USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Озвучені три варіанти розв'язки подій у Києві

21 Січня 2014 14:27
Євромайдан може поставити новий рекорд. Якщо раніше всі дивувалися тому, що він тримається майже два місяці, не розходиться сам, і його не розганяє влада, то тепер українські протестувальники вже другу добу в центрі столиці ведуть сутички з міліцією, - повідомляють «Вести».

При цьому остання тримає оборону і не розганяє мітингувальників (відповідаючи лише світлошумовими гранатами, гумовими кулями і газом), а мітингувальники, незважаючи на мороз і численних поранених, усе так само вперто атакують сили МВС. Але така безглузда бійня (протестувальники не можуть прорвати кордони, а силовики не переходять у наступ) в центрі міста не може тривати довго. Розв’язка буде. Розглянемо три її можливих варіанти.

КОМПРОМІС І ПЕРЕМИР’Я

У понеділок розпочалися попередні переговори влади і опозиції. З боку останньої в них брали участь Олександр Турчинов, Юрій Луценко, «права рука» КличкоКовальчук і віце-спікер Руслан Кошулинський («Свобода»). Додамо, лідер партії «УДАР» Віталій Кличко пішов до Адміністрації президента, аби зустрітись і Віктором Януковичем сьогодні, 21 січня. З боку влади у переговорах брали участь головний юрист АП Андрій Портнов, міністр юстиції Олена Лукаш та секретар РНБО Андрій Клюєв.

«Як таких переговорів не було. Я б сказав, що це були технічні обговорення питань. Ми передали вимоги людям, які представляють Януковича, для подальшого їхнього відпрацювання», – сказав нам Кошулинський. В принципі, переговори і знаходження компромісу в нинішніх умовах вже далеко не мирних акцій протесту виглядає самим розумним і правильним варіантом. Але з цим є кілька великих проблем.

По-перше, неузгодженість вимог. Так, опозиція головною умовою ставить дострокові вибори президента і парламенту або перехід до парламентсько-президентської республіки, а також відставку уряду Миколи Азарова, Генерального прокурора і покарання глави МВС Віталія Захарченка. Все це для Віктора Януковича неприйнятно. Сам президент, якщо вірити натякам опозиції (з боку влади, втім, не підтвердженим), готовий піти хіба що на коригування вже прийнятих жорстких законів від 16 січня (їх сьогодні надрукувала газета «Голос України», і завтра вони набудуть чинності). Але, в такому разі, він, швидше за все, наполягатиме на розпуску Євромайдана, на що навряд чи підуть Кличко, Тягнибок і Яценюк.

Серед політологів обговорюється варіант, за якого президент і парламент віддають половину ЦВК опозиції, міняють виборче законодавство, скасовують скандальні закони 16 січня, а Євромайдан у відповідь саморозпускається до виборів 2015 року. Але згода обох сторін і на такий досить компромісний варіант поки що виглядає сумнівною. Тим більше, що є і друга проблема – починаючи з 19 січня акції протесту вийшли з-під контролю лідерів опозиції. Зіткнення розпочалися всупереч їх волі, і навряд чи вони тепер зупиняться, якщо «вожді Майдану» навіть про щось домовляться з Януковичем. Принаймні, штурмовики з «Правого сектора» їх слухатися не будуть.

Тобто, поки перспективи для пошуку компромісу, на жаль, проглядаються мало. Але все-таки сподівання залишаються.

РОЗКОЛ У ВЛАДІ

Лідери опозиції на початку зіткнень на Грушевського називали нападників з «Правого сектору» провокаторами, які дають привід владі застосувати силу. Але вже ближче до вечора настрій змінився. Побачивши, що значна частина протестувальників гаряче підтримала перехід акції в «немирну стадію» (при цьому нещадно критикуючи «вождів-імпотентів»), а спецназу не надають наказ перейти в атаку, опозиціонери змінили своє ставлення до силових дій радикалів. У заворушеннях вони звинуватили владу, яка «два місяці не чула народ і довела його до межі».

«Ми не можемо ділитися на якісь сектори. Ми можемо стояти поруч, і при цьому – хтось більш радикальний, а хтось – більш ліберальний. Ми не можемо засуджувати людей, які боролися з владою, адже це був крик відчаю», – сказав Євромайдан може поставити новий рекорд з «Батьківщини».

Кличко зажадав від президента прибрати міліцію з вулиць міста. Про те саме, до речі, незабаром заявили і офіційні представники США, які поклали відповідальність за заворушення на уряд, який «ігнорує законні вимоги народу».

Зрозуміло, що в нинішній ситуації відведення міліції з головних вулиць Києва означає капітуляцію влади, на що вона з доброї волі не піде. А якщо Захід і опозиція висувають такі умови, значить, вони сподіваються, що влада з якоїсь причини таки капітулює. Яким чином це відбудеться, вчора описала Інна Богословська. «У лютому, коли знову запрацює Рада, навколо опозиції сформується нова більшість, до якої увійдуть частина Партії регіонів та позафракційні. Вона зможе скасувати «драконівські закони», відправити уряд у відставку і оголосити дострокові вибори президента.

Плюс до того в опозиції весь час курсують чутки, що ведуться плідні переговори з силовиками, які ось-ось, мовляв, «перейдуть на бік народу». Але поки що немає ніяких ознак ані першого, ані другого. «Беркут» як і раніше тримає оборону на Грушевського, а регіонали не подають ознак бунту. «Більше того, заворушення скоріше відлякують від опозиції нардепів, ніж приваблюють. Бачать же, що з того боку люди в неадекваті», – сказав нам один з регіоналів. Тож, мабуть, розколу у владі Євромайдану доведеться чекати ще довго.

Відсутність перемог може підштовхнути опозицію до радикалізації дій. «Свобода» вже заявила, що починає формувати загони самооборони по всій країні. Все частіше звучать заклики посилити натиск на міліцію, змести їхні кордони і захопити урядові будівлі. Все це підвищує ймовірність третього сценарію.

ЛІКВІДАЦІЯ ЄВРОМАЙДАНУ

Досі «Беркут» на Грушевського не переходить в атаку, хоча теоретично міг би розсіяти натовп атакуючих досить швидко. З одного боку, він це не робить, щоб не провокувати новий потік звинувачень проти влади. З іншого боку, як кажуть кілька опитаних нами експертів у галузі громадської безпеки, просте розсіювання мітингувальників нічого не дасть – вони прийдуть знову і в ще більшій кількості, а ЗМІ всього світу будуть писати про «звірства «Беркута». Якщо зачищати, то одразу весь центр міста і так, щоб знову стотисячний мітинг не збирався. Але для цього потрібно почекати, поки спаде громадська підтримка Євромайдана.

У владі, ймовірно, розраховують, що багатоденні бійки в центрі столиці зрештою викличуть у народу тягу до наведення порядку (тим більше, що і закони відповідні саме набувають чинності). А для цього можна ще трохи потерпіти натовп з каменюками та коктейлями Молотова біля стадіону «Динамо».

Нардеп від Партії регіонів Олег Царьов вважає, що перелом у настроях людей вже відбувся.

«Люди вимагають навести порядок, чекають від влади жорсткіших дій, – говорить Царьов. – Ті протестувальники, які жбурляють каміння, здійснюють особливо тяжкі злочини – вони повинні обов’язково бути покарані. Люди вимагають, щоб їх затримали, ідентифікували і покарали. Агресії все більше, підтримки Майдану буде все менше. І тоді, коли підтримка Майдану буде на мінімумі, буде дійсно не виключений варіант силового розгону».

Ну, а поки керівники регіонів південного сходу – Криму, Харкова та Донецька – виступили із заявами, в яких висловили підтримку Віктору Януковичу і закликали його навести порядок у столиці.

А ось політолог Володимир Фесенко вважає, що в таких умовах Євромайдан може розпастися сам по собі: «За ці два дні опозиція показала, що не може контролювати Майдан, а тому він, швидше за все, може розпастися сам. Надзвичайний стан влада вводити не буде, тому що сутички між мітингувальниками і міліцією – це не той привід. Я думаю, що тепер сутички з міліцією мінімізують, а потім застосують нові закони, у тому числі проти лідерів опозиції, і цим все закінчиться».

А політолог Михайло Погребинський вважає, що нинішня ситуація навіть вигідна для влади в контексті президентських виборів. «Величезної кількості відео з кадрами, як штурмовики б’ють лежачих міліціонерів, достатньо для того, щоб Януковичу успішно провести вибори в 2015 році. Він завжди може це пред’явити своїм виборцям як «рятівник» від «фашистів у масках», – каже політолог Михайло Погребинський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Юрко Залупельний Показати IP 21 Січня 2014 14:51
1.Янукович піде... 2. Янукович піде на ... 3. Янукович піде в ....
лучанка Показати IP 21 Січня 2014 15:53
Никуда он не уйдет. .. и не надо:-)
Анонім Показати IP 21 Січня 2014 16:24
владі треба нарешті показати що вона влада,тіх кілька сотень проплачених і зомбованих молодиків за грати і найменьше на років7-8,щоб іньші зрозуміли,що американські бакси за гратами не такі вже й солодкі,решта розійдеться сама,скількі вже можна це терпіти?американьці поводять себе тут як в своій колоніі,досить вже!
Хвєдя до Анонім Показати IP 21 Січня 2014 16:31
А ще, там гори американських валянків і наколотих апельсинів... Це вже десь було. Одна Люся розказувала.
Анонім до Хвєдя Показати IP 21 Січня 2014 18:07
те що помаранчевих фінансували америкоси вже доведено,жінка вашого прищавого ідола на той час навіть не мала українського громадянства,а бела громадянкою сша і пройде час і стане відомо хто фінансує цей безлад зараз,чи ви дійсно вірите,що це все спонтанно?звідкі в мирних демонстрантів море пляшок з запалювальною сумішшю?біти ,дубінки,бронежилети,протигази?все це сплановано з-за океану,Лівія-приклад ,ви що хочете такого
коля Показати IP 21 Січня 2014 16:52
Владу треба міняти, це 100%!!!! Виродки тримаються за ті крісла!!!!
Галина Федорівна Показати IP 21 Січня 2014 18:36
безумовно громадянської війни ніхто не хоче,але влада можливо врешті почує власний народ,і хоч трохи почне поважати і дбати про нас
БОГДАН Показати IP 21 Січня 2014 21:53
Повністю погоджуюсь із політологом Погребинським,який вважає.що останні події вигідні владі,показ телевізійних роликів,де агресивна молодь б*є та калічить палицями,камінням,арматурою міліціонерів,кардинально міняє громадську думку в Україні і може сприяти перемозі на президентських виборах у 2015 році Януковича.=Майдан=, по суті ,перетворився в учбово-тренувальну базу по підготовці бойовиків із середовища радикально налаштованої молоді,яку професійні інструктори навчають протидіяти силою представникам органів правопорядку, По суті, на= Майдані =формуються молодіжні злочинні угрупування,які щодня порушують Закон,але при цьому повірили у власну безкарність та вседозволеність.
Олександр Показати IP 22 Січня 2014 18:59
Для тих хто в танку пояснюю - після вбивства 5 людей, янукович = 0, Для доброї половини українців він МІШЕНЬ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus