USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Начальство кинуло людей на амбразуру, - прикордонники про прорив Саакашвілі

12 Вересня 2017 14:28
Прорив державного кордону, здійснений екс-губернатором Одеської області Михеілом Саакашвілі, продовжує залишатися однією з найбільш обговорюваних тем в Україні.

Видання Страна.ua вирішила дізнатися, як ставляться до інциденту військовослужбовці Держприкордонслужби, які опинилися "на передовій" 10 вересня.

Учасникам "прориву" закидають букет адміністративних і кримінальних статей

По гарячих слідах перетину Саакашвілі кордону прес-секретар Держприкордонслужби Олег Слободян заявив про незаконність цього факту. Також у фокусі уваги спікера прикордонного відомства була бійка, спровокована соратниками Міхо. Офіційно заявили про 12 співробітників Нацполіціі і 5 прикордонників, які отримали тілесні ушкодження в результаті зіткнень.

"Натовп прорвав пункт пропуску "Шегині". Почалася бійка ...", - описував інцидент з "грузинським проривом" Слободян.

Уточнимо, що на відео, якими оперують ДПСУ і МВС, фігурує не масове побоїще. Дійсно, низка активістів атакували окремих правоохоронців (в тому числі зі спини), але назвати це повноцінною бійкою буде перебільшенням. Максимум - це кілька сутичок і бійок за участю активістів і прикордонників з оточення.
Проте у відомстві устами глави Держприкордонслужби Петра Цигикала кваліфікували інцидент на кордоні не тільки як незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ст. 332 КК України), а й як посягання на життя співробітників правоохоронних органів (ст. 348 КК України).

Крім кримінальної відповідальності ДПСУ також погрожує Міхо і його соратникам адміністративною відповідальністю. Їх дії розцінюють як ст.204-1 КУпАП - "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України" і по ст.202 - "Порушення прикордонного режиму, режиму в пунктах пропуску через державний кордон України або режимних правил в контрольних пунктах в'їзду - виїзду".

При цьому в ДПСУ не виключили, що перелік претензій до команди Саакашвілі і народних депутатів, які його супроводжували, може розширитися. Цигикал, наприклад, розцінив їх в тому числі по ст.185-10 КУпАП - злісна непокора законному розпорядженню або вимозі військовослужбовця або працівника ДПСУ.

Аваков заявив, що хотів уникнути кровопролиття

Що ж стосується пасивності дій прикордонників під час інциденту на пункті пропуску "Шегині", то це пояснюється намаганням уникнути кровопролиття і запобігання провокацій в ході протистояння.

Напередодні глава МВС Арсен Аваков заявив, що це він особисто віддав розпорядження про заборону використання спецзасобів і зброї 10 вересня, оскільки розцінював це як мирну акцію.

Для повернення ситуації в правове поле влада запропонувала учасникам прикордонного переходу добровільно з'явитися на пункт пропуску "Шегині" і належним чином пройти процедеру оформлення, учасникам "Міхо-тріп", які відмовилися це робити, обіцяють розсилати повістки.

Разом з цим, скандальний момент з нібито мінуванням території пункту пропуску на кордоні з Польщею що в Держприкордонслужбі, що в міністерстві внутрішніх справ взагалі не коментують. А дії як керівників ДПСУ, так і рядових "прикордонників" розцінюють як відповідні букві закону.

"Такого не було навіть при Литвині"

З цим, втім, не згодні прикордонники зі стажем, які погодилися прокоментувати Стране інцидент.

Колишній начальник Луганського прикордонного загону ДПСУ, полковник Сергій Дейнеко заявив - на пункті пропуску "Шегині" прикордонники виконували незаконну команду влади, перевищили свої посадові повноваження і повинні понести за це відповідальність.

"Завдання прикордонників була за всяку ціну не допустити Саакашвілі на територію України. За 22 роки служби я вперше побачив подібне, це безпрецедентне явище", - розповів він.

Дейнеко, який раніше служив в тому числі в Мостицькому прикордонному загоні (він включає в себе пункти пропуску "Краковець" і "Шегині", де розгорнулися основні події 10 вересня) запевняє, те, що сталося лягло незмивною плямою на репутацію органів влади. Де-факто на амбразуру проти соратників Міхо були кинуті співробітники ДПСУ для виконання команди Банкової.

"За моїми даними, думки особового складу про те, що трапилося розділилися. Ті, хто прислуговують начальству, готові виправдати все. Адекватні люди розуміють, що наказ був незаконний. І за це все доведеться нести відповідальність", - розповів прикордонник, який пішов у відставку.

Його діючий колега, який попросив про конфіденційність, сказав "Країні", що інциденти на пунктах пропуску "Краковець" і "Шегині" залишили "гнітючий відбиток" на співробітниках ДПСУ.

"У рядових прикордонників негативне ставлення до ситуації. Навіть при Литвині (Микола Литвин займав пост глави Держприкордонслужби з літа 2003 по жовтень 2014 року - Прим. Ред.) такого не було. А в останні роки нас постійно вплутує в політику, що нікому не подобається", - зазначив наш співрозмовник.

"Шегині" закрили через дзвінок СБУ. Прикордонники не повірили в мінування

За словами одного з прикордонників, який несе службу на західному кордоні, дії влади щодо недопущення будь-яку ціну Саакашвілі в Україну привели до ланцюга подій з боку посадових осіб, які повинні отримати правову кваліфікацію.

І якщо до блокування відправлення поїзда "Інтерсіті" з Перемишля "прикордонники" не мають ніякого відношення, то закриття пункту пропуску "Шегині" - гучний скандал, який представники влади взагалі ніяк не коментують. Тим часом, поведінка співробітників ДПСУ в даній позаштатної ситуації була як мінімум дивною.

"Коли було заявлено про мінування прикордонного пункту, то ніяких дій з виведення осіб, які на ньому знаходилися на максимально безпечну відстань, не було зроблено, що викликає як мінімум здивування. Або всі спочатку знали, що заяві про мінування неправдива, або це непрофесіоналізм" , - говорить полковник Дейнеко.

Його скепсис підтверджує співрозмовник Страны в Західному управлінні ДПСУ, який погодився говорити про події 10 вересня на правах анонімності. За даними джерела, історія з "мінуванням" могла бути придумана, щоб виграти час і максимально затягнути невизначену ситуацію на кордоні.

"Сигнал (про мінування - Прим. Ред.) дійсно був. Причому це повідомлення надійшло не на телефон довіри, а безпосередньо від СБУ і ГСЧС. Але самі прикордонники в нього не повірили - були вжиті заходи для визначення епіцентру можливого вибуху, а від рятувальників не надходило жодних вказівок", - розповідає інсайдер.

Фактично керівництво ДПСУ віддало команду повністю заблокувати роботу прикордонного пункту "Шегині", а не діяло згідно з посадовою інструкцією. Яка, серед іншого, передбачає прямо протилежні дії.

"У такій ситуації повинні були випустити якомога швидше всі оформлені автомобілі і пасажирів, а також повідомити суміжну сторону про повернення тих, хто ще не встиг перетнути лінію паспортного контролю. Але цього зроблено не було", - говорять співрозмовники Страны в Західному управлінні Держприкордонслужби.

Точно так само не була проведена евакуація всього персоналу прикордонного переходу - митників, брокерів, співробітників суміжних служб. Замість цього начальник Західного регіонального управління ДПСУ Володимир Єгоров розповідав замкненим в буферній зоні соратникам Саакашвілі, що їм доведеться почекати 4-5 годин для повної перевірки території.

Чи був склад злочину в діях Міхо і нардепів

Історія з мінуванням пропускного пункту, до слова, сьогодні заявляється окремими прихильниками Міхо як індульгенція для учасників "прориву". Вони посилаються на ч.9 ст.9 закону "Про державний кордон України", в якій йдеться, що умисний перетин держкордону громадянами не є порушенням, якщо воно здійснене при вимушених умовах і в стані крайньої необхідності. Мовляв, люди могли злякатися можливого вибуху, і тому побігли.

Втім, співрозмовники Страны з числа діючих прикордонників впевнені - таким чином vip-активістів можуть лише спробувати вивести з-під відповідальності за незаконний перетин кордону. Тим часом сам факт незаконності прориву ніким не ставиться під сумнів.

Різниться лише кваліфікація цієї НП: в МВС наполягають на кримінал у діях Міхо, хоча законодавець вписав відповідні норми і в кодекс про адміністративні порушення.

"Ці дії є незаконними, але вони не підпадають під дію ст. 332 КК України. Саакашвілі разом з народними депутатами, журналістами та іноземцями перетинали кордон з Польщею за своїми дійсними документами. Їх же там пропустили? Це значить, що у них був відсутній задум на незаконний перетин кордону", - говорить Сергій Дейнеко.

За його словами, пасажирам "Міхо-буса" загрожує перш за все "адміністративка", адже вони заявляли тому ж генералу Єгорову про бажання пройти прикордонний контроль.

"Ситуація двояка. З одного боку, прихильників Саакашвілі, які заїхали на автобусі, не допускали до проходження прикордонного контролю, перевищуючи повноваження. Хоча вони на цьому неодноразово наполягали. З іншого - в їхньому випадку можна говорити про порушення режиму в пункті пропуску, що за санкцією ст.202 КУпАП ( "Порушення прикордонного режиму, режиму в пунктах пропуску через державний кордон України або режимних правил") карається штрафом від 17 до 51 гривні", - вважає колишній начальник Луганського прикордонного загону.

Учасникам прориву оточення загрожує ув'язнення

Що ж стосується рядових учасників подій на "Шегині", і особливо тих з них, хто прорвав оточення прикордонників і побіг в сторону Міхо з української сторони, то їх дії, за словами наших співрозмовників, можуть і повинні отримати оцінку правоохоронців. І погоджуються з тими статтями КК, які заявляються в МВС.

На момент підготовки цього матеріалу вже стало відомо про затримання декількох ідентифікованих учасників "прориву" з числа тих, хто атакував прикордонників.

Очевидно, що незаконність їх дій розуміють і в команді самого Саакашвілі. Сьогодні Саакашвілі заявляє, що він не сам перетинав кордон, а його "винесла натовп" прихильників. Тобто, відбувається свого роду поділ учасників подій в пункті пропуску на дві групи.

Першою, в яку входить екс-президент Грузії, нардепи і супроводжували їх в автобусі особи, загрожує лише адмінвідповідальність. Що ж стосується другої групи, в яку входить "зустрічає", у наявності склад кримінального правопорушення. Особливо тих осіб, які хапалися прикордонникам за шию і намагалися валити на землю.

Втім, ці громадяни в своє виправдання можуть заявити, що своїми діями намагалися врятувати Саакашвілі і супроводжуючих його осіб від потенційного вибуху (про мінування пункту пропуску було оголошено в прямому ефірі). А своїми діями вони намагалися звільнити опинився в заручниках Міхо.

Як повинні були діяти співробітники ДПСУ за законом

Співрозмовники Страны з досвідом роботи в Держприкордонслужбі розповіли, що в пункті пропуску "Шегині" прикордонники, в свою чергу, також порушили низку нормативних актів.

Вони відзначають, що загін чергового шлагбаума на кордоні повинен був тільки перевірити наявність у екс-президента Грузії документів. А не виставляти загородження і розгортати колючий дріт.

"Чи є у нього там візи, прострочений паспорт - це все не входить в компетенцію даного загону, де вони стояли. Це все входить у функціонал загону по перевірці документів. Більш того, цим займаються в павільйоні паспортного контролю, який знаходиться на відстані від того місця, де зупинили Міхо майже на сотню метрів. Саме там звіряються з базою даних, видають дозвіл на перетин кордону і так далі. Але його туди навіть не допустили. Тобто, Саакашвілі виставили заслін для проходження контролю, і зробила це влада вибірково, під конкретну людину", - упевнений Дейнеко.

Його слова підтверджує і джерело в Західному управлінні Держприкордонслужби. Він упевнений, що Саакашвілі зобов'язані були пустити на лінію паспортного контролю, де повинні були перевірити його паспорт, термін його дії і так далі. Мовляв, при наявності відповідного доручення про заборону на в'їзд або інших розпоряджень, ним повинні були займатися в Державній міграційній службі. Але в підсумку все зіпхнули на прикордонників.

"А цей алгоритми дій не відпрацьовувався в" Шегині", всі були в шоці від того, що відбувається. Ніхто не розумів, що робити. Команди надходили зверху і всі сподівалися, що історія розсмокчеться сама собою", - описує паніку серед співробітників пункту пропуску на кордоні з Польщею джерело у відомстві.

Екс-начальник Луганського прикордонного загону ДПСУ Дейнеко також наполягає - законних підстав не пропустити Саакашвілі на територію України навіть за наявності розпорядження міграційної служби про недійсність його паспорта, не було. На прохання "Країни" він описав, як повинні були надійти прикордонники після допуску Міхо на паспортний контроль.

"Він подає документи, йому зачитують указ про позбавлення громадянства і вилучають паспорти. Але після цього ніхто не може обмежити його в праві звернутися до уповноваженої особи ДПСУ із заявою про надання йому статусу біженця в Україні або ж надання статусу особи, яка потребує додаткового захисту. У будь-якому з цих випадків, наша країна не може його просто взяти і видворити його назад", - сказав прикордонник.

Міхо міг повторити долю героя Тома Хенкса

Дейнеко також розповів, що на пункті пропуску "Шегині" прикордонники прекрасно розуміли, які проблеми вони створювали Саакашвілі і чим йому загрожує недопуск після проходження паспортного контролю. Він передбачає, що саме видворення з України при одночасному вилученні документів екс-президента Грузії і могло бути метою Банкової.

Справа в тому, що в разі вилучення у Міхо українського паспорта та отримання ним довідки особи без громадянства, він "завис" би на буферній території. Тим самим повторивши в реальності долю персонажа актора Тома Хенкса з фільму "Термінал", що влаштувався на території аеропорту Нью-Йорка через проблеми з документами.

"Якщо Україна відмовляє йому у в'їзді, то з довідкою апатрида і Польща не впустила б його назад. За десять хвилин до цього він пройшов контроль в "Медиці", де пройшов по документам як громадянин України. Цих документів у нього вже не було б, а з довідкою апатрида на територію ЄС можна в'їхати тільки з візою. Як би він її отримав?" - резюмує екс-керівник Луганського прикордонного загону ДПСУ.

Засідку на "грузинський прорив" ставили тільки в "Краковці"

Інші співрозмовники в середовищі прикордонників запевняють - подібного наміру у "прикордонники" в "Шегині" не було. Просто тому що, що даному пункті пропуску у влади не було достатніх сил. Всі сили були стягнуті на Краковець.

Тому несподіване рішення Саакашвілі змінити місце переходу кордону (його Міхо підказала Юлія Тимошенко), застало прикордонників зненацька.

У кордон оточення виставляли всіх, кого зуміли знайти на місці, включаючи резервістів. Саме з цим пов'язані різне екіпірування й форма військовослужбовців, кордон яких проривали соратники Міхо.

До речі, навчання серед прикордонників щодо запобігання прориву проводилися на західному кордоні тільки в момент підготовки України до Євро-2012, а з того часу чимало персоналу змінилося.

Прикордонникам не видавали зброю

Також прикордонники прокоментували наказ Авакова про заборону використовувати їм зброю в ході інциденту 10 вересня. І їх версія в корені відрізняється від тієї трактування, яку заявляють на Богомольця.

За словами джерела Страны в ДПСУ, в відомстві де-юре існує невідкладний алгоритм дій посадових осіб для недопущення групового порушення кордону. Зокрема, право стріляти є у прикордонників і без наказів начальства в разі підвищеної небезпеки для життя людей або самих військовослужбовців (воно регламентовано внутрівідомчим наказом №200).

"Відкривати вогонь могли керуючись поточною ситуацією. Хоча більше підстав все ж було для застосування спецзасобів проти нападників. Але для того, щоб стріляти хоча б в повітря, потрібно хоча б мати при собі зброю. А на відео, де в кадри потрапляють чергові зміни, цього не помітно, - стверджує наш співрозмовник. - та й сумнівно, що зброя б застосували навіть при наявності команди зверху. Всі пам'ятають, як вчинили з "Беркутом" і внутрішніми військами на Майдані, які захищали законнну на той момент владу, і повторити їх долю ніхто не хоче. А словам керівників відомства рядовий склад не схильний довіряти".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
777 Показати IP 12 Вересня 2017 14:57
Прикольно - повальне кришування контрабанди і хабарництво - це нормально, а перетин кордону групою осіб - ганебна пляма на репутації? Ой, чому ж я так туплю - звичайно ганебна пляма, бо хабаря не взяли.
ВОЛОДЯ ЗГОРАНСЬКИЙ Показати IP 12 Вересня 2017 14:59
ПЕРЕМОЖЦИВ НЕ СУДЯТЬ! САКА-ШВИЛИ ПЕРЕМОЖЕЦЬ???? ГНИЛА ВСЯ ДЕРЖАВНА МАШИНА......
123 Показати IP 12 Вересня 2017 16:05
Панове, не ведіться на весь той цирк. Петя вже готується до виборів. А як виграти вибори, коли рейтинг нижче плінтуса? Правильно. Треба зробити так щоб в другому турі виборів переміг свій кандидат, - СААКАШВІЛЛІ. Ви подивіться як гарно він почав осінній політичний сезон (першим). Шоу розкрутили, капець. Спробуйте ви пройти кордон так само-)). Зараз через суд відновить паспорт і вуаля, - опозиційний кандидат на пост Президента. (контрольований кандидат,це тільки на публіку вони гризуться.). Тут Петро застосував древньоримський принцит: "Розділяй і владарюй!". Однотуровий бажає і надалі кришувати свій бізнес з владних кабінетів, і продовжувати ЕКОНОМІЧНИЙ ГЕНОЦИД УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ!. Не ведіться на це все, я впевнений що українці розберуться у всьому! Нам потрібен зовсім новий лідер, а не ця свора політичного сміття!
555555555555555 до 123 Показати IP 12 Вересня 2017 17:25
Саакашвілі - кандидат в президенти?! А 10 років громадянства України? Чи ти думаєш, що му,,,,,ки в верховній раді під Мішу (як під луценка) внесуть поправки в Конституцію? Не дмухай на холодну воду, а дивись глибше - хто стоїть за цим всім цирком і з чийого благословення це кіно
Любі свині Показати IP 12 Вересня 2017 17:08
В Украине всё наладится только тогда, когда вдова Порошенко придёт в тюрьму к Гройсману узнать, за что повешенный Турчинов пристрелил Яценюка на похоронах Парубия, который так и не признался, где закопал трупы Авакова и Геращенко, взорвавших Раду после того, как там Парасюк и Ляшко устроили поножовщину, выясняя чьими агентами являются Садовый и Саакашвили
Фигвам Показати IP 13 Вересня 2017 06:17
После силового прорыва через пограничников на Украину шайка Саакашвили обошла в рейтинге сильнейших армий Европы армию Украины.)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus