USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Рада скасувала скандальну частину «закону Савченко»

18 Травня 2017 14:50
Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінального кодексу України про правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув'язнення, якими скасовується так званий "закон Савченко".

За відповідний законопроект №5534 проголосували 227 народних депутатів, повідомляється на офіційному Twitter-аккаунті парламента.

Тобто, у разі позбавлення волі попереднє ув'язнення буде зараховуватися судом на строк покарання "день за день" (було "день за два", завдяки чому засуджені могли звільнитися раніше).

Також суду дозволяється, при призначенні покарань, враховувати попереднє ув'язнення і пом'якшувати покарання або повністю звільняти засудженого від його відбування.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, у січні 2017 депутат Верховної Ради, радник глави МВС Антон Геращенко заявляв, що вже в лютому 2017 року «закон Савченко» (зарахування одного дня попереднього ув'язнення як двох днів в термін основного покарання) можуть скасувати. Свого часу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що 34 000 засуджених підлягають звільненню з місць позбавлення волі за рік.

Верховна Рада України прийняла внесений народним депутатом Надією Савченко законопроект 26 листопада 2015 року. Закон зобов'язував суди враховувати засудженим до позбавлення волі кожен день, який вони провели в слідчих ізоляторах до винесення вироку, як два дня відбуття покарання.

Як раніше заявив начальник кримінальної поліції Вадим Троян, 700 осіб з 9000, які вийшли на свободу за «законом Савченко» (зарахування одного дня попереднього ув'язнення за два дні в термін основного покарання), затримали повторно за скоєння тяжких і особливо тяжких злочинів. Триста з них - заарештовані.

Також у 2016 році волинянин, якого звільнили за «законом Савченко», намагався вчинити крадіжку мцінних речей одразу з двох квартир. Іншого мешканця Волині, звільненого за таким же законом, затримали за вбивство двох дітей та 21-річної дівчини.

Зі слів заступника міністра юстиції Наталії Севостьянової, через цей закон на волю виходять серйозні злочинці, і це становить великий ризик. Звільнення такої кількості особливо небезпечних злочинців не на жарт налякало європейців. І, зі слів експертів, введення безвізового режиму для українців в черговий раз опинилося під загрозою. Натомість сама авторка закону вважає його правильним і справедливим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
! Показати IP 18 Травня 2017 15:55
Красномордому прийдеться по повній відсидіти.
штефан Показати IP 18 Травня 2017 15:58
а зеків які вже на волі , кудой?
А чому Показати IP 18 Травня 2017 16:00
Так рано , не пройшло й три роки....
кум Показати IP 18 Травня 2017 16:01
а савченко коли, кудой ??????????????????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus