USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Президент підписав закон, який дає старт судовій реформі

26 Лютого 2015 08:29
Президент України Петро Порошенко підписав Закон України "Про забезпечення права на справедливий суд", який закладає правові основи для проведення судової реформи, - інформує ТСН.

Як зазначається на сайті президента, цей закон спрямований на очищення суддівського корпусу, підвищення відповідальності суддів, спрощення доступу громадян до правосуддя, забезпечення передбачуваності судових рішень, удосконалення роботи судової системи в цілому та забезпечення реальної реалізації права громадян на справедливий, чесний та неупереджений суд.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ПОДОЛАТИ «СПРУТ» СУДОВОЇ СИСТЕМИ. ПОГЛЯД ЕКСПЕРТІВ

Закон, прийнятий Верховною Радою 12 лютого, запроваджує прозорий та публічний порядок призначення суддів на будь-які посади виключно на підставі конкурсу. Конкурсна процедура передбачена і при формуванні Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради юстиції.

Суд розширює гарантії рівності громадян перед законом і судом, гласності та відкритості судового процесу, обов'язковості рішень суду. Відкритою стає вся інформація щодо суду, який розглядає справу, стадії її розгляду, місця та часу засідань, забезпечується відкритий доступ до всіх судових рішень.

Також законом гарантується право кожного бути присутнім у судовому засіданні, проводити фото- та відео- зйомку. Також закон передбачає, що висновки Верховного суду України щодо застосування норм права стають обов'язковими для всіх суб'єктів владних повноважень, а всі суди нижчих інстанцій мають враховувати їх при вирішенні справ.

ЧИТАТИ ЩЕ: ХТО ПЕРЕШКОДЖАЄ СУДОВІЙ РЕФОРМІ В УКРАЇНІ: ПОЗИЦІЯ ЕКСПЕРТІВ

Зазначені зміни спрямовані на однакове застосування судами норм матеріального та процесуального права та забезпечення передбачуваності судових рішень.

ЧИТАТИ ЩЕ: ОЧИЩЕННЯ СУДІВ В УКРАЇНІ ТА РОЛЬ АРБІТРАЖУ: ЩО ПРОПОНУЮТЬ ЕКСПЕРТИ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 26 Лютого 2015 11:16
Загалом непоганий закон. Викликають, правда, сумніви, деякі положення, зокрема ч. 2. Статті 92. Закону України "Про судоустрій і статус суддів" : "Скасування або зміна судового рішення не тягне за собою дисциплінарної відповідальності судді, який брав участь у його ухваленні, крім випадків, коли порушення допущено внаслідок умисного порушення норм права чи неналежного ставлення до службових обов'язків". А де відповідальність за порушення прав людини на справедливий суд, що є основою Конвенції про захист прав людини та основних свобод ? Відсутня відповідальність судді за прийняття незаконного рішення.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus