант "Панамських" та "Райських" паперів", - розкритикував Порошенка Боцюрків.

"Надзвичайний запас доброзичливості щодо України з боку Західних союзників вичерпано непрофесіоналізмом, жадібністю та міжусобицями еліти. Стежте за тим, що відбувається. Риторика дискредитованого екс-президента Грузії стане сірником, який розпалить готові до спалаху емоції пересічних українців, які втомились від провалів у боротьбі із корупцією та очікувань реформ", - вважає експерт.

"Його арешт сьогодні лише розпалить полум'я незадоволення. Дійсно - настав час Заходу зайняти приципову позицію щодо президента Петра Порошенка, голови уряду та інших осіб, які мають змогу повернути Україну на вірний курс. Вони повинні усвідомити, що час не на їхньому боці і що чимало молодих українців голосують "ногами" і просто покидають країну", - відзначив Боцюрків.

Коментатори на Заході звернули увагу і на суто технічний аспект затримання, а саме - необхідність символічного "реваншу" для українських силовиків, які вже багато разів не могли стати на заваді Саакашвілі та його прихильникам.

"Хоча сага Саакашвілі лише починається, для українських правоохоронців не було нічого важливішого, ніж довести власну компетентність після першої провальної спроби затримання", - твітує політолог Ендрю Боуен.

"Саакашвілі не користується підтримкою в Україні, але цирк триватиме довго. #babymaidan ", - прокоментував затримання Саакашвілі Балаш Ярабік, аналітик Carnegie Endowment for International Peace.

Ситуацію коментують і західні журналісти.

"Я не друг "Міші Гевари", мандрівного революціонера-професіонала. Але я думаю, що проблема почалась, коли Порошенко позбавив Саакашвілі громадянства лише через те, що він відкрито критикував кричущу корупцію навколо президента", - твітує Конрад Шуллер, журналіст видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"З українським рівнем правосуддя, ми ніколи не дізнаємося, чи винен Саакашвілі, чи ні. Але, президенте Порошенко, ми знаємо одне: довгий занепад вашого попередника Януковича почався з сумнівних арештів", - також відзначив Шуллер.

На момент написання матеріалу Саакашвілі утримувався у ізоляторі тичасового тримання на Аскольдовому провулку у Києві. Стало відомо також, що Міхеіла Саакашвілі затримали у Солом’янському районі Києва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
скептик Показати IP 9 Грудня 2017 11:08
мабуть дії Саакашвілі щодо уникнення арешту є незаконними, але , знаючи "справедливість та неупередженість" УРКАїнського лівосуддя, було б наївним сподіватись на верховенство права і закону. по суті діяльність Саакашвілі є дисидентством, спробою розкрити злочинну недбалість УРКАїнської так званої еліти у проведенні реформ, яка вочевидь були лише імітацією реформ, спрямованою на прикриття подальшого пограбування країни, виведення значних коштів у офшори, подальшої побудови поліцейської держави, значного зменшення прав і свобод українських громадян.
ще не зовсім свідоми до скептик Показати IP 9 Грудня 2017 19:06
Ви молодець. Радує, що не всі розумні люди виїхали.
скептик до ще не зовсім свідоми Показати IP 9 Грудня 2017 19:13
занадто старий, щоб виїжджати. прикро дивитись, на що ті гниди перетворюють країну
оптиміст Показати IP 9 Грудня 2017 14:43
Рано чи пізно та шоколадні корупціонери закінчать як злодій -янукович ,чи як диктатор -чаушеску...бо українці не путлерівске стадо це европейська нація і не потерплять обмеження свобод і прав ..не дадуть будувати поліцейську тиранію ...рано чи пізно піднімуться і виженуть чи повісять тирана, це вже чи д'явольська еліта зразу тікатиме чи ще цькуватиме і убиватиме..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus